mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
termeni medicali


Diabetul zaharat: provocarea continua
Index » Boli si tratamente » Diabet zaharat » Diabetul zaharat: provocarea continua
» Impactul biologic

Impactul biologic







Impactul biologic al diabetului este considerabil. El este eluat prin reducerea sperantei de viata (cresterea mortalitatii), scaderea sperantei de sanatate prin afectarea calitatii vietii, datorita complicatiilor acute, dar mai ales a celor cronice. Mortalitatea specifica diabetului (\"diabetes related mortality\") este subeluata datorita incorectitudinii completarii certificatelor de deces. Prima estimare globala a mortalitatii datorate diabetului a fost publicata in anul 2005 si a demonstrat ca diabetul reprezinta a 5-a cauza de mortalitate la nivel mondial, fiind responsabil pentru 5.2% din totalul deceselor [4], Rezultatele studiului sunt cu atat mai alarmante cu cat pana la 27% dintre decesele inregistrate la adultii cu rste cuprinse intre 35-64 ani au fost atribuite diabetului zaharat [4].
Prelenta complicatiilor cronice si a conditiilor asociate in diabet este impresionanta. Cele mai comune sunt retinopatia, neuropatia si nefropatia intalnite la 1/3 din populatia afectata de diabet [2,3]. Bolile cardiosculare reprezinta complicatia majora a DZ tip 2, fiind responsabile pentru 50-80% din cauzele de deces la persoanele cu diabet si determinand reducerea substantiala a calitatii vietii [3]. Rezultatele studiului prospectiv EPIDIAB (Epidemia in Diabet\"), desfasurat in 13 judete din Romania, rele o impresionanta frecventa a asociatiilor morbide si a complicatiilor cronice, evidentiate chiar in momentul diagnosticului diabetului tip 2: hipertensiunea arteriala 45.3%. dislipidemii 48.8%, obezitate si suprapondere 89%, boli cardiosculare aterosclerotice 32%, retinopatie 12.4%, nefropatie 2%, neuropatie 24.3% [5].


Tipareste Trimite prin email




Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor