mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
termeni medicali


Transplantul hepatic
Index » Afectiuni ale aparatului digestiv » Transplantul hepatic
» Consideratii tehnice - alegerea donatorilor

Consideratii tehnice - alegerea donatorilor







Organele donate pentru transt sunt obtinute in special de la victime cu traumatisme cerebrale. Sunt accepile organele donatorilor de pana la 60 de ani, la care a intervenit incetarea functiilor creierului, daca sunt indeplinite urmatoarele criterii: silitate hemodinamica, oxigenare adecvata, absenta infectiilor bacteriene sau fungice, excluderea serologica a infectiilor cu virusuri hepatitice B si C sau HIV, absenta traumatismelor abdominale si absenta distinctiilor hepatice. Functiile cardiovas-
culare si respiratorii sunt mentinute artificial pana poate fi recoltat ficatul. Elemente importante in ceea ce priveste selectia donatorilor sunt reprezentate de compatibilitatea de grup sanguin ABO intre donor si primitor si de marimea organului transtat; totusi, se pot efectua transtari de organe-donor cu dimensiuni reduse sau ABO-incompatibile in situatii de urgenta sau cand sunt disponibile putine organe pentru transt. Nu este necesara tiparea pentru HLA corespunzator, iar existenta de anticorpi citotoxici preformati anti-HLA nu impiedica efectuarea transtului. Dupa perfuzarea cu o solutie rece de electroliti, ficatul donor este recoltat si impachetat cu gheata. Folosirea solutiei Universitatii din Wisconsin (UW), bogata in lactobionat si rafinoza, a permis extinderea timpului de ischemie la rece pana la 20 ore; totusi, 12 ore pot reprezenta o limita de timp mai mult decat rezonabila. Tehnicile imbunatatite de recoltare a mai multor organe de la acelasi donator au permis cresterea disponibilului de organe hepatice-donor, dar acesta este mult depasit de cerere. In mod curent, in Statele Unite, toate organele hepatice-donor sunt distribuite prin intermediul unei retele nationale (United Network of Organ Sharing), care repartizeaza organele disponibile pe baza unor consideratii regionale si cererii. Primitorii care necesita nivelul cel mai ridicat de terapie intensiva au prioritatea cea mai inalta.



Tehnica operatorieIndepartarea ficatului nativ al primitorului este dificila din punct de vedere tehnic, in special in cazul prezentei hipertensiunii portale, cu asocierea circulatiei colaterale si a varicelor esogastrice extinse si chiar mai dificila in prezenta unor cicatrici datorate unor operatii abdominale anterioare. Combinatia dintre hipertensiune portala si coagu-lopatie (cresterea timpului de protrombina si trombocitopenie) conduce la necesitati mari de produse de sange. Dupa disectia venei porte si disectia infrahepatica si suprahepatica a venei cave inferioare, se aplica un sistem de bypass venovenos actionat de o pompa, pentru a recanaliza sangele din vena porta si din vena cava inferioara, prevenind congestia viscerelor. Dupa disectia arterei hepatice si a duetului biliar comun, ficatul nativ este indepartat si se insera organul donor. In timpul fazei anhepatice, echipa de anestezisti trebuie sa stapaneasca posibila aparitie a coagulopatiilor, hipoglicemiei, hipocalcemiei si hipotermiei. Se efectueaza succesiv anasto-mozarea venei cave, a venei porte, a arterei hepatice si a duetului biliar, ultima printr-o sutura termino-terminala a duetelor biliare donor si primitor, sau prin coledocojeju-nostomie cu o ansa Roux in Y, daca duetul biliar comun al primitorului nu poate fi folosit pentru reconstructie (de exemplu in colangita sclerozanta). O operatie tipica de transt dureaza 8 ore, variind intre 6 si 18 ore. Datorita sangerarilor excesive, in timpul interventiei pot fi necesare mari cantitati de sange, produse de sange si preparate pentru expandarea lumului sanguin.





Tipareste Trimite prin email




});
Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor