mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
termeni medicali


Bolile pielii
Index » Boli si tratamente » Bolile pielii
» Pojarul (rujeola)

Pojarul (rujeola)







Datorita campaniilor de vaccinare, aceasta boala grava a denit in prezent destul de rara. in Anglia si Tara Galilor au fost consemnate, intre iulie si septembrie 1995, numai 1 643 de cazuri, cel mai scazut total trimestrial de cand exista consemnari, si anume din 1940. in lume insa este una dintre cele mai frecnte boli.
Eruptia de pojar incepe de obicei pe fata copilului, in special in spaiele urechilor, dupa care se raspandeste in jos pe trunchi, brate si picioare. Eruptia este foarte rosie, formata din pete asezate in grupuri care au tendinta sa se contopeasca.
Multi parinti se tem ca este vorba de pojar atunci cand copilul face vreo eruptie rosie, insa semnul principal al pojarului este acela ca micutul se simte rau. In cazul in care copilul este sel, vioi si parc sa fie in general bine mersi, e extrem de putin probabil ca eruptia sa fie pojar. De obicei, copin cu pojar au temperatura mare, o tuse puternica, semanand cu un latrat, ochii rosii sau cu pleoape lipite, iar in primele zile fac asa-nu-mitele pete Koplik. Acestea sunt niste pete albe pe mucoasa din gura, care apar de regula inaintea eruptiei. Copilul se simte un pic rau inainte de aparitia eruptiei si un doctor perspicace poale detecta petele Koplik, prevazand ca eruptia va aparea intr-o zi-doua. Copin vaccinati impotriva pojarului pot face o rsiune mai usoara a bolii.


Perioada de incubatie a pojarului este intre sapte si 18 zile, iar boala e infectioasa in intervalul cuprins intre momentul care a precedat debutul bolii si patru zile dupa aparitia eruptiei. Copilul trebuie tinut acasa pana se insanatoseste. Cum pojarul face parte dintre bolile care trebuie anuntate si cum exista posibilitatea sa fie tolusi altceva, apelati neaparat la un doctor daca credeti ca este vorba de pojar.
Nu exista un tratament specific, iar cele mai importante masuri sunt sa impiedicati cresterea temperaturii cu ajutorul paracetamolului, sa administrati copilului lichide si sa-i oferiti afectiune. Pot aparea unele complicatii: unii copii fac otita medie (infectia urechii mijlocii) sau infectii ale cailor respiratorii, ambele necesitand tratamente cu antibiotice - asa ca discutati cu doctorul in cazul in care copilul se ge de dureri de urechi sau are o tuse urata si persistenta.


Cea mai grava complicatie, care afecteaza cam unul din o mie de cazuri, este encefalita - o inflamatie care afecteaza creierul. Simptomele ei sunt durerile de cap, de gat si chiar de spate, iar uneori, in stadiile tarzii, convulsiile. Boala aceasta nu poate fi trecuta cu derea. Un copil cu encefalita cauzata de pojar se va simti atat de rau incat ti chema un doctor fara sa stati prea mult pe ganduri.



Tipareste Trimite prin email




Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor