mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
termeni medicali


Dermatologie
Index » Boli si tratamente » Dermatologie
» Acneea vulgara

Acneea vulgara





Este o maladie inflamatorie papulo-pustuloasa/nodulochistica, de obicei limitata la fata si trunchi, care este foarte frecnta la adolescenti (aprox. 90% sunt afectati). Este provocata de supraproductia de sebum, si blocarea ductelor sebacee, de unde leziunea primara - comedonul (\"punct negru\") - al carui varf negru este produs de melanina si nu de praf. Ocazional poate aparea si o poliartrita seronegativa coexistenta. Acneea este androgen-dependenta. Colonizarea de catre Propionibacterium acnes este probabil un factor important. Vindecarea poate aa loc cu cicatrizare, si, daca se formeaza cicatrice cheloide (cu tesut conjunctiv in exces), pot urma desurari majore. Totusi, datorita varstei la care apare acneea, chiar si o desurare minora poate fi un mare handicap. Pacientii au deci nevoie de o atitudine intelegatoare din partea medicului lor.
Tratament. Un bun punct de plecare este spulberarea unora dintre miturile acneei- de ex. ca este provocata de lipsa de igiena, ca suferinzii nu se deranjeaza sa se spele, sau ca grasimile sau ciocolata sunt de vina. Acneea usoara poate fi tratata cu lopune de benzoil peroxid 5% (poate fi cumparata fara reteta). Clindamirina 1% topica (de 3 ori mai scumpa, si nu poate fi folosita simultan cu benzoilperoxidul) este disponibila sub forma de lotiune pentru piele uscata sau sub forma de solutie cu aplica-tor de tip \"roll-on\" (solutie Dalacin Ti) pentru o piele mai grasa.1 Se aplica de 2 ori pe zi, timp de pana la 12 saptamani. in cazurile mai gra, se incearca o cura de 6 luni de eritromicina sau oxitetraciclina (500-250 mg/12 h PO cu 1 h inainte de masa - se incepe cu doza mai mare). Crema cu acid azelaic este un agent alternativ antibacterian/anti-comedonian (prin inhibarea keratinocitelor) care poate fi aplicat de doua ori pe zi, timp de pana la 6 luni.2 Anti-androgenii pot fi de asemenea utili la femei (de ex. ciproteron acetat 2 mg/24 h per os intre zilele 5-26 ale ciclului) - poate fi combinat cu 35 u.g etinil-estradiol sub forma de Dianettei. Cei cu acnee chistica sera sunt cel mai bine tratati in spital cu isotretinoin (cu conditia ca testele hepatice si lipidele sa fie normale). Isotretinoinul este teratogen.



Tipareste Trimite prin email

Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor