mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
termeni medicali
Planning familial
Index » Sanatatea familiei » Planning familial
» Contraceptia

Contraceptia


Share



Pentru o sarcina trebuie indeplinite mai multe conditii: lichidul seminal trebuie sa patrunda in vaginul femeii; el trebuie sa contina sperma sanatoasa; sperma trebuie sa gaseasca in vagin conditii in care sa poata trai; spermatozoizii vor trebui sa-si urmeze drumul in uter si probabil in trompele uterine. Aici trebuie sa gaseasca un ol pentru a-l fecunda; iar oul, o data fecundat, trebuie sa fie in stare sa se fixeze in uter.


Cuprins:

Controlul asupra naşterii

Pilula contraceptivă

Dispozitive intrauterine

Prezervativele

Calotele contraceptive

Spermicidele

Metoda calendarului

Metoda examinării mucusului


Controlul asupra naşterii

sus sus
Contracepţia înseamnă împiedicarea fecundăriii. Dar trebuie să ţinem minte trei lucruri: în primul rând pot ajunge spermatozoizii în vagin chiar dacă penisul nu pătrunde în el. Spermatozoizii ejaculaţi pe vulvă pot să ajungă în vagin. In al doilea rând, deşi condiţiile din vagin sunt ostile spermatozoizilor, aceştia trăiesc aici 6 sau mai multe ore. Orice mijloc contraceptiv care împiedică spermatozoizii să ajungă în uter, trebuie deci să dureze cel puţin 6 ore după contactul sexual. în al treilea rând o dată ce spermatozoizii au ajuns în uter, pot trăi aici 4-5 zile sau mai multe. Deci, pentru a evita concepţia trebuie să existe acest decalaj de timp între sosirea spermatozoizilor în uter şi sosirea oului.
O femeie fertilă, care întreţine contacte sexuale regulate cu un bărbat fertil, are o şansă de 60% de a rămâne gravidă în orice lună. Pentru femeia care doreşte să aibă contact sexual, dar nu doreşte copii, o formă contraceptivă eficientă şi demnă de încredere este esenţială.

SFATURI CONTRACEPTIVE
Disponibilitatea sfaturilor contraceptive este limitată în unele ţări de factori legali. Există o varietate de metode disponibile, care nu pot fi susţinute toate de un program public de sănătate. în ţările în curs de dezvoltare, femeilor li se injectează progestogen ori substanţe sterilizante, ca parte a unui program de control asupra populaţiei. Dar în ţările dezvoltate mulţi medici vor promova sfaturile despre contracepţie. Pe de altă parte, în mod alternativ dumneavoastră (ca femeie) puteţi alege o clinică de planning familial, unde, indiferent de statutul dumneavoastră marital, puteţi merge ori singură, ori cu partenerul. Vi se vor pune anumite întrebări despre sănătate, veţi trece poate printr-o examinare vaginală, vor fi verificate tensiunea şi greutatea dumneavoastră pentru a recomanda metodele cele mai adecvate. Farmaciile au de vânzare fără prescripţii medicale anumite contraceptive, ca: prezervative, burete contraceptiv şi spermicide, dar vând şi medicamente anticoncepţionale doar pe baza prescripţiei medicale. Serviciile de planning familial sunt confidenţiale; dar s-ar putea ca unele tinere fete să se intereseze la un centru de consultanţă medicală despre confidenţialitatea informaţiilor, dacă acestea ajung sau nu la părinţii lor.

TEHNICI CONTRACEPTIVE
Există astăzi o mare varietate de inetode contraceptive, nici una dintre ele nu e ideală. Cele mai multe au drept efect menţinerea spermatozoizilor în afara uterului. Prezervativele produc un obstacol fizic, spermaticidele unul chimic. Retragerea penisului din vagin modifică actul sexual, tinzând să păstreze spematozoizii total în afara canalelor sexuale ale femeii. Alte tehnici - de obicei mult mai eficiente - se concentrează pe celula-ou.
Medicamentele contraceptive administrate oral afectează dezvoltarea celulei ou. Dispozitive intrauterine (Dl) (IUDS) previn implantarea celulei-ou în uter.
In cele din urmă, mai există două tipuri de (metode). "Metoda calendarului" (care nu este neapărat plină de succes) tinde să evite contactul sexual în acele perioade ale lunii în care spermatozoizii pot găsi un ovul pentru a-l fertiliza/fecunda. Metodele de sterilizare sunt operaţiile chirurgicale pentru a face ambii parteneri (dacă aceştia vor) incapabili de a avea copii. Tehnicile pot fi combinate astfel, încât să se obţină unei metode contraceptive mult mai eficiente.

