mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
termeni medicali


Nefrolitiaza
Index » Afectiuni ale rinichiului si tractului urinar » Nefrolitiaza
» Litiaza calcica

Litiaza calcica





Hipercalciuria idiopatica ( si modulul 354) Aceasta afectiune pare a fi ereditara si diagnosticarea ei este simpla ( elul 279-l). La unii pacienti, cresterea absorbtiei intestinale a calciului determina hipercalcemie tranzitorie postprandiala care inhiba secretia hormonului paratiroidian. Tubii renali sunt lipsiti de stimulii necesari pentru reabsorbtia calciului in situatiile in care cantitatea de calciu filtrata este crescuta. La alti pacienti pare a exista un defect la nivelul reabsorbtiei calciului in tubii renali, hiper-paratiroidismul secundar fiind consecutiv pierderilor urinare de calciu. Sinteza renala a 1,25-dihidroxivitaminei D este crescuta, marind absorbtia intestinala a calciului. In trecut, separarea formelor "absorbti\" si "renala\" de hipercalciurie era folosita pentru alegerea tratamentului. Totusi, acestea pot sa nu fie entitati distincte, ci doar extreme ale unui comportament. Hiperactivitatea vitaminei D fie prin nivele crescute de vitamina D, fie prin exces de receptori ai vitaminei D este o explicatie probabila pentru hipercalciurie la multi dintre acesti pacienti. Hipercalciuria contribuie la formarea calculilor prin cresterea saturatiei urinare, care nu afecteaza oxalatul si fosfatul de calciu.

TRATAMENT
Diureticele tiazidice scad nivelul urinar de calciu in hipercalciuria idiopatica si sunt eficiente in prevenirea formarii calculilor. Doua studii randomizate pe o perioada de trei ani au o scadere de 50% in formarea calculilor in grupul tratat cu tiazide ativ cu cel tratat cu placebo. Pentru a se produce efectul medicamentelor, este necesara o usoara contractie a volumului lichidelor extracelulare, utilizarea unor cantitati crescute de NaCl reducand efectul lor terapeutic. Hipokalemia indusa de tiazide trebuie tratata agresiv deoarece reduce citratul urinar, crescand nivelurile urinare ale ionilor de calciu.
Hiperuricozuria Aproximativ 20% dintre pacientii cu calculi de oxalat de calciu sunt hiperuricozurici, in primul rand din cauza unui aport excesiv de purine provenite din produsi de carne, peste si pui. Mecanismul formarii calculilor este probabil nucleatia heterogena a oxalatului de calciu cu cristale de urat hidrogen-sodic sau de acid uric. O dieta cu o cantitate scazuta de purine este indicata, insa este dificil de respectat de catre multi pacienti. Alternati este administrarea allopurinolului, de obicei 100 mg pe zi.
Hiperparatiroidismul primar ( si modulul 354) Diagnosticul acestei afectiuni se sileste prin dovedirea faptului ca hipercalcemia care nu poate fi altfel explicata este asociata cu cresteri serice inadecte ale hormonului paratiroidian. Hipercalciuria prezenta mareste de obicei suprasaturatia urinara a fosfatului si/sau oxalatului de calciu ( elul 279-l). Diagnosticarea prompta este importanta deoarece paratiroidecto-mia trebuie efectuata inaintea aparitiei afectarii renale si osoase.


Tipareste Trimite prin email

Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor