mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
termeni medicali


Tratarea afectiunilor pielii cu plante si derivate ale lor
Index » Sanatatea familiei » Pielea » Tratarea afectiunilor pielii cu plante si derivate ale lor
» Neurodermita

Neurodermita







Este o afectiune dermatologica inflamatoare care recidiveaza in anotimpul rece, are evolutie cronica, se manifesta prin mancarime puternica si eruptie papuloasa. La baza acestei boli se afla dereglari ale sistemului nervos central si vegetativ - insomnie, emotii negative permanente, iriilitate crescuta, disfunctii ale glandelor sudoripare si sebacee, reglarea deficitara a temperaturii, disfunctii endocrine ale glandelor sexuale, hiperfunctia tiroidei, starea alergica a organismului. Adesea, boala incepe cu eczema copilului, pe fond de diateza.In zonele afectate de neurodermita se constata eruptii alergice, cresterea sensibilitatii fata de medicamente si alimente, prezenta anticorpilor in sange. Adesea, neurodermita se asociaza cu astm bronsic si alte afectiuni alergice. Totodata, este afectat meolismul, se descopera boli aie organelor interne, in special ale tractului digestiv si ficatului. Nu ultimul rol il joaca factorii externi.


Neurodermita limitata se caracterizeaza prin: eruptii papuloase pe gat, suprafata flexoare a articulatiilor mari, in pliurile dintre fese, suprafata interna a coapselor, insotite de o puternica mancarime care se accentueaza noaptea. Ulterior, papulele se acopera cu solzi, se contopesc, formand basicute infiltrate, ingrosari ale pielii si scuame de mari dimensiuni.
Neurodermita difuza se localizeaza pe fata, gat, suprafata flexoare a articulatiilor coatelor si genunchilor, suprafata interna a coapselor, in zona organelor sexuale. Eruptia papuloasa apare pe fondul unei pete usor inflamate (eritem) si este insotita de infiltratie, usoara descuamare stratificata, iar in pliuri - posibile fisuri lineare, in focare, pielea este hiperpigmentata. Pot aparea supuratii si eritem
acut, inflamat. Adesea, in neurodermita se constata fenomene cum ar fi: furunculoza si limfodenite,
Neurodermitei ii este caracteristica o evolutie sezoniera: se acutizeaza toamna si iarna, se amelioreaza prin incetarea mancarimii si curatarea pielii de eruptii vara.
Tratament: dieta hipoalergena.In cadrul terapiei complexe a neurodermitei limitate, dar mai ales a celei difuze, se folosesc fitopreparate cu actiune antialergica, antipruriginoasa, antiinflamatoare, adaptogena, spasmolitica, calmanta, tonifianta, vermifuga, de reglare a functiilor sistemului digestiv, endocrin, a parametrilor meolismului grasimilor si
carbohidratilor.
Bolnai de neurodermita urmeaza cure de fitoterapie de o luna si jumatate: prima cura-din martie pana ia mijlocul lunii aprilie, si a doua - de la mijlocul lunii august pana la sfarsitul lunii
septembrie.


Schema de tratament

Valeriana (rizomi cu radacini) - 10 gr.;


sulfina (iarba) - 10 gr.;

magheran (iarba) - 10 gr.;


urzica (frunze) - 25 gr.;

musetel (flori) - 20 gr.;


Viola tricolor (iarba) - 10 gr.;

coada-calului (iarba) - 15 gr.
Se toarna 0,5 1 apa clocotita peste 2 linguri cu acest amestec (10 gr.), se infuzeaza timp de 10 minute, dupa care se filtreaza. Se bea cate XA de pahar, de 4 ori pe zi, inainte de masa. Se fac si aplicatii cu te, pana la incetarea supurarii.
2. Se ia gliciram, cate o leta, de 3 ori pe zi.
3. Se ia saparal, cate 2 lete, dimineata si in cursul zilei.
4. Se bea extract de passifiora, cate 30 de picaturi, seara, cu o


ora inainte de masa.

5. Pentru inlaturarea sau diminuarea mancarimii, se sterg portiunile afectate cu suc de patlagina, kalanhoe sau un lichid cu urmatorul continut:


apa fiarta si racita - 100 ml;

alcool de 40°C - 15 ml;


otet de mere sau de alcool - 15 ml.

6. Portiunile de piele care prezinta modificari se ung cu alifie de alpizarin sau creme recomandate pentru pielea uscata. E de dorit homeopatice ~ cu arnica, brionia sau beladona - au proprietati antipruriginoase, regeneratoare.
7. Daca neurodermita persista mai mult de 6 luni, se recomanda miniclisme - caie 30-40 ml, cu infuzie din flori de calomfir si iarba de pelin. Se amesteca o lingurita cu flori de calomfir si o lingurita cu iarba de pelin, se toarna ½ de pahar cu apa clocotita, se infuzeaza timp de o ora, se filtreaza. Procedura se efectueaza din doua in doua zile, inainte de culcare. Cura include 10-l2 proceduri si e de preferat a se face pe luna plina.
8. Se fac bai cu amidon, muguri de mesteacan, amestec de ierburi, frunze de nuc grecesc sau manciurian.


Metode populare

1. Se bea decoct din radacina de iarba-mare (o lingura la un pahar cu apa clocotita), cate o lingura de 3 ori pe zi.
2. Se bea infuzie din frunze de sale (2 lingurite la 2 pahare cu apa clocotita), cate W de pahar, de 3-4 ori pe zi.
3. Se bea infuzie din flori de luminoasa (3 linguri la un pahar cu apa clocotita), in cursul zilei, inainte de masa, cate 1/3 de pahar.
4. Infuzie din frunze de fragi (3 linguri la 200 ml de apa clocotita), se foloseste in calaplasme.
5. Frunze de varza, fierte in lapte si amestecate cu tarate, se folosesc sub forma de comprese, in caz de supurare a pielii.
6. Se toarna 2 pahare cu apa clocotita peste doua lingurite cu iarba de tintaura. se infuzeaza timp de 10 minute. Se bea in cursul zilei, cu o ora si jumatate inainte de masa.


7. Se ung locurile afectate cu alifie din infuzie concentrata din radacina de telina in ulei de floarea-soarelui (1:3).
8. Se bea decoct din radacina de brusture (o lingura la un pahar cu apa clocotita), cate 2 pahare pe zi.
9. Se bea decoct din iarba de ghimpe (2 linguri la un pahar cu apa clocotita), cate un pahar pe zi.
10. Se ung locurile afectate cu ta maruntita de ghimpe, fara spini.
11. Amestecul 1
Plamanarica (iarba) - o lingura; verbina (iarba) - o lingura; Viola tricolor (iarba) - 2 linguri; ulei de floarea soarelui - 100 gr.
Amestecul de te se fierbe in ulei de floarea-soarelui timp de 140-45 de minute, se filtreaza. Cu alifia obtinuta se ung locurile afectate.


12. Amestecul 2

Fragi (frunze) - 3 linguri;


brusture (radacina) - 2 linguri;

nuc (frunze) - o lingura;


coacaz negru (frunze) - 3 linguri;

coada-soricelului (iarba) - 2 linguri;
Viola tricolor - 4 linguri;Iarba-rosie (iarba) - 2 linguri;
luminoasa - 2 linguri.
Peste 20 gr. din acest amestec (4 linguri), se toarna 1 1 de apa, se fierbe in clocot, pe baie de abur, timp de 30 de minute, se infuzeaza 10 minute,^se bea cate \'A de pahar, din 2 in 2 ore.
13. in plus, se pun comprese cu infuzie de frunze de urzica si zmeura (3 linguri de amestec la un pahar cu apa clocotita).
Neurodermita atopica este o afectiune de tip eczema care, cel mai frecvent, apare la varsta copilariei, avand drept cauze o alergie alimentara, imperfectiunea sistemelor de fermentatie ale organismului, dereglari neuro-umorale.
Se efectueaza tratament general si local. Pentru ca fitoterapia sa fie eficienta, trebuie asanate focarele de infectie, tratate lamblioza, afectiunile tractului gastro-intestinal si dischinezia cailor biliare.
Tratamentul include folosirea unor te cu proprietati antialergice, antiinflamatorii, sedative, diuretice, tonifiante, colagoge, vermifuge, de reglare a functiei suprarenalelor, glandelor cu secretie interna, precum si a parametrilor meolismului lipidelor si
carbohidratilor.
Ca sedative, in caz de somn cu probleme si iriilitate, se recomanda infuzie din radacina si rizom de valeriana, iarba de talpa-gastei (15 gr. la 200 ml), infuzie de bujor sau passiflora, cate 30-40 de picaturi, seara (pentru adulti).
In caz de hiposecretie gastrica, se recomanda:


- infuzie de coada-soricelului - 15 gr. la 200 ml;

- infuzie de pelin amar - 5 gr. la 200 ml;


- infuzie din radacina de obligeana - 15 gr. la 200 ml;

- decoct din radacina de cicoare - ] 5 gr. la 200 ml; -lete pentru stomac care contin valeriana, pelin si beladona


- cate 2, de trei ori pe zi.

Cand dermatita atopica decurge pe fondul aciditatii crescute a sucului gastric sau al unei afectiuni hepatice, se folosesc:


- decoct din flori de siminoc - 10 gr. ia 200 ml;

- decoct din matase de porumb - 10 gr. la 200 ml;


- decoct din iarba de sunatoare - 10 gr. la 200 ml;

- decoct din radacina si rizom de iarba mare - 10 gr. la 200 ml;


- infuzie din iarba de menta - 5 gr. la 200 ml;

- amestec colagog;


- alanton - cate 2 lete de 3 ori pe zi.

Este bine venita folosirea unui amestec de te medicinale, mai ales sub forma de infuzie din ierburi bine cunoscute, timp de 1-2 luni.


Amestecul 1

Sunatoare (iarba) - 15 gr.;


tintaura (iarba)- 10 gr.;

urzica (frunze) - 10 gr.;


patlagina (frunze) - 10 gr.;

pelin (iarba) - 6 gr.;


strugurii-ursul ui (frunze) - 20 gr.;

coada-soricelului (iarba) - 10 gr.;
coada-calului (iarba) - 10 gr.;Iarba-rosie (iarba) - 10 gr.
O lingura de amestec se opareste cu 200 ml de apa clocotita, se infuzeaza. Se bea cate 1/3 pahar, de 3 ori pe zi, inainte de masa. Cura dureaza 1-2 luni.


jjmestecul 2

larba-mare (radacina) - 10 gr.;


maghiran (iarba) - 10 gr.;

sunatoare (iarba)- 15 gr.;


menta piperacee (frunze) - 5 gr.;

musetel (flori) - 15 gr.;


Viola tricolor (iarba) - 20 gr;

coada-calului (iarba) - 15 gr.;


hamei (conuri) - 10 gr.

O lingura cu acest amestec de ierburi se opareste cu 200 ml de apa clocotita si se infuzeaza. Se bea cate 1/3 de pahar, de 3 ori pe zi, dupa masa.


In terapia bolnalor cu dermatita atopica asociata cu colita spastica, se includ:
- amestec laxativ, infuzie de fenel - 10 gr. la 200 ml;


- infuzie din frunze de patlagina - 10 gr. la 200 ml;

- infuzie din fructe de chimen - 5 gr. la 200 ml.
Pentru normalizarea meolismului carbohidratilor, se omanda:
- infuzie din frunze de urzica- 10 gr. la 200 ml;


- decoct din radacina de papadie - 10 gr. la 200 ml;

- infuzie din frunze de afine - 10 gr. la 200 ml;
- decoct din radacina de brusture - 5 gr. la 200 ml. Aceste preparate au proprietati antiinflamatorii, antipruriginoase,
utn si de reglare a actitatii glandei tiroide si pancreasului. Pentru cresterea imunitatii se folosesc:


- infuzie din flori de soc - 5 gr. la 200 ml;

- infuzie din radacina de lemn-dulce - 10 gr. la 200 ml;
- extract de eleuterococ - cate 30 de picaturi de 3 ori pe zi;
- saparal - cate 0,05 gr. - de 3 ori pe zi.In caz de supurare, umflare si infiltrare a tegumentului, mai ales in stadiul acut al afectiunii, sunt utile:


- infuzia din fructe de ienupar - 10 gr. la 200 ml;

- infuzia din frunze de muguri de ceai - 3,5 gr. la 200 ml;
- infuzia din iarba de coada-calului de camp - 10 gr. la 200 ml; -amestec diuretic.
Daca boala e de lunga durata, mai ales in perioada iarna-irimavara, e de preferat sa se foloseasca produse vegetale medicinale cu proprietati taminizante:


- infuzie din frunze de urzica - 15 gr. la 200 ml;

- infuzie din fructe de maces - 10 gr. la 200 ml; -sirop de maces;


- carotolin - cate o lingurita de 3 ori pe zi;