Perioada dinaintea naşterii unui copil
Când începe o activitate Iietero-sexuală, se va baza probabil pe faptul că bărbatul foloseşte un prezervativ. Dar o dată ce contactele sexuale regulate sunt stabilite, multe femei preferă să folosească metode de contracepţie pe termen lung, cum ar fi dispozitivele intrauterine.
Planificarea familială (Family Planning)
Multe femei iau anticoncepţionale între două sarcini. Altele folosesc un dipozitiv intrauterin, o diafragmă, prezervative sau spermicide. (Dispozitivul intrauterin poate fi îndepărtat de un doctor, când se doreşte o sarcină.) Unele metode se bazează pe calendar, în ciuda ineficientei lor.
După naşterea copiilor
O dată ce familia unei femei este completă, ea se poate întoarce, fie la un contraceptiv pe care 1-a încercat şi care i-a plăcut, fie la sterilizare dacă doreşte.

Pilula contraceptivă

sus sus
Nici o altă formă contraceptivă nu a fost atât de revoluţionară ca pilula. Este uşor de folosit, reversibilă şi 100% eficientă cu condiţia ca o femeie să nu uite să o ia.
Pilula foloseşte forme sintetice ale hormonilor estrogeni şi proges-teron. Aceştia sunt produse în mod natural în corp, timp de câteva zile în fiecare lună/ciclu menstrual şi continuă să apară şi în timpul sarcinii. In ambele cazuri hormonii au efectul producerii foarte restrânse/limitate de FSH - hormoni foliculo-stimulenţi şi hormonilor luteninizanţi, ce ajută la dezvoltarea corporei luteei (corpora lutea) (LH). De FSH şi LH este nevoie dacă foliculeie sunt pregătite pentru ovulaţie, şi din această cauză în timpul sarcinii nu apare ovulaţia. Pilula contraceptivă are un efect similar; dacă nu apare ovulaţia, nici o celulă-ou nu poate fi fecundată de spermatozoizi. Există două mari feluri de pilule: pilula combinată, deoarece ea conţine ambele tipuri de hormoni mai sus menţionaţi; şi minipilula ori pilula continuă, care conţine doar progesteron şi care au efecte diferite asupra femeilor.

ADMINISTRAREA PILULEI
Pilula se poate obţine printr-o prescripţie a medicului sau de la o clinică de planning familial şi, din moment ce există contraindicaţii, veţi avea nevoie de sfaturi pentru a vedea dacă pilula vi se potriveşte.
Medicamentul se bea uşor, problema este să nu uitaţi să faceţi acest lucru. Există 21 de medicamente într-un pachet (făcute pentru a ajuta memoria). Pentru a începe contracepţia orală, prima zi de ciclu este considerată ziua întâi. Luarea medicamentului începe în prima sau a 5-a zi, chiar dacă sângerarea s-a terminat sau nu; pe urmă se continuă timp de 21 de zile, când se ia ultima pilulă. înainte de următorul contact sexual, urmează o perioadă de 7 zile, în care nu se ia pilula, timp în care începe terminarea ciclului. Pentru femeile cărora le este greu să ţină minte această schemă, se dau pachete ce conţin 28 de medicamente. Dar medicamentele în plus (adică 7 medicamente) sunt doar înlocuitoare.

Prima tură (21) de medicamente poate să nu dea o protecţie completă şi în primele două săptămâni, trebuie să folosiţi şi o altă metodă contraceptivă, în cazul în. care prima pilulă aţi luat-o în a 5-a zi de la începutul menstruaţiei. (începerea cu prima zi de ciclu dă de obicei mult mai mare protecţie.) Când începeţi să luaţi minipilulele, este nevoie de asemenea, în primele 14 zile şi de o altă măsură de protecţie. Dacă uitaţi să luaţi medicamentul/o pilulă combinată, aceasta trebuie neapărat luată într-un interval de 12 ore, chiar dacă s-ar întâmpla să luaţi 2 medicamente pe zi. Dacă uitaţi să beţi mai mult de două pilule şi diferenţa de timp dintre pilule este mai mare de 36 de ore, atunci pachetul trebuie terminat, dar trebuie folosită şi o altă metodă contraceptivă. Este important să nu uitaţi pilula continuă la aceeaşi oră, în fiecare zi.
Doctorii încă.nu sunt de acord cât timp trebuie o femeie să ia aceasăt pilulă. în medie femeile obişnuiesc să o ia timp de 3-4 ani. Pentru a reobţine fertilitatea, o femeie trebuie pur şi simplu să înceteze a lua medicamentul. Dar pot trece câteva luni până când ovarele încep să funcţioneze normal şi concepţia poate avea loc.

FELURI DE MEDICAMENTE
Pilula combinată este tipul cel mai frecvent şi cel mai eficient. Femeia ia acest tip de pilulă timp de 21 de zile consecutiv, începând cu prima sau a 5-a zi după menstruaţie şi terminându-se în a 21-a zi sau a 25-a zi. Există o diferenţă de 7 zile în care sângerarea apare, apoi se începe un alt pachet. Pe lângă faptul că împiedică ovulaţia, pilula combinată afectează aşezarea/poziţia uterului, astfel încât fecundarea să nu aibă loc, şi, de asemenea, îngroaşă mucusul cervical, formând un obstacol chimic împotriva spermatozoizilor.
Un pachet conţine 28 de pilule continue ori minipilule, toate active şi conţinând doar progesteroni sintetici. Se ia în fiecare zi câte una chiar şi în timpul ciclului. Funcţionează, având efect mai ales asupra uterului, poziţionării acestuia, şi asupra mucusului cervical, decât asupra împiedicării ovulaţiei.

EFECTE SECUNDARE
Multe femei suportă consecinţele luării de pilule. Pot exista senzaţii de greaţă, dureri de cap, sâni umflaţi, menstruaţii puternice, chiar dacă de obicei ele sunt uşoare, şi scurgeri vaginale. Dar nu la toate femeile apar aceste consecinţe şi majoritatea simptomelor dispar în primele luni. Dacă ele dispar, o schimbare a mărcii produsului poate îndepărta orice consecinţe neplăcute.
Nici o femeie nu trebuie să ia pilule fără să consulte un doctor. Pilulele, mai ales cele ce conţin cantităţi mari de estrogen, poartă riscul unei închegări a sângelui. Tromboza ce rezultă din această cauză, poate fi fatală. Acest lucru este mai probabil Ia femei de 35 de ani, unde şi sarcina prezintă bineînţeles riscuri. Alte boli pe care un doctor trebuie să le ia în considerare înainte de a prescrie pilula sunt: hepatita, diabetul, migrenele şi epilepsia. Opiniile diferă în ceea ce priveşte faptul, dacă pilulele măresc riscul cancerului mamar ori cervical, dar se pare că ele protejează împotriva cancerului ovarian şi al uterului (endometrului). Estrogenul poate intensifica unele tipuri de cancer existent. Secreţiile cervicale sunt o parte importantă a examinării medicale, determinând hotărârea medicului de a prescrie sau nu pilula.

INJECŢII
Depo-Provera şi Noristerat se bazează pe aceleaşi principii hormonale similare pilulei contraceptive, dar se dau cu injecţii de progestogen la interval de câteva săptămâni. Sunt administrate femeilor din mai mult de 70 de ţări, mai ales în ţările în curs de dezvoltare. Calitatea lor este eficientă doar atunci când alte metode contraceptive dau greş din lipsă de motivaţie ori atenţie. După infecţii, urmează consecinţele posibile şi unele legături cu anumite boli, Simptomele pot fi: întreruperea menstruaţiei, care poate fi prelungită, puternică, neprevizibilă, sau care poate lipsi total; voma, ameţeala, indispoziţia, durerile de cap, îngrăşarea şi sângerarea rectului.
Legăturile cu unele boli includ infertilitatea ulterioară a unor femei; cheaguri de sânge; cancer mamar şi cervical.
Statisticile arată că din 100 de femei ce folosesc aceste injecţii, poate o femeie va rămâne gravidă într-un timp de un an. Această metodă este mult mai practică pentru femeile care uită momentul când să ia pilulele, ori care nu pot să folosească alte metode contraceptive.

Dispozitive intrauterine

sus sus
Cunoscut şi sub numele de sterilet, acest dispozitiv mic, de plastic se insera în uter de către medic. Poate fi lăsat acolo ani şi ani de zile, funcţionând ca o metodă de contracepţie căreia nu trebuie să i se acorde o atenţie specială. Actul sexual poate să aibă loc absolut fără nici o restricţie. O dată ce dispozitivul se înlătură, fertilitatea reapare de la 1-12 luni.
Procedee asemănătoare au fost utilizate chiar pe timpurile biblice, când conducătorii de caravane introduceau cristale de stâncă în uterele cămilelor femele pentru a le induce sterilitatea. Totuşi, încă nu se cunoaşte cu certitudine cum funcţionează un dispozitiv intrauterin. Există teorii care afirmă că DIU-ul face ca ovulul să treacă prea rapid prin trompele uterine ca să se poată realiza, fie implantarea, fie fecundaţia; altele susţin că DIU acţionează direct asupra mucoasei uterine, astfel încât nu poate avea loc implantarea ovulului sau că DIU acţionează direct asupra procesului de implantare. DIU este foarte eficient, dar unii doctori sfătuiesc totuşi să se folosească şi un spermicid în perioada ovulaţiei. DIU poate să cadă mai ales în primele luni de la implantare sau în timpul menstru-aţiei. La început DIU-urile erau prea mari pentru femeile care niciodată n-au avut copii. Mai recent, s-au fabricat dispozitive mai mici care pot fi folosite de toate femeile. Cu toate acestea există şi eşecuri.

Multe femei au reacţii adverse la DIU manifestate prin hemoragii abundente şi dureri la menstruaţie. Dispozitivele pot să agraveze infecţiile sau, mai rar, să le producă. Există şi riscul unei perforaţii a peretelui uterin, dar leziunile sunt minore. Dacă apare totuşi sarcina, DIU trebuie îndepărtat imediat fiindcă creşte riscul pierderii de sarcină. Alte tipuri n-au efecte asupra fătului. Mulţi doctori sunt de părere că DIU trebuie înlocuit cam la 2-3 ani.
DIU-ul trebuie fixat de o persoană competentă. Cele mai multe DIU-ri sunt împachetate într-un insertor de plastic care poate pătrunde uşor prin canalul cervical în uter. Acest lucru se petrece mai uşor în timpul sau imediat după menstruaţie. DIU -ui este împins prin insertor şi-şi reia forma normală în uter. Această operaţie durează doar câteva minute. Unele femei simt dureri profunde, similare cu cele din timpul menstruaţiei. Acestea pot dura 24 de ore şi pot fi însoţite de uşoare sângerări.
DIU-ul este dotat cu fire de nylon sau un propulsor care este lăsat să atârne prin colul uterin, în vagin. De aceea, orice femeie poate şi trebuie să controleze regulat dacă DIU mai este fixat la locul Iui. Tampoanele pot fi folosite în continuare, dacă dispozitivul este la locul său; de asemenea, actul sexual poate avea loc în deplină siguranţă.

Recent, utilizarea DIU-uiui a devenit controversată. La femeile cu acest dispozitiv, riscul bolilor pelvice inflamatorii este de două ori mai mare decât a celor care nu folosesc DIU; riscul cel mai mare este pentru femeile cu DIU, care n-au născut niciodată. Inflamaţiile cele mai puţin periculoase pot fi tratate cu antibiotice şi prin îndepărtarea DIU-lui. Cazurile grave pot duce la sterilitate, iar uneori trebuie să se intervină chirurgical. Rezultatul în SUA a fost căderea în dizgraţie a dispozitivului, iar unele firme producătoare şi -au retras produsul de pe piaţă.

Prezervativele

sus sus
Condomul este cea mai răspândită formă de contracepţie. El are o istorie lungă, care datează de sute de ani. Prezervativul oferă protecţie împotriva bolilor venerice şi este recomandat pretutindeni ca mijloc de protecţie împotriva SIDA. De aceea, ar trebui folosit indiferent de orice altă formă de contracepţie utilizată, mai ales în cazul unei noi relaţii sexuale. Dacă este folosit atent, de preferat împreună cu un spermicid, este un mijloc eficient de contracepţie.
Condomul este un înveliş subţire de cauciuc, cu o lungime de cea. 18 cm, deschis la un capăt şi închis la celălalt. Se potriveşte strâns în jurul penisului în erecţie. Când ejaculează, sperma este captată în capătul închis, sigilat. Acest lucru previne intrarea spermei în vagin.
Tipuri de prezervative
Există diferite tipuri de prezervative: cu vârf sau fără vârf, de diferite culori.
Unii se plâng că prezervativele ar reduce senzaţiile, dar cele lubri-fiate se pretind a fi o îmbunătăţire.

întrebuinţarea unui prezervativ
Chiar înaintea actului sexual.condomul va fi despachetat şi rulat pe penisul în erecţie. (Acest lucru poate face parte din actul sexual în sine). Ar trebui lăsaţi 2,5 cm liberi la vârf, evitându-se bulele de aer pentru a se evita eventualele deteriorări. După ejaculare, bărbatul îşi retrage penisul înaintea încetării erecţiei. In acest timp el trebuie să ţină condomul cu mana, să nu alunece. Pentru ca efectul contraceptiv să fie mai sigur, femeia trebuie să utilizeze o cremă spermicidă. Prezervativele şi-au păstrat popularitatea fiindcă, pentru întrebuinţarea lor, nu e nevoie de asistenţă medicală, ele putând fi procurate uşor şi purtate la îndemână. Ele sunt vândute în pacheţele sigilate şi au un termen de garanţie de doi ani, păstrându-se departe de surse de căldură. Dezavantajul major se datorează iritării survenite la întreruperea actului sexual, astfel încât unele cupluri renunţă la prezervativ, asumându-şi riscurile.

Condomul feminin
E un săculeţ care este inserat în vagin, înaintea actului sexual, pentru a preveni intrarea în contact a spermei cu canalul cervical şi pereţii vaginali. Se fixează cu ajutorul unor inele. Dacă este folosit corect, poate proteja ca şi prezervativul masculin, împotriva sarcinii şi a bolilor cu transmitere sexuală.

Calotele contraceptive

sus sus
Diafragma este cel mai cunoscut exemplu de calotă care se fixează peste canalul cervical, drept barieră în calea spermei. Diafragma este un dispozitiv de cauciuc în formă de calotă. Marginea ei este răsucită şi elastică. In sine, calota nu este foarte sigură, dar folosită în combinaţie cu un spermicid poate fi eficientă. Pentru multe femei, înaintea descoperirii pilulei contraceptive diafragma era metoda cea mai sigură de contracepţie, de care puteau dispune.
Nu este foarte dificil sa plasaţi o diafragmă, însă e nevoie de practică. Femeia îi ţine capetele împreună, îl împinge cu mâna în vagin aşa încât marginea fundului diafragmei să rămână pe peretele vaginal, în spatele vezicii urinare. Elasticitatea diafragmei o ajută să revină la forma circulară şi să se fixeze.
înaintea inserţiei, ar trebui introdus aproximativ 5-10 cm de spermicid, cât mai aproape de canalul cervical sau de ambele părţi ale calotei. Calota trebuie introdusă în vagin cu cel mult 2 - 3 ore înaintea actului sexual. După acesta, ea trebuie lăsată în poziţia normală pentru cel puţin 6 -8 ore timp în care spermatozoizii mor. Dacă se reîncepe actul sexual în acest timp, adiţional mai trebuie introdus spermicid, fără a perturba calota, aceasta rămânând în poziţie pentru alte 6-8 ore.

Diafragmele sunt de diferite mărimi. O fixare iniţială întreprinsă de un doctor sau de o soră medicală este esenţială, iar poziţia calotei trebuie să se verifice la fiecare a 6 -a lună, după o sarcină sau dacă s-au pierdut sau câştigat mai mult de 4,5 kg în greutate. Acasă, calota trebuie spălată după utilizare, conform instrucţiunilor, şi verificată în eventualitatea unor fisuri.
Calota cervicală este mult mai îngustă şi se fixează pe colul uterin. Nu mai este folosită decât în cazuri speciale.
Calota boltită este mult mai rigidă decât alte calote. Se potriveşte peste marginea superioară a vaginului şi e ţintuită prin vidare.

Dezvoltări recente
Se continuă cercetările cu privire la metodele contraceptive alternative care sunt mai bine tolerate, mai puţin riscante, mult mai convenabile şi mai de încredere decât cele existente deja.
Multe experienţe au drept ţintă metodele contraceptive pentru femei. Unele experimente se bazează pe concepte deja folosite: hormoni sexuali pentru a opri ovulaţia şi alte metode de stopare a ei (a ovulaţiei). Implantul subcutanat de hormoni şl inelul vaginal contraceptiv funcţionează eliberând uşor hormonul "Levonogestral". Implantul poate fi păstrat sub piele timp de 7 ani, clar IVC (inelul vaginal contraceptiv) este scos după 3 săptămâni - înainte de menstruaţie.

Dispozitivul intracervical este o altă metodă contraceptivă şi poate fi folosit chiar şi de femei cu probleme ale uterului sau men-struaţiei. Situat în canalul cervical, capătul în formă de ciupercă al dispozitivului blochează pătrunderea spermei în uter. Dar aparatul conţine şi o valvă uni-direcţională permiţând menstruaţiei să aibă loc, ceea ce înseamnă că nu trebuie să fie scos în timpul ciclului.
Descoperirea şi donarea inhibinei - un hormon secretat de testicule şi ovare - este, în mod particular promiţător. Deschidea calea unor noi generaţii de mijloace contraceptive. într-adevăr acest hormon, care joacă un rol foarte important în reglarea fertilităţii la ambele sexe, ar putea probabil forma baza unui medicament pentru ambele sexe. Inhibina apare în ciclul hormonal la un nivel în care folosirea ei în acest fel nu reprimă libidoul. Oricum se pune întrebarea dacă o femeie ar avea încredere dacă partenerul ei foloseşte o asemenea formă contraceptivă.

Spermicidele

sus sus
Sunt produse chimice care se introduc în vagin înaintea actului sexual. Acestea acţionează în două moduri: ucigând spermatozoizii sau formând barieră de spumă sau lichid prin care sperma nu poate pătrunde în uter.
Spermicidele se prezintă sub diferite forme: creme, geluri, spume, aerosoli, tablete efervescente, ovule vaginale şi film C, un spermicid impregnat plastic.
Întrebuinţate singure, nu pot fi considerate contraceptive sigure. Dacă se folosesc, trebuie combinate cu altă metodă, cum ar fi calota sau condomul.
Cremele, gelurile şi aerosolii se vând împreună cu un aplicator special. Cu ajutorul acestuia, femeia împrăştie adânc, în vagim, soluţia chimică. Acest lucru se face cât mai aproape de actul sexual, dar nu mai repede de o oră înaintea începerii, fiindcă eficienţa sa e temporară.
Ovulele vaginale şi tabletele se prezintă sub formă solidă şi trebuie introduse cu mâna, adânc în vagin. Ovulele sunt conice şi se topesc la temperatura corpului, tabletele se dizolvă spumegând în mucoasa vaginală. Ambele se introduc cu 15 minute înaintea actului sexual.
Filmul C constă dintr - o capsulă mică, din plastic solubil, care poate fi introdus în vagin sau plasat pe vârful penisului înaintea penetrării. Se dizolvă, eliberând spermicide, dar nu este mai sigur decât celelalte spermicide.
Unele femei acuză iritaţii ale organelor genitale, din cauza folosirii spermicidelor.

BURETELE CONTRACEPTIV
Este un burete impregnat cu spermicide care se introduce în vagin înaintea actului sexual şi e lăsat acolo încă 6 ore după actul sexual. Se poate procura clin farmacii şi este de unică folosinţă. Eficienţa este cam aceeaşi ca a tuturor spermicidele.

Sterilizarea
STERILIZAREA LA FEMEI
Este forma cea mai eficientă a contracepţiei, dar este în acelaşi timp finală. O femeie trebuie să fie absolut sigură în privinţa deciziei, deoarece nu a fost încă perfectată o metodă reversibilă de sterilizare. Sterilizarea se recomandă femeilor care sunt absolut sigure că nu mai vor copii. In mare, operaţia constă din secţionarea, ligaturarea sau extirparea tuturor părţilor trompei uterine. Prin urmare, ovulele nu mai pot pătrunde din ovare în uter, iar sperma nu poate ajunge la ovul. Presupunând că operaţia a fost făcută corect - foarte rar au survenit cazuri în care trompele recomunică. Sterilizarea este 100% eficientă. Apetitul sexual rămâne neschimbat şi ciclul menstrual continuă normal. De fapt, la unele femei sexul este savurat mult mai mult, o dată cu dispariţia angoasei de a rămâne însărcinată.
Există mai multe modalităţi de sterilizare a femeii. Toate necesită spitalizare, dar durata convalescenţei variază.

Ligatura trompelor uterine
Este cea mai obişnuită metodă de sterilizare. Poate fi făcută în moduri diferite. In mod tradiţional, se aplică o anestezie generală şi se (ace o incizie de 5 până la 7 cm în abdomen, chiar deasupra părului pubian. Se extirpă o bucată din trompe, iar capetele sunt legate şi pli-caturate înapoi în ţesutul adiacent. Operaţia se face după naştere, deşi în această fază sunt mai puţine şanse de eficienţă 100%. După câteva zile de spitalizare, pacienta se odihneşte câteva săptămâni, ceea ce e mai greu pentru o femeie cu copii şi serviciu. Aceeaşi operaţie se poate face şi printr-o incizie mai mică în vaginul superior. Cicatricea nu e vizibilă şi convalescenţa este mult mai scurtă, dar este o operaţie mult mai dificilă, solicitând o dexteritate sporită.
Sterilizarea endoscopică
Este o descoperire mai recentă, implicând utilizarea unui instrument cunoscut sub numele de laparoscop. Acesta este format dintr -un tub fin, fotoconductor, conectat la un telescop. Laparoscopul este introdus în abdomen, printr -o mică incizie. Poate fi introdus şi prin vagin. Scopul său este de a lumina şi inspecta trompa uterină. Sunt introduse forcepsuri foarte fine, prin aceeaşi sau prin o a doua incizie (mai mică) şi un electrocurent trece prin ele, cauterizând trompele. Rămân doar două cictrici mici, iar convalescenţa este foarte scurtă.
Histerectomia
Până mai ieri, histerectomia- care presupune extirparea completă a uterului, a fost un mijloc de sterilizare foarte răspândit. Mai nou, nu se mai recomandă în scopuri contraceptive, ci şi ca o operaţie la care femeile recurg din alte motive.

STERILIZAREA LA BĂRBAŢI
Vasectomia este o operaţie chirurgicală simplă, neprimejdioasă, în care fiecare vas deferent - canalul ce duce de Ia fiecare testicul Ia penis - este tăiat şi legat. Drept rezultat, substanţa seminală pe care un .bărbat o ejaculează nu mai conţine spermă.
în afară de cazurile în care canalele/tuburile tăiate s-au refăcut, operaţia este întotdeauna complet eficientă. Aceasta (operaţia) nu dăunează capacităţii unui bărbat de a avea orgasm ori de a ejacula. Dar operaţia este rareori reversibilă, ceea ce înseamnă că un bărbat şi partenera lui trebuie să fie siguri înainte de a recurge Ia o vasec-tomie.
Operaţia durează cam o jumătate de oră. Pentru majoritatea operaţiilor de vasectomie este nevoie de un anestetic local. Se fac 1 sau 2 tăieturi mici lângă scrot. 0 bucată de 3,8 cm este tăiat din fiecare canal/tub, iar capetele tăiate sunt apoi întoarse/rulate înapoi şi legate. 0 dată operaţia terminată, bărbatul se poate întoarce direct acasă şi începe lucrul în 2 sau 3 zile. Urmările ale acestei operaţii pot fi unele mici dureri ori uşoare răni.
Operaţia de vasectomie nu-şi face efectul imediat, deoarece de obicei mai există cantităţi de spermă stocate în vezici/pungi seminale, deasupra tăieturii. Din această cauză, trebuie să se folosească o altă metodă de contracepţie, până când două teste succesive ale substanţei seminale arată inexistenţa spermei (probabil la 2-3 luni după operaţie).

