mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
termeni medicali


Sunetul
Index » Boli si tratamente » Terapia prin sunete » Sunetul
» Sunetul vizibil

Sunetul vizibil







Undele sonore care trarseaza aerul sunt invizibile. Lucrarile de pionierat efectuate de catre doi oameni de stiinta au adus in fata ochilor nostri lumea sunetelor, pana atunci nevazuta, astfel incat sa le putem intelege prin prisma formelor si modelelor vizibile.In secolul al XVlII-lea, fizicianul german Ernst Chladni a dodit existenta modelelor pe care le pot crea undele sonore prin folosirea unui arcus de vioara, pentru a provoca vibratia unor placi metalice peste care era asternut un strat de nisip. El a aratat ca energia sonora a determinat orientarea granulelor de nisip dupa anumite modele. Acestea depindeau de inaltimea undei, desi dimensiunile si grosimea placii care oscilau, precum si dimensiunile granulelor de nisip influentau si ele tipul modelului final.In anii \'60, medicul, fizicianul si muzicianul Hans Jenny a facut cercetari in domeniul chimaticii, studiul energiei undelor sonore. Imaginile sale fotografice au evidentiat efectele undelor sonore, care au trecut prin pulbere, lichide si semisolide - cum ar fi, de pilda mercurul, gelul de glicerina si multe alte substante. Energia undelor a determinat formarea unor modele cu geometrie variata, abstracte si in vartejuri.In multe cazuri, pe masura ce frecnta sunetului crestea, modelele prezentau dezintegrari si, in final, deneau haotice. Daca frecnta continua sa creasca, apareau noi modele cu aranjamente simetrice si delicate ce caracterizau noua banda de frecnta. Astfel, unele sunete produceau imagini armonioase, in timp altele creau un haos vizual. Importanta deosebita a lucrarilor lui Chladni si Jenny consta in faptul ca ele au permis ca sunetul sa devina vizibil, demonstrand astfel in mod clar asemanarea dintre modelele si formele pe care le dem in natura si modelele si formele proprii sunetelor.



Tipareste Trimite prin email




Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor