mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
termeni medicali


Alegerea alimentatiei
Index » Dieta nutritie » Alegerea alimentatiei
» Megadoze de micronutrienti - vitaminele

Megadoze de micronutrienti - vitaminele







Mii de romani, incercand sa devina mai sanatosi, isi otravesc organismul cu doze de suplimente vitaminice si minerale despre care nu stiu ca pot fi periculoase.

Cum putem sti daca am depasit dozele recomandate?
Aceasta este problema. Sunt ani buni de zile de cand s-au publicat dozele minime necesare si necesarul zilnic pentru majoritatea vitaminelor si pentru multe dintre elementele minerale, insa nu s-a silit inca nici o limita superioara pentru evitarea supradozajului. Aceasta stare de lucruri se explica prin faptul ca, cel putin pana in prezent, vitaminele si mineralele au fost incluse mai degraba in categoria alimentelor decat in cea a medicamentelor, nefiind astfel supuse scrutinului atent si testelor laborioase carora trebuie sa le faca fata toate medicamentele.



Ce tulburari pot aparea in urma supradozajului?

Un pericol este incetatenirea ideii ca suplimentele de acest fel pot fi folosite pentru a preveni o serie de boli serioase, cum ar fi cancerul, bolile cardiovasculare si osteoporoza. Suplimentele formate dintr-un singur element nutritiv, administrat in cantitate foarte crescuta, nu au nimic de-a face cu prevenirea bolilor cronice, insa pot preveni absorbtia altor substante nutritive. Spre exemplu, dozele mari de fier impiedica absorbtia zincului, in timp ce aportul crescut de zinc stanjeneste absorbtia cuprului.
Un numar de vitamine sunt solubile numai in grasime (sunt liposolubile). Aceasta inseamna ca ele nu pot fi eliminate din organism cand sunt prezente in exces, fiind depozitate in tesutul adipos. Dozele toxice de vitamina A (de 20 de ori doza normala) pot determina cefalec (durere de cap) pulsatila, uscarea pielii si craparca buzelor, dureri articulare si pierderea parului. Femeile insarcinate care folosesc doze crescute de vitamina A isi expun bebelusul unor mari pericole.
Alte vitamine liposolubile sunt D, E si K. in cantitati excesive (de 3-5 ori doza normala), vitamina D poate deveni si ea periculoasa, afectand invelisul intern al arterelor si incurajand probabil formarea placilor ateromatoase. Dozele excesive de vitamina E pot produce oboseala cronica.
Vitaminele hidrosolubiie (adica solubile in apa) - cele din complexul B si vitamina C - au fost mult timp considerate ca fiind lipsite de orice risc, indiferent de doza folosita, intrucat organismul poate elimina cantitatile excesive prin urina. Insa prima exceptie de la aceasta regula a aparut in 1983, cand s-a dovedit ca dozele crescute de vitamina B6 produc tulburari ia nivelul sistemului ners (agitatie etc.). Excesul de vitamine hidrosolubiie irita rinichiul si face ca organismul sa devina foarte risipitor cu aceste substante nutritive. In ceea ce priveste excesul de vitamina C, s-a constatat ca acesta poate determina, la unele persoane, formarea calcurilor renali.
Un alt motiv de ingrijorare este aceia ca efectele pe termen lung ale acestor megadoze sunt necunoscute. Se pare ca riscam prea mult. Folosirea fara discernamant a acestor substante echivaleaza cu abuzul de medicamente eliberate fara reteta.



Atunci, care este calea cea mai sigura de a ne asigura necesarul de vitamine si elemente minerale?
Sursa cea mai buna pentru obtinerea acestor micronutrienti sunt alimentele. Alimentele naturale sunt incarcate cu vitamine si minerale in cantitati si forme care permit organismului sa aleaga si sa ia exact ceea ce-i trebuie. insa in momentul in care separi substantele nutritive din alimente, in momentul in care intervii in lantul alimentar si concentrezi un element, iti asumi riscul de a dezechilibra toata aceasta balanta naturala.

Ce se poate spune despre cei care sunt obligati sa tina diverse regimuri sau despre adolescenti?In astfel de situatii, suplimentele in doze rezonabile pot fi benefice, iar specialistii in nutritie nu-si fac probleme deosebite in legatura cu riscurile pentru sanatate pe care le ridica leta zilnica de multi-vitamina (care contine dozele recomandate pentru cateva vitamine si minerale).

Dar nu-i asa ca suplimentele vitaminice ne ajuta sa facem mai bine fata situatiilor stresante si maresc disponibilul de energie?
Nu exista nici o dovada obiectiva in acest sens. Acesti micronutrienti nu functioneaza nicidecum intr-o maniera miracuioasa. Folosirea in exces a acestor substante nu va putea sa accelereze viteza de desfasurare a reactiilor biochimice cu nimic mai mult decat ar reusi excesul de combustibil din rezerrul unui autoturism sa determine cresterea vitezei de rulare a respectivului autoturism dincolo de limita impusa de capacitatea motorului acestuia. Energia provine din alimente combustibil\" - hidrocarbonatcle din cereale, legume, cartofi etc, si nu din vitamine si minerale.
Asadar, desi avem neie de acesti micronutrienti pentru a fi sanatosi, sa nu uitam ca dozele necesare sunt minuscule. Multi dintre noi ar ramane surprinsi sa atle ca ar putea introduce cu usurinta toate vitaminele de care au neie intr-o luna intr-un degetar.



Tipareste Trimite prin email




Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor