mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  


Terapii complementare
Index » Plante medicinale » Terapii complementare
» Medicina marii

Medicina marii






Tara noastra se numara printre tarile bine inzestrate in factori naturali de cura, factori de mare varietate calitativa. Tot tara noastra beneficiaza de un climat de trecere de la clima umeda si calda temperata din vestul Europei, catre clima rece si umeda din nord-estul continentului, sau cea uscata din sud-estul sau. Din capul locului, precizam faptul ca clima reprezinta mediul extern activ, in care se desfasoara ata. In conceptia unitatii organismului cu mediul fizic extern, cuprins sub notiunea de climat, acesta este de o importanta deosebita pentru starea normala a organismului si pentru unele stari patologice, in afara de proprietatile sile ale climei, caracterizate prin media factorilor climatici si actiniei, tipici pentru o anumita regiune, factori constind din presiunea aerului, temperatura, umiditatea, innorarea, nturile, precipitatiile si radiatiile solare, se mai intilnesc in atmosfera fenomene care variaza de la un loc la altul.
Clima actioneaza asupra organismului pe calea a trei factori principali: factorii meteorologici, factorii cosmici si factorii telurici. Si, pentru ca in cele ce urmeaza ne este in intentie a ne concentra asupra factorilor de cura care actioneaza pe malul marii, in special pe malul marii noastre, vom preciza faptul ca in jurul marilor, care din principiu se incalzesc mai incet si cedeaza mai greu caldura decit solul, temperatura aerului variaza mai putin, atit diurn cit si sezonier.



Climatul de litoral apoi, din cauza presiunii barometrice crescute, realizeaza conditii favorabile schimburilor gazoase apoi micsoreaza numarul respiratiilor si favorizeaza combinarea hemoglobinei cu oxigenul. Pe de alta parte, marirea presiunii atmosferice permite, de asemenea, o irigare mai usoara si mai abundenta a plaminilor. Sa nu uitam ca marea, prin climatul sau specific, realizeaza o zona de tranzitie intre climatele indiferente sau nespecifice, reprezentate de climatul de ses, de cel de coline si de cel subalpin (climate care nu produc modificari importante asupra functiilor fiziologice), si climatele excitante sau specifice reprezentate de climatul desertic, de stepa, de cel alpin, si de cel de mare inaltime, climate care excita organismul producind reactii de aparare-adaptare ca si modificari fiziologice importante.
Climatul marin este asadar un climat intermediar, and o actiune medie, cuprinsa intre climatul de crutare sau cel indiferent si nespecific, si intre climatul excitant. Climatul marin are un caracter stimulant, de intarire a organismului. Acestui climat ii sint proprii elemente calmante ca: presiunea atmosferica uniforma, variatii mici de temperatura si umiditate aproape constanta. Climatului marin ii mai sint insa proprii si elemente excitante ca: radiatia ultraoleta bogata, nturi frecvente concretizate in nelipsita briza marina, continutul mai mare in clorura de sodiu si iod, care produce efecte analoage climatelor excitante, insa nu in masura atit de mare si cu durata atit de lunga ca acestea.



Climatul maritim mai actioneaza asupra organismului prin cresterea meolismului, prin marirea schimburilor gazoase si a volumului respirator. Acelasi climat, de asemenea, mareste apetitul si tonifica organismul, excita apoi sistemul hematopoetic si mareste diureza. In plus, stimuleaza sistemul nervos, diminua vagotonia crescind simpaticotonia. (Cu alte cunte diminua exciilitatea sistemului nervos vegetativ parasimpa'ic si o mareste pe aceea a sistemului nervos simpatic). Referindu-ne la situatia Marii Negre, vom preciza ca aici in timpul verii predomina ntul dinspre mare. Durata stralucirii soarelui este tot aici foarte mare, atingind la 45



Tipareste Trimite prin email






Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor