mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
termeni medicali


Pielea
Index » Sanatatea familiei » Pielea
» Ingrijirea sanilor

Ingrijirea sanilor







Un atribut esential al frumusetii femeii il constituie sanii; ei trebuie ocrotiti si ingrijiti respectand cateva sfaturi:
- ati grija de tinuta corpului: stati drepte, cu umerii indreptati spre spate pentru a pune in evidenta frumusetea bustului;
- muschii toracelui sa fie bine dezvoltati prin gimnastica, fitness, inot, jocul cu mingea;
-stimulati elasticitatea pielii, circulatia sangvina si limfatica, prin dusuri zilnice, alternand apa calda cu cea rece (plimbati dusul dedesubtul si deasupra sanilor);
- evitati fluctuatiile in greutate, slabirea sau ingrasarea brusca.
Expunerea la soare sau solarii sa se faca dozat, folosind creme de protectie antisolara {cu factor de protectie peste 15). in timpul sarcinii, este obligatorie ungerea sanilor de doua ori pe zi cu produse care contin colagen si elastina.



Masaje si dusuri


Masajul este o prelucrare a partilor moi ale corpului, executata prin actiuni manuale sau mecanice. Masajul este efectuat in scop fiziologic sau de intretinere a starii de sanatate, dar si in scop terapeutic sau curativ.
Actiunile manuale de masaj presupun o succesiune de miscari specifice.
Masajul manual clasic reprezinta cea mai che si mai eficienta forma de prelucrare a partilor moi ale corpului, adresandu-se inclusiv sanilor.
Beneficiile pe care le am ca urmare a aplicarii masajului corporal, dar si a celui efectuat la nilul toracelui, sternului, pieptului si sanilor, sunt urmatoarele:


- stimularea tonusului tegumentului si muschilor;

- cresterea circulatiei si supletii pielii si tesuturilor;


- eliberarea unor substante hranitoare pentru tesuturi;

- indepartarea lichidelor si edemului local (mecanic).
Masajul sanului poate utiliza miscari de netezire sau alunecare aplicate la suprafata, de tapotament {loviri usoare) sau de vibratie. Pentru celelalte regiuni situate la nilul toracelui, sternului si pieptului, se aplica toate miscarile masajului clasic.
Regiunea mamara sau sanii beneficiaza de masaj efectuat in scop estetic si de intretinere, iar regiunea precordiala, de masaj reflex.
Masajul toracelui anterolateral se poate realiza si din stat culcat pe spate si se adreseaza cicatricelor toracice, inclusiv celor datorate extirparii sanului, miscarile efectuandu-se cu prudenta si blandete atat in superficial, cat si muscular.
Masajul poate fi asociat altor metode de tratament ce vizeaza intretinerea si ingrijirea corporala. Aceste metode de tratament pot proni din ramuri terapeutice precum fizioterapia, cosmetologia, medicina cosmetica, gimnastica de intretinere efectuata la sala sau in apa (acvatica) etc.In cadrul asocierilor benefice in scopul intretinerii si ingrijirii corporale, inclusiv a sanilor, hidroterapia reprezinta o combinatie profilactica si terapeutica fericita intre procedeele de masaj si apa. in acest scop, putem utiliza dusurile ca atare, dus-masajul si dusul subacval.


Dusurile sunt proceduri de hidroterapie, constand in aplicarea de la distanta a apei, aburilor sau aerului cald cu temperaturi si presiuni diferite. Actiunea dusurilor se bazeaza pe efectele temperaturii apei si pe cele de masaj al partilor moi, realizat de jetul de apa. in functie de temperatura, dusurile sunt reci, calde, alternante, cu aburi sau cu aer cald.
Dusurile pot fi aplicate asupra sanilor de fiecare dintre noi, imprimand miscari circulare sau in zig-zag jetului de apa. in functie de temperatura apei exista:
- dusul rece, cu temperatura de 15-20A°C si durata de 1-3 min., ce are actiune stimulanta atat asupra sistemului nervos si circulatiei, cat si asupra modificarilor trofice (riduri, rgeturi) ale pielii la nilul sanului;
- dusul cald, cu temperatura de 38A°C, are actiune calmanta, relaxanta, decongestionanta, indicatiile fiind reprezentate de inflamatiile cronice (mastozele) localizate la nilul sanului;
- dusul alternant, procedura combinata ce consta in aplicarea unui dus cald de 38A°C, cu o durata de 30-40 sec, urmat de un dus rece de 10-20A°C, cu o durata de 10-l5 sec, efectele fiind antiinflamatorii, decongesti si de imbunatatire a troficitatii si supletii tegumentului;
- dusul cu aburi dureaza 3-6 min.; are efect de activare a circulatiei si efect resorbtiv local, fiind util in procedeele inflamatorii fmastitele) localizate la nilul sanului;
- dusul cu aer cald este insotit de masaj si are aceleasi indicatii ca dusul cu aburi;
- dusul scotian bland foloseste alternanta cald, 38\"C, timp de 10-l5 sec, si rece, 18-20A°C, timp de 5-l0 sec, apa fiind proiectata asupra corpului de la o distanta de 1m, la o presiune de 0,5-l atm., alternanta repetandu-se de cateva ori. Efectul este excitant (asupra sistemului nervos), de tonifiere musculara, de activare circulatorie si trofica.
Mai exista doua tipuri speciale de dusuri pe care le putem aplica asupra sanilor, dusul-masaj si dusul subacval:
- dusul-masaj consta in aplicarea de dusuri tip rozeta\", temperatura apei fiind de 38A°C, concomitent cu manevre de masaj obisnuite, timp de 10-l5 min. Dusul-masaj are ca efect cresterea circulatiei locale, resorbtia inflamatiei si tonifierea musculaturii. Este indicat in cicatrice, hipotonie musculara si in suferintele tesuturilor grasoase ale sanului.
- dusul subacval consta in aplicarea unui jet de apa sub presiune (1-8 atm.) la o temperatura identica cu cea a apei din baie {37-38\"C), impactul cu tegumentul facandu-se la un unghi de 35 de grade, de la o distanta de 20-30 cm, prin miscari circulare. Efectele se bazeaza pe actiunea temperaturii si presiunii, dusul subacval fiind indicat in atrofia musculaturii pectorale. Contraindicatele sunt reprezentate de tulburarile circulatorii, fragilitatea vasculara si hipersensibilitatea cutanata locoregionala de la nilul sanilor.



Tipareste Trimite prin email




Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor

  Sectiuni Sanatatea familiei:


 
Fa-te cunoscut! invitatie-1
Invitatie Online - promoveaza produse medicale invitatie-2

Promoveaza! firme, clinici, cabinete medicale. Locul ideal sa spui si la altii ca existi.

 

Creaza cont si exprima-te

invitatie-3
vizitatorii nostri pot fi clientii tai