mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
termeni medicali


Afectiuni determinate de micobacterii