mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
termeni medicali


Glomerulopatii asociate cu boli multisistemice
Index » Afectiuni ale rinichiului si tractului urinar » Glomerulopatii asociate cu boli multisistemice
» Artrita reumatoida

Artrita reumatoida







Desi manifestarile extraarticulare sunt prezente la 35% din pacientii cu artrita reumatoida, implicarea directa a rinichiului in boala reumatoida este rara si afectarea glomerulara este in mod obisnuit secundara amiloidozei AA sau un efect secundar al terapiei. Amiloidoza AA complica 10-20% din cazurile de artrita reumatoida si implicarea renala este evidenta clinic la 3-l0% din acesti pacienti (sindrom nefrotic, insuficienta renala). Amiloidoza este mai frecventa la pacientii cu artrita reumatoida si cu artropatie distructi. Mai putin frecvent, leziunile glomerulare includ glomerulonefrita proliferati mezangiala si ingrosarea membranei bazale prin depozite imune subepiteliale. Sarurile de aur si penicilamina pot cauza sindrom nefrotic prin inducerea glomerulopatiei membranoase, in timp ce medicamentele antiinflamatoare nesteroidiene (AINS) pot declansa sindromul nefrotic prin inducerea nefropatiei cu modificari minime asociate, de obicei, cu nefrita acuta interstitiala ( mai jos).



SINDROMUL SJOGREN
Afectarea tubulointerstitiala este cea mai frecventa forma de implicare renala in sindromul Sjogren si in mod obisnuit se prezinta fie ca sindrom Fanconi, acidoza tubulara renala distala, fie ca deteriorare a capacitatii de concentrare renala. Glomerulonefrita este relativ rara si ar trebui sa sugereze cautarea unei do de cauza secundara. Glomerulopatia membranoasa si glomerulonefrita membranoproliferati (GNMP) sunt cele mai frecvente leziuni. Unele rapoarte descriu succesul terapiei cu glucocorticoizi si agenti citotoxici.


POLIMIOZITA SI DERMATOMIOZITA

Rare cazuri de glomerulonefrita proliferati mezangiala cu depozite mezangiale de IgG si complement au fost descrise in polimiozita (dermatomiozita). Glomerulopatia membranoasa a fost de asemenea evidentiata, in special cand polimiozita/ dermatomiozita se asociaza cu malignitatea.



BOALA MIXTA A TESUTULUI CONJUNCTIV
Boala mixta a tesutului conjunctiv este un sindrom ce include trasaturi ale LES, sclerodermiei si polimio-zitei si se asociaza cu titruri crescute de anticorpi antiribonu-cleoproteinici si lipsa anticorpilor antimuschi neted. Implicarea renala apare la mai putin de 10% din pacienti si se manifesta ca hematurie si proteinurie subnefrotica. In mod obisnuit, leziunea patologica este membranoasa sau GNMP. Prognosticul este in general excelent si terapia steroidica poate fi utila la rarii pacienti cu boala renala progresi.



Tipareste Trimite prin email




Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor