mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
termeni medicali


Tiazolidindionele
Index » Boli si tratamente » Diabet zaharat » Tiazolidindionele
» Tiazolidindionele

TiazolidindioneleTiazolidindionele (TZD) reprezinta o clasa relativ noua de agenti antihipergliccmianti a carei actiune se realizeaza in principal prin cresterea insulinosensibilitatii la nivelul organelor tinta (tesut adipos, musculatura scheletica, ficat), existand insa si o serie de evidente care demonstreaza capacitatea TZD de ameliorare a functiei si de prezerre a celulei p pancreatice [1J. Prima tiazolidindiona. ciglitazona, a fost sintetizata in 1980 de catre Takeda Chemical Industries, ca si agent hipolipidemiant. Datorita efectelor obserte, de reducere a insulino rezistentei (IR) la animalele obeze si/sau diabetice, TDZ au fost promote ca agenti antihiperglicemianti. Aceasta clasa terapeutica este reprezentata de trei compusi: troglitazona (Rezulin*- Pfizer, retrasa de pe piata in anul 2000 datorita hepatotoxicitatii), pioglitazona (Actos*- Eli Lilly) si rosiglitazona (Andia®- GlaxoSmithKline). Toate au in comun o structura tiazolidin-2,4-diona (ura 8.1), diferentele de farmacocinetica si efectele aditionale fiind datorate modificarilor in lantul lateral.


Tipareste Trimite prin email
Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor