mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
termeni medicali


Diabetul zaharat: provocarea continua
Index » Boli si tratamente » Diabet zaharat » Diabetul zaharat: provocarea continua
» Impactul epidemiologic

Impactul epidemiologic







Diabetul zaharat a devenit o problema de importanta majora pentru individ, medicina si societate. Aceasta pentru ca este o boala frecventa, perfida, de lunga durata si devastatoare daca nu este bine ingrijita. Impactul sau este deci multiplu: epidemiologic, biologic, socio-familial, economic si politic.
\"Diabetul exista la toate natiile, in toate nivelele societatii, la saraei si la bogati, la negri si albi, la cei foarte educati si la cei needucati, la cei religiosi si atei, la politicieni faimosi si la persoane necunoscute, fara adapost\" [1]. Toti acestia, in eiuda imenselor diferente dintre ei, au neie de un minim de ingrijire a bolii, de educatie si suport [1].
Se estimeaza ca in anul 2006 in lume erau 264 milioane persoane cu diabet, imensa majoritate (peste 90%) fiind de tip 2. in 1995 prevalenta diabetului era de 135 milioane, predictia pentru anul 2025 fiind de 380 milioane, ceea ce demonstreaza o dinamica impresionanta a cresterii [2J. Cresterea cea mai impresionanta se inregistreaza in tarile in curs de dezltare.


Datele de prevalenta a diabetului trebuie raportate la grupele de varsta ale populatiilor. Astfel, in tarile dezltate, cresterea frecventei se noteaza la populatia varstnica (>65 ani), in timp ce in tarile in curs de dezltare, cresterea apare la grupa adulta (45-64 ani), adica exact in perioada de maxima productivitate. Pentru societate aceasta are consecinte dintre cele mai nefarabile. in 2007, prevalenta DZ tip 2 la adultii cu varste intre 20-79 ani era de 7.3% [3].
In Romania nu exista date actuale referitoare la frecventa populationala a diabetului. Se stie ca in anul 2005 existau aproximativ 450.000 persoane inregistrate cu aceasta boala si ca probabil, un numar similar, daca nu mai mare, erau nediagnosticate, ceea ce face ca numarul real sa se apropie de un milion. incepand din vara anului 2007, prin initierea si derularea Programului National de Evaluare a Starii de Sanatate a Populatiei, numarul persoanelor cu diabet zaharat tip 2 si cu glicemie bazala modificata a crescut de 2-3 ori, ativ cu aceeasi perioada a anului precedent. Date oficiale sunt asteptate.


Nu doar numarul mare de persoane cu diabet zaharat este ingrijorator, ci si prevalenta crescuta a glicemiei bazale modificate care la nivel mondial este injur de 8.2%, estimandu-se o crestere la 9.0% pana in 2025 [3],
Se poate deci considera ca diabetul zaharat a devenit o boala epidemica, eluand in paralel cu epidemia de suprapondere/obezitate.



Tipareste Trimite prin email




Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor