mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
termeni medicali


Tulburari ale metabolismului hepatic
Index » Afectiuni ale aparatului digestiv » Tulburari ale metabolismului hepatic
» Metabolismul hormonal

Metabolismul hormonal







in plus fata de rolul sau in meolizarea diferitilor agenti farmacologici, ficatul este de asemenea responsabil de inactivarea sau modificarea mai multor hormoni endogeni; de aceea, afectiunile hepatice cronice pot fi insotite de semne de disfunctii hormonale manifeste. Unii hormoni (de exemplu insulina si glucagonul) sunt inactivati in ficat prin proteoliza sau dezaminare. Tiroxina si triiodotironina sunt meolizati in ficat prin reactii care includ eliminarea iodului. Hormonii steroizi, cum ar fi glucocor-ticoizii si aldosteronul, sunt mai intai inactivati pana la derivatul lor tetrahidro (prin reducerea legaturii duble A4 si gruparii cetonice din pozitia 3), apoi prin conjugare in principal cu acidul glucuronic. Testosteronul este meolizat la 17-cetoste-roizii izomeri androsteron si etiocolanolona si excretat in urina in cea mai mare parte sub forma de compusi sulfatati conjugati. Estrogenii, cum ar fi estradiolul, pot fi convertiti la estriol si estrona si apoi conjugati cu acid glucuronic sau sulfat. Se crede ca modificarile meolismului estrogenului (si testosteronului) sunt implicate in aparitia stelutelor vasculare, pierderea pilozitatii axilare sau pubiene si in atrofia testiculara, frecvent observate la pacientii cu afectiuni hepatice cronice, in plus, cresterea suntarii portosistemice a testosteronului si androstendionului, secundar hipertensiunii portale, poate conduce la dezltarea ginecomastiei la barbatii cirotici, datorita conversiunii periferice crescute in estradiol si estrona, in special la pacientii cu ciroza alcoolica. La pacientii cu afectiuni hepatice de etiologie alcoolica, feminizarea poate de asemenea sa fie datorata efectelor toxice directe ale alcoolului asupra axei gonado-pituitaro-hipotalamice, ceea ce conduce la reducerea globala a testosteronului seric. Efecte similare se intalnesc si la pacientii cu hemocromatoza, datorate depunerii de fier in aceste zone. Totusi, ginecomastia lipseste adesea la acesti pacienti, aparent datorita unei reduceri concomitente a concentratiei plasmatice de androstendion, un precursor major al sintezei estrogenilor.


Estrogenii actioneaza si direct asupra ficatului afectand activitatea secretorie hepatica. Estradiolul si estrogenii inruditi, cum ar fi cei prezenti in pilulele contraceptive, interfereaza cu excretia sarurilor biliare si inrautatesc defectul preexistent in secretia bilirubinei conjugate la pacientii cu sindrom Dubin-Johnson; acestia pot sa creasca si nivelurile fosfatazei
alcaline plasmatice ( modulul 292). S-a aratat ca steroizii inruditi, cum ar fi etiocolanolona si pregnandiolul stimuleaza activitatea sintetazei acidului delta-aminolevulinic (ALA), conducand la cresterea excretiei de porfobilinogen. Deoarece acesti steroizi exercita aceste efecte doar in forma lor neconjugata, nivelurile hepatice crescute ale sintetazei acidului delta-aminolevulinic (ALA) la pacientii cu ciroza alcoolica pot fi secundare actiunii steroizilor gonadali. Ficatul serveste de asemenea la eliminarea unor importante substante vaso active circulante, incluzand epinefrina si bradikinina. Nivelurile crescute de epinefrina reflecta, probabil, partial, diminuarea preluarii hepatice si pot initia starea hiperdinamica care contribuie la dezltarea ascitei si sindromului hepatorenal.





Tipareste Trimite prin email




Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor