mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  


Planning familial
Index » Sanatatea familiei » Planning familial
» Sarcina depasita

Sarcina depasita




Pentru a defini sarcina depasita trebuie cunoscuta durata normala a unei sarcini .



Sarcina dureaza 280 de zile socotite de la prima zi a ultimei menstruatii, 270 de zile dupa un contact sexual unic si 266 de zile dupa data ultimei ovulatii.



Orice sarcina care a depasit 294 de zile de amenoree, calculata de la prima zi a ultimei menstruatii, la o femeie cu cicluri menstruale regulate si care ofera date anamnestice sigure , este considerata sarcina prelungita cronologic; se poate considera sarcina depasita durate de gestatie mai mare de 42 de saptamani.



Factorii favorizanti:



Ø Durata lunga a ciclului menstrual, > de 30 de zile.



Ø Cicluri menstruale anovulatorii care preced sarcina



Ø Ovulatii tardive



Ø Factori genetici care pot explica si frecventa mai mare la sexul masculin



Ø Alimentatia deficitara in proteine si aminoacizi esentiali



Ø Multiparitatea insotita de hipotonia miometrului



Ø Lipsa de exciilitate a regiunii segmento cervicale data de anomalii musculare sau dezechilibre hormonale.



Ø Anomalii ale calciului si magneziului.



Ø Insuficienta tiroidiana



Ø Prezentatii distocice



Ø Hidramniosul cronic si disfunctiile placentare.







Diagnosticul clinic:



- se pune pe baza anamnezei, calculandu-se data probabila a nasterii in functie de data ultimei menstruatii.



- Scaderea cantitatii de lichid amniotic care responsabila de reducerea circumferintei abdominale.



- Uterul este mai ferm , mulandu-se pe fat, partile fetale se palpeaza mai usor



- Inaltimea uterului scade prin coborarea fundului uterin, care in loc de 32 cm deasupra simfizei pubiene, regreseaza la 28 cm, astfel incat gravida se simte mai comforil din punct de vedere toracic dar nu si pelvian



- Scaderea in greutate a gravidei.



- Colul uterin este ramolit



- Fatul prezinta miscari vii, puternice si uneori spasmodice.



- Citologia ginala este regresi si specifica lehuziei: disparitia celulelor naviculare, aparitia de leucocite, hematii, celule bazale si parabazale.



- Examinarea ecografica a placentei, a volumului de lichid amniotic si a starii fatului.



Conduita terapeutica depinde de rianta de sarcina prelungita, veriila( patologica) sau cronologica( fiziologica): In orice caz gravida se interna in spital, tratamentul fiind ales de medic:



-tratament consertor: de asteptare a declansarii spontane a traliului sau



- declansarea sistematica atuturor sarcinilor care depasesc294 de zile deoarece riscul fetal creste paralel cu durata gestatiei.











LEHUZIA( PUERPERALITATEA)



Se defineste ca perioada de timp in care dispar fenomenele generale si locale induse de simbioza matrno-ovulara, si se intinde la femeile care nu alapteaza de la sfarsitul periodului 4 al nasterii pana la aparitia primei menstruatii; practic se considera 6 –8 saptamani post partum, pentru ca nu exista criterii precise care sa marcheze sfarsitul ei si pentru ca femeile care alapteaza pot fi amenoreice mai multe luni.



In aceasta perioada :



¨ Uterul involueaza de la o greutate de 1000gr la 100gr( dupa 2 saptamani uterul de la nivelul ombilicului trebuie sa devina organ pelvin , si in 6 sapatamani el trebuie sa revina la dimensiunea normala.)



¨ In contrast cu regresiunea uterului, la nivelul glandei mamare apare productia lactata indusa de influente neurohormonale in perioada de gestatie. Laptele matern inlocuieste colostrul la 3 zile de la nastere. Sanii devin tumefiati, eritematosi si sensibili la palpare datorita furiei laptelui si angorjarii fiziologice la 3-4 zile post partum. Daca apare mastita este necesara interventia chirurgicala si antibioterapie



¨ In aceasta perioada pot aparea infectii puerperale si complicatii tromboembolice.



¨ Dupa eliminarea placentei, in uter raman portiuni de caduca de grosime riabila, caracterizata prin infiltrat hematic si infiltrat leucocitar care se vor elimina ca lohii prin gin, in primele 3 zile and culoarea rosie( de la rosu deschis in primele ore la rosu inchis), apoi devin galbene si vireaza spre alb ( lohii seroase) in urmatoarele 10 zile pana la 6 saptamani. Dupa aceasta etapa incepe sub influente hormonale predominant estrogenice proliferarea endometriala care dureaza 25-42 de zile. La femeile care nu alapteaza la sfarsitul celor 6 saptamani de lehuzie apare prima menstruatie. Alimentatia la san sau utilizarea CO nu afecteaza durata sau caracteristicile lohiilor.



¨ Colul uterin devine ferm dupa 3 zile, orificiul intern al colului se inchide si el dupa 3 zile, iar cel extern dupa 3 saptamani.



¨ Vaginul supradestins de prezentatie revine frecvent la dimensiunile anterioare; se poate remarca discret colpocel in caz de perineorafie incorecta.



¨ Peretele abdominal poate ramane cu dehiscenta muschilor drepti abdominali.



¨ Pigmentatia de la nivelul fetei si de la nivelul muschilor drepti abdominali dispare treptat.



¨ Hemoroizii daca au existat dispar si ei treptat.



¨ Sistemul nervos este caracterizat printr-o labilitate psihica exagerata cu tendinta la stari depresive, care este inlocuita treptat de instinctul matern care modifica fundamental comportamentul femeii. Starea extrema a acestei situatii se numeste psihoza puerperala care uneori poate necesita internare cu tratament antipsihotic si antidepresiv.



¨ Lehuza se examineaza zilnic in maternitate urmarindu-se involutia uterina, aspectul lohiilor, evolutia cicatricei perineale( existenta hematoamelor sau a infectiei), modificarile sanilor., curba pulsului, temperatura, tensiunea arteriala, diureza si tranzitul intestinal. Lohiile rosii persistente, involutia uterina insuficienta poate sugera retentie placentara si necesita tratament de specialitate.



¨ Femeile care alapteaza numai la san este necesar sa consume un plus de 300 calorii pe zi. Suplimente de vitamine nu



¨ Temperatura de 38 grC sau mai mare inregistrata la 2 determinari separate, aparuta la 24 de ore postpartum poate fi datorata urmatoarelor cause:



§ Endometrita( in acest caz febra poate apare si dupa mai multe zile si este insotita de durere in etajul abdominal inferior, sau lohii cu miros fetid care necesita culturi si antibioterapie ( combinatia de clindamicina cu gentamicina parenteral este cea care acopera flora bacteriana din aceasta zona si anume: streptococul gr.A, Bacteroides, enterococi, E.coli, Klebsiella, and Proteus ; dup ace febra a scazut, medicatia nu trebuie continuata oral ci se poate intrerupe) ; ( dureri moderate in abdomenul inferior, mai ales in cursul alaptatului sunt normale datorita contractiei uterului).



§ Infectie de tract urinar



§ Pneumonie



§ Tromboflebita septica pelvina este un diagnostic de excludere care se face la o pacienta care este tratata pentru endometrita , care continua sa faca pusee de temperatura si la care au fost excluse alte cause de crestere termica. In acest caz administrarea heparinei determina in 72 de ore scaderea temperaturii la lori normale.



§ Mastita



§ Wound infection



¨ Tromboflebita superficiala afecteaza putine femei post partum si se manifesta prin cordon venos, ricos, dureros spontan si la palpare, necesitand antiinflamatorii, ridicarea membrului afectat, si cateodata antibiotice si anticoagulare.



¨ Daca femeia a reluat raporturile sexuale, dupa 6 saptamani se instituie contraceptia de preferinta cu progesteron care nu interfereaza cu secretia lactata.






Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor

  Sectiuni Sanatatea familiei:


 
Fa-te cunoscut! invitatie
Invitatie Online - promoveaza produse medicale invitatie

Promoveaza! firme, clinici, cabinete medicale. Locul ideal sa spui si la altii ca existi.

 

Creaza cont si exprima-te

invitatie
vizitatorii nostri pot fi clientii tai
Cauta in site:  
 
Taguri:
mana buze amare
2008 2009 2010 2011 2012 2013 2014 2015 2016 2017 2018 2019 2020 2021 2022 2023 2024