mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
termeni medicali


Evaluarea starii de nutritie
Index » Nutritia » Evaluarea starii de nutritie
» Examenul fizic

Examenul fizic







Greutatea corporala trebuie inregistrata la fiecare consult al pacientului. Prezenta si severitatea edemelor si ascitei trebuie notate, din moment ce acestea afecteaza interpretarea greutatii corporale. Greutatea corporala absoluta si modificarile acesteia au implicatii prognostice. Afectiunile asociate cu pierderea in greutate cu pana la 10-20 procente pe parcursul a 6 luni sau mai putin pot determina afectarea functiilor diverselor sisteme si organe. Daca pierderea in greutate depaseste 20 de procente pe parcursul bolii, poate aparea malnutritia energetica si proteica.
Greutatea ar trebui masurata zilnic la pacientii spitalizati. Postul absolut determina o pierdere de aproximativ 0,4 kg/ zi din greutatea corporala, o semi-infometare produce pierderi ale greutatii corporale in proportie mai mica. Cea mai mare parte a pierderii in greutate in infometare se realizeaza initial din depozitele adipoase si apoi prin caolismul proteinelor musculaturii scheletice si a proteinelor hepatice; proteinele altor organe sunt crutate pana cand slabirea este extrema. Cresterea rapida in greutate in cazul spitalizarii este rareori data de cresterea masei musculare sau grasoase. Hidratarea creste rapid cantitatea totala de apa si sodiu, iar compensarea renala poate fi intarziata. Castigul rapid in greutate poate apare atunci cand unui pacient malnutrit i se administreaza carbohidrati, deoarece i se refac depozitele de glicogen si creste continutul hepatic in apa.Inaltimea trebuie masurata anual si la fiecare internare. Aceasta masuratoare are o importanta deosebita pentru detectarea pierderilor in inaltime la pacientii cu afectiuni meolice osoase si ar trebui realizata cu pacientul stand drept si privind drept inainte. Cand scaderea in inaltime este banuita si la pacientii care nu pot sta in picioare fara sa fie sprijiniti, inaltimea maxima a acestora poate fi estimata folosind inaltimea la care se gasesc genunchii. inaltimea la care se gasesc genunchii reprezinta distanta dintre ta si o suprafata anterioara la nivelul coapsei deasupra condililor femurali si in contact cu patela. Aceasta masuratoare se face cu pacientul in pozitie sezand sau culcat, inaltimea la care se gasesc genunchii este afectata putin de rsta sau de modificari ale greutatii si se calculeaza astfel:Inaltimea la barbati (cm) = 64,19 - (0,04 x rsta) + [2,2 x inaltimea la care se gasesc genunchii (cm)]Inaltimea la femei (cm) = 84,88 - (0,24 x rsta) + [1,83 x inaltimea la care se gasesc genunchii (cm)]


Determinarea indicelui de masa corporala (IMC) sau a greutatii in raport cu marimea scheletului ne arata daca greutatea actuala a unui individ este adecta.



Tipareste Trimite prin email




Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor