mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
termeni medicali


Terapii complementare
Index » Plante medicinale » Terapii complementare
» Electrocutarea

Electrocutarea







Trecerea unui curent prin corpul omului produce contractii musculare puternice, arsuri locale, pierderea cunostintei, oprirea respiratiei si a inimii. Daca nu se interne imediat se produce moartea. Cu cat interventia va fi mai rapida si mai eficienta cu atat sansele de salvare vor fi mai mari. Astfel: dupa un minut de la accident sansele de salvare sunt de 95%, dupa 2 minute de 90%, dupa 3 minute de 74%, dupa 4 minute de 50%, dupa 5 minute de 25%, dupa 8 minute de 0,5%.
Primul ajutor
Sa fie intrerupt imediat curentul de la comutator sau sa fie rupt firul electric cu un lemn, un topor cu maner de lemn sau cu un cleste cu bratele izolate.
Victima va fi indepartata de la locul accidentului cu" o prajina, cu mana invelita intr-o haina foarte groasa si uscata sau cu manusi de cauciuc, in acest timp salvatorul va sta pe scandura de lemn.
Daca ctima mai respira si nu se afla in stare grava, va fi intinsa la orizontala si eliberata de stransoarea hainelor.



Se va executa respiratia gura la gura" sau gura la nas" sau masaj cardiac extern, cand ctima nu mai respira sau cand prezinta d respiratie neregulata, iar bataile inimii sunt imperceptibile. Mai inainte, insa, i se vor curata \'nasul si gura de mucozitati sau eventuale corpuri straine; de asemenea, daca este cazul, i se va scoate proteza dentara.
Respiratia gura la gura"
Salvatorul se asaza langa ctima, punandu-i mana stanga pe frunte si impingandu-i cu dreapta maxilarul inferior inainte, direct sau prin intermediul unei bucati de tifon, apoi va sufla cu presiune. O astfel de manevra se executa de 12-l4 ori pe minut, avandu-se grija ca sa se deschida gura ctimei.
Respiratia gura la nas" (. 38). Se foloseste in cazul in care metoda de mai sus nu poate fi aplicata din cauza imposibilitatii de a deschide gura ctimei, a secretiilor abundente sau a leziunilor grave pe care aceasta le prezinta.



Salvatorul apasa fruntea ctimei cu mana stanga (capul ctimei fiind inclinat cat mai mult pe spate), iar cu dreapta ii impinge maxilarul in sus, pentru a-i inchide gura. Salvatorul va inspira profund, apoi va aplica gura pe nasul ctimei, insu-flandu-i aer cu presiune.
Mai poate fi folosita si o alta metoda de respiratie artificiala indirecta, externa.(v inecul)
Dupa revenirea starii de constienta, ctima trebuie transportata imediat la cea maf apropiata unitate sanitara cu serciu de reanimare.
Atentie!
Nu atingeti partile descoperite ale corpului ctimei cu mana neprotejata.
Nu folositi obiecte umede sau metalice pentru indepartarea ctimei sau a firelor electrice.





Tipareste Trimite prin email




Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor






  Sectiuni Plante medicinale:


 
Fa-te cunoscut! invitatie-1
Invitatie Online - promoveaza produse medicale invitatie-2

Promoveaza! firme, clinici, cabinete medicale. Locul ideal sa spui si la altii ca existi.

 

Creaza cont si exprima-te

invitatie-3
vizitatorii nostri pot fi clientii tai