mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  


Malnutritia proteincalorica
Index » Nutritia » Malnutritia proteincalorica
» Tratament

Malnutritia proteincalorica


Aportul insuficient de proteine si factori energetici determina atat scaderea masei corporale, cat si a tesutului adipos, putand predomina una sau cealalta. Malnutritia protein-calorica (MPC) apare, in special, in doua situatii: la popoarele in curs de dezvoltare, unde poate fi prezenta sub forma endemica, si in conditii de foamete, cand malnutritia poate atinge 25 de procente in randul populatiei. Prima treapta a malnutritiei apare atunci cand factorii socio-economici limiteaza cantitatea si calitatea alimentatiei; o problema particulara apare atunci cand proteinele din vegetale, cu valoare biologica scazuta, reprezinta componentele majore ale dietei si atunci cand incidenta bolilor infectioase este mare. Aceasta problema se accentueaza atunci cand aportul energetic este insuficient, determinand astfel o folosire a proteinelor din dieta pentru producerea de energie, mai degraba decat pentru sinteza de noi proteine. La copiii tarilor in curs de dezvoltare se disting doua sindroame ale MPC: 1) marasmul, manifestat prin oprirea cresterii, pierderea tesutului adipos, pierderea generalizata a masei proteice, fara edeme, care pare sa fie o combinatie a efectelor malnutritiei proteice si energetice si 2) kwashiorkor, manifestat printr-o crestere insuficienta, edeme, hipoalbuminemie, incarcarea grasa a ficatului si conservarea grasimii subcutanate, care pare sa fie o malnutritie proteica selectiva. Formele mixte sunt comune atat la copii, cat si la adulti, iar diferenta intre intre malnutritia proteica pura si MPC are o semnificatie clinica minora.


Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor