mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
termeni medicali


Dietoterapie
Index » Plante medicinale » Dietoterapie
» Cereale energizante

Cereale energizante







Bogate in substante nutritive, cerealele reprezinta principalul furnizor de energie. Aproape toate cerealele integrale, nerafinate sunt benefice pentru sanatate, in vreme ce cerealele rafinate, precum orezul alb, painea alba si pastele fainoase albe sunt lipsite de majoritatea substantelor nutritive si de fibre, ca urmare a procesului de rafinare. Odata consumate, cerealele prelucrate se comporta precum zaharul, intrand rapid in sange si provocand un dezastru. Aceasta duce la dezechilibrarea concentratiei de zahar din sange, la pofta de dulciuri, la tulburari de dispozitie si la cresterea in greutate. De aceea o dieta sanatoasa trebuie sa includa intotdeauna cereale nerafinate, precum orez brun, orz mare, amarant, mei, crupe de secara, boabe de grau, crupe de hrisca etc. in general, cu cat culoarea cerealelor este mai inchisa, cu atat ele sunt mai putin rafinate si mai sanatoase pentru dumneavoastra. Iata cateva dintre cerealele pe care le recomand.


AMARANT
Amarantul este un aliment care fortifica plamanii - si, prin aceasta, extrem de benefic in zilele noastre de maxima poluare si intoxicare cu ozon. Si contine chiar mai mult calciu si magneziu decat laptele de vaca.

ORZ
Sunt disponibile doua tipuri de orz: orzul perlat este varietatea rafinata; orzul mare reprezinta boaba integrala. Va recomand sa folositi varietatea integrala. Orzul are un gust dulce si este foarte bun pentru stomac si pentru digestie. Daca suferiti de indigestie, orzul va poate ajuta foarte mult. Este adevarat ca are in compozitie gluten, dar intr-o concentratie destul de mica. (Retineti: orzul nu trebuie confundat cu ta verde de orz, care nu contine gluten.)
OREZUL BRUN
Orezul brun este extrem de benefic pentru sistemul nervos si cel digestiv. Dintre toate cerealele, este cel mai putin alergen - pentru majoritatea indizilor. Regulile orezului:
Orez cu bob scurt: consumati-l toamna si iarna pentru a va incalzi interior organismul.
Orez cu bob lung: consumati-l vara pentru a va crea o senzatie de racoare. Basmati: este ideal pentru persoanele supraponderale sau pentru cele care au o umiditate crescuta a organismului, cu mucus in exces si secretii nazale.

CRUPE DE HRISCA,
Crupele de hrisca nu contin deloc gluten, sunt bogate in minerale sanatoase si (spre deosebire de grau) nu sunt alergene. Daca aveti alergie la grau, aceasta este o alternativa excelenta, pe care sa o luati in considerare. Contine o cantitate multumitoare de proteine, aproximativ 20%, precum si bioflavonoide rutin, care ajuta la imbunatatirea circulatiei si la intarirea venelor. Daca suferiti de varice, aceasta este cereala de care aveti nevoie. Este excelenta pentru a inora o salata.
PORUMB
Cunoscut si sub denumirea populara de papusoi", porumbul este o cereala foarte des utilizata. El intra in compozitia a nenumarate produse de panificatie. Sub forma macinata, este adaugat la foarte multe alimente preambalate. in consecinta, porumbul se aseamana oarecum cu graul: fiind adaugat la prea multe alimente, capata un potential alergen crescut, daca este consumat in cantitati prea mari. Pentru a extrage toate substantele nutritive din boabele de porumb, ele trebuie mestecate foarte bine, coaja lor nefiind digerabila.

KAMUT
Kamut-ul (Triticum turgidum) este o cereala strans inrudita cu graul, insa multe persoane care au alergie la grau tolereaza kamut-ul. Contine de doua ori mai multe proteine decat graul, mai multe minerale, in special magneziu si zinc, precum si 16 aminoacizi si acizi grasi esentiali.


MEI
Meiul este o excelenta sursa nutritiva. Este bogat in fier, magneziu, potasiu, taminele B si tamina E, ajuta sistemul digestiv, creste aportul de substante nutritive si este un important agent de crestere a energiei, avand in vedere ca ajuta splina, bateria" dumneavoastra de energie.
QUINOA
Quinoa (care se pronunta chinoa) este o cereala originara din America de Sud, intalnita tot mai des si care contine toti aminoacizii esentiali. in consecinta, este o proteina completa, dar este mai usor de digerat decat proteina din carne si are un continut infinit mai scazut de grasime decat cele mai multe tipuri de carne.

OVA,Z
Ovazul contine mai multe grasimi benefice decat orice alta cereala - grasimi care va ajuta chiar sa slabiti, nu sa cresteti in greutate. Ovazul este si o bogata sursa de tamina B complex, benefica pentru sistemul nervos si pentru intarirea oaselor.
SECARA
Este o cereala ideala pentru produsele de panificatie pe baza de aluat dospit. Unii dintre pacientii mei pun boabele de secara la germinat ( p. 213 pentru boabe incoltite). Secara este excelenta pentru ficat. Daca suferiti de dureri frecvente de cap, faceti o fiertura din boabe de secara.

ALAC
Atacul, ca si crupele de hrisca, este plin de minerale si proteine, fiind un excelent intaritor al organelor principale. Are un gust bun si reprezinta o alternativa extrem de nutritiva pentru persoanele cu alergie la grau. Constipatia, colita si digestia slaba sunt numai cateva dintre afectiunile in care este benefic atacul. Este singura cereala care contine mucopolizaharide, substante ce stimuleaza sistemul imunitar. Este o excelenta sursa de energie constanta.
TEFF
Teff-ul (Egragostis tef) are o samanta mica, foarte aromata. Continutul sau bogat in proteine furnizeaza niveluri ridicate de calciu, magneziu si fier, fiind astfel o buna alegere pentru persoanele care consuma cantitati mari de sare.Teff-ul contine mai mult potasiu decat majoritatea cerealelor, ajutand la curatarea sangelui de acizi cauzati de o dieta nepotrita.





Tipareste Trimite prin email




Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor




  Sectiuni Plante medicinale:


 
Fa-te cunoscut! invitatie-1
Invitatie Online - promoveaza produse medicale invitatie-2

Promoveaza! firme, clinici, cabinete medicale. Locul ideal sa spui si la altii ca existi.

 

Creaza cont si exprima-te

invitatie-3
vizitatorii nostri pot fi clientii tai