- holosas - cate o ligurita de 3 ori pe zi.
La persoanele care sufera de neurodermita atopica, tratamentul :ern se face in functie de stadiul afectiunii. Pe segmentele cu ipurate, este eficienta actiunea telor cu proprietati astringente:
- decoct de scrantitoare - 20 gr. la 200 ml;


- decoct din scoarta de stejar - 20 gr. la 200 ml;

- decoct din iarba de coada-calului de camp - 20 gr. la 200 ml


- infuzie din iarba de sunatoare - 15 gr. la 200 ml;

- infuzie de trifoi - 15 gr. la 200 ml.
Sunt utile baile cu decoct de coada-calului, iarba-rosie, radacini de brusture, scoarta de stejar, flori de musetel, frunze de coacaz, iarba de ghimpe, rostopasca, infuzie din radacina de valeriana etc.
Tratamentul extern al bolnalor de neurodermita atopica prevede utilizarea unguentelor cu macerat de calendula, patlagina, eucalipt, sofora, valeriana, lacramioara, talpa-gastii, suc de aloe, rotocan, in untura de porc nesarata sau lanolina, in proportie de 1:4, pe un pansament, care se aplica pe zonele afectate.
O mare importanta in tratamentul complex al dermathei atopice o are dieta. in alcatuirea unei variante de dieta trebuie sa se aiba in vedere echilibrarea alimentatiei, cantitatea de grasime, in sensul cresterii consumului de grsimi vegetale pana la 40-50%.
Cresterea cantitatii de ulei vegetal, in dieta bolnavului de dermatita atopicaj dar care are si obezitate, este determinata de o serie de motive. In primul rand (iar acest fapt este fundamental), uleiul vegetal contine acizi grasi polinesaturati, cu proprietatea de a activa fermentii care contribuie la iesirea grasimii din tesutul adipos si arderea ei in procesul meolismului energetic. in al doilea rand, acizii grasi polinesaturati imbunatatesc meolismul colesterolului, prin contributia lor la formarea unor compusi originali, in urma careia scade nivelul colesterolului in sange. in plus, uleiurile vegetale au actiune colagoga, foarte importanta, deoarece, in neurodermatita atcoica, se produce stagnarea bilei si formarea pietrelor in ca biliara. in fine, uleiurile vegetale au actiune laxativa, ceea ce, de asemenea, este important pentru bolnai cu afectiuni alergice ale pielii care, de regula, sufera de constipatie.
Din dieta se exclud alimentele care provoaca acutizarea bolii. Astfel, din ratia alimentara a copiilor si adolescentilor suferinzi de afectiuni alergice ale pielii se exclud: sucul de lamaie, bananele, portocalele, mandarinele, sucul de rosii, capsunile, zmeura, supele concentrate de carne si peste, fierturile de diverse crupe, grasimea de vaca si oaie, afumaturile, condimentele, creierul, laptele, mierea, cacao, ciocolata.
Se recomanda: sucuri de agrise, coacaze, scoruse, sfecla, prune, mere, afine, piure din rachitele, dovleac, varza, supe de legume, creme de legume pasate (de hrisca, ovaz, grau, arpacas), carne de iepure, branza_de vaci degresata, ulei vegetal, produse pe baza de lapte acru.In ratia alimentara se diminueaza cantitatea de lichide, sarea de bucatarie, fainoasele; zaharul se inlocuieste cu fructoza; se mareste cantitatea de fructe si legume.
Se reduce drastic din dieta cantitatea de paine, la 100-l50 gr" recomandata fiind, in special, cea de secara. Se exclud condimentele, care stimuleaza pofta de mancare: piperul, mustarul, hreanul, usturoiul.
Sunt indicate bauturile taminizate, din macese si scoruse, in perioada de primavara-toamna, trebuie incluse in meniu verdeturile proaspete: marar, patrunjel, salata, telina etc, ca surse de tamine si saruri minerale.



Tipareste Trimite prin email




Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor

  Sectiuni Sanatatea familiei:


 
Fa-te cunoscut! invitatie-1
Invitatie Online - promoveaza produse medicale invitatie-2

Promoveaza! firme, clinici, cabinete medicale. Locul ideal sa spui si la altii ca existi.

 

Creaza cont si exprima-te

invitatie-3
vizitatorii nostri pot fi clientii tai
Cauta in site:  
 
Taguri:
buze amare hydrastis canadensis hepar sulfur
Sambata
2008 2009 2010 2011 2012 2013 2014 2015 2016 2017 2018 2019 2020 2021 2022 2023 2024