Despre mamele care alăptează, se credea că nu pot să rămână iar gravide în primele 6 săptămâni după naştere, dacă menstruaţia nu a revenit. Dar deşi posibilitatea fecundării este redusă, metodele de contracepţie sunt necesare.
Duşul - spălarea vaginului după contactul sexual - este o metodă ineficientă de prevenire a sarcinii. Nu numai că sperma poate atinge cervixul în 30 de secunde, dar efectul ţâşnirii lichidului în vagin poate ajuta spermatozoizii în drumul lor.
Se credea într-o vreme, că dacă o femeie nu are orgasm, nu poate rămâne gravidă. Acest lucru este neadevărat; multe femei nu pot atinge orgasmul, dar totuşi rămân însărcinate.
Zicându-se că sporesc sensibilitatea, prezervativele americane ori greceşti (mici şi din cauciuc) se potrivesc doar pe vârful penisului. Nu numai că ele nu sporesc sensibilitatea, dar există riscul ca acestea să rămână în vagin şi astfel nu constituie o metodă contraceptivă de încredere.
Dispozitivul gamic este de asemenea nesatisfăcător. Acesta este o mică cutiuţă de cauciuc ataşată capătului unui tub subţire de cauciuc. Tubul este împins înăuntrul uretrei penisului unui bărbat astfel încât, dacă bărbatul ejaculează, lichidul seminal este reţinut de cutiuţă. Foarte rar folosită această metodă poate provoca răni uretrei, ori infecţii.

Metoda calendarului

sus sus
Aplicând această metodă, cuplul evită actul sexual în perioada fertilă a ciclului menstrual, deci când un ovul este pregătit pentru fecundare.
în principiu, ciclul menstrual e de 28 de zile. în timpul acesta, ovulul este pregătit pentru fecundare doar circa o zi (cele 24 de ore care urmează ovulaţiei). Totuşi nu există un semn clar al ovulaţiei, ci doar al menstruaţiei. De obicei, ovulaţia apare la jumătatea intervalului dintre menstruaţii, deci cam în a 15-a zi. Prin urinare, femeia sau tânăra poate calcula 14 zile de la începutul ultimei menstruaţii, pentru a ghici instalarea ovulaţiei. Ciclul menstrual însă este rareori perfect regulat. La majoritatea femeilor menstruaţia este neregulată la revenirea ei după naşterea unui copil, iar cam un sfert dintre femei au menstruaţia destul de neregulată (alte femei înregistrează menstruaţii regulate ani de-a rândul, urmând apoi o bruscă şi neaşteptată dereglare). Chiar şi în cazul unei menstruaţii regulate, ovulaţia nu trebuie să apară neapărat la mijloc, deci în a 14-a zi. Poate apărea oricând de la a 16-a la a 12-a zi, înaintea începerii menstruaţiei următoare. (De fapt, ovujaţia este câteodată indusă de stimuli sexuali în timpul actului). în cele clin urmă sperma trăieşte în colul uterin, aproximativ 72 de ore, uneori chiar mai mult, astfel încât, dacă actul sexual are loc cu patru zile înaintea ovulaţiei, arareori duce la concepţie.

Metoda calendarului bazată doar pe date este, prin urmare, puţin eficientă, chir dacă se evită sexul mai multe zile în jurul presupusei ovulaţii. Metoda temperaturii este mai bună.
De obicei femeia trece printr-o uşoară creştere a temperaturii corpului, în cursul zilei de ovualaţie, pentru că se măreşte producţia de progesteron. Utilizarea unui termometru şi a unei fişe de observaţie indică această creştere a temperaturii. Când se înregistrează temperatura ridicată, este posibil ca perioada fertilă să fi trecut deja. (Şi acţiunea progesteronului face mucoasa cervicală impenetrabilă pentru spermă). Acest lucru are drept urmare existenţa unei perioade "sigure" după ovulaţie, de la creşterea temperaturii până la începutul următoarei menstruaţii, dar nu conferă nici o siguranţă după începerea menstruaţiei, căci nu se poate constata instalarea următoarei ovulaţii. între menstruaţii şi ovulaţie doar metoda calendarului poate oferi informaţii în ceea ce priveşte siguranţa actului sexual.

METODE CONTRACEPTIVE POST-COITALE
Un singur act sexual neprotejat care se petrece în timpul ovulaţiei are şanse de concepţie până la 20 %. Actul neprotejat în orice
Berioaclă a ciclului menstrual prezintă un risc de concepţie de 4 %. acăaceste riscuri nu pot fi asumate, ca de exemplu, în caz de viol, există 3 metode utile contraceptive post-coitale.
Pilula de a 2-a zi
Această metodă implică administrarea unei mari doze de estrogen sintetic. Pilulele se iau în decursul a 72 ore de la contact şi sunt 98% eficiente în a împiedica implantarea ovulului fecundat în uter. Dozele prea mari de estrogen pot provoca reacţii adverse neplăcute, chiar periculoase, precum vomă, dureri de cap, greţuri, tendinţă spre formarea cheagurilor de sânge. Din cauza aceasta, nu se pot administra decât o data.

Introducerea unui DIII
Este o metodă eficientă până la 5 zile după contactul sexual, împiedicându-se implantarea ovulului fecundat în mucoasa uterină. Nu se foloseşte în cazul în care femeia are o infecţie anterioară sau e susceptibilă de a se fi infectat în timpul contactului. O dată inserat, DIU poate rămâne în uter pe o perioadă mai lungă pentru evitarea sarcinii.
Extracţia menstruală se poate face chiar dacă a survenit deja fecundaţia, urmată de implantare, şi reprezintă de fapt un avort foarte timpuriu. Din acest motiv, s-ar putea să nu poată fi la îndemâna tuturor, în orice parte a lumii. Cunoscută şi sub numele de reglarea menstruaţiei, se poate face până la 2 săptămâni de la data contactului. Prin aspirare se extrage mucoasa uterină, împreună cu orice ţesut embrionar eventual format. Durează cam 10 minute, iar femeia poate părăsi cabinetul medical singură, fără să fie ajutată.

Metoda examinării mucusului

sus sus
Această metodă naturală de contracepţie se bazează pe recunoaşterea schimbărilor care au loc în ceea ce priveşte natura şi cantitatea mucusului cervical(din colul uterin) în timpul ciclului menstrual. Ca alte metode de contracepţie naturale se poate practica mai uşor în cazurile în care femeia are ciclul menstrual regulat şi un partener cooperant. Până când femeia se familiarizează cu această metodă şi cu propriul ei ciclu, ar fi bine să folosească un calendar. Se evită contactul sexual în zilele nesigure sau se utilizează alte forme contraceptive. Secreţia cervicală de mucus se prelevă prin inserţia unui deget sau a unei valve în vagin; pentru reuşita acestei metode se impune examinarea regulată a tipului de mucus care se produce. Semnele descrise mai jos sunt pentru un ciclu de 28 zile; femeile care au ciclul mai scurt trebuie să-şi dea seama că mucusul se detectează mai greu dacă se amestecă cu sângele menstrual.

Până la 3 zile după ce a încetat menstruaţia, în mod normal, nu se produce nici un fel de mucus, iar femeia trebuie să observe că prezintă o lipsă de umectare vaginală. Aceste zile sunt sigure. Când mucusul începe să apară, este la început netransparent şi gros, apoi devine mai subţire şi abundent timp de două zile (zile de vârf). Zilele considerate de la primele semne ale apariţiei mucusului până la 4 zile după cele de vârf sunt considerate nesigure. Secreţia de mucus se diminuează în preajma menstruaţiei şi redevine groasă şi intransparentă. Zilele care încep din a 4-a zi după cele de vârf până la menstruaţie sunt destul de sigure. In practică, majoritatea femeilor care folosesc metode de contracepţie naturale combină metoda calendarului cu cea a examinării mucusului pentru a cunoaşte pe cât posibil perioada ovulaţiei şi zilele sigure.

Coitus interuptus
Retragerea penisului din vagin înaintea ejaculării este metoda cea mai veche şi cea mai simplă de a evita concepţia. Sperma este ejaculată în afara corpului femeii. Dacă se foloseşte cu multă grijă, această metodă poate fi eficientă, dar numai dacă nici o picătură de spermă nu ajunge în zona vaginului şi nici în apropierea labiilor. Bărbatul poate elimina lichid cu conţinut spermatic chiar şi înaintea orgasmului propriu-zis; iar în plăcerea orgasmului, el poate neglija retragerea la timp a penisului. Frecvenţa sporită a acestor practici poate fi percepută ca o frustrare. S-ar putea ca femeia să nu se poată relaxa de teamă că partenerul nu se va retrage la timp.


Tipareste Trimite prin email

Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor

  Sectiuni Sanatatea familiei:


 
Fa-te cunoscut! invitatie-1
Invitatie Online - promoveaza produse medicale invitatie-2

Promoveaza! firme, clinici, cabinete medicale. Locul ideal sa spui si la altii ca existi.

 

Creaza cont si exprima-te

invitatie-3
vizitatorii nostri pot fi clientii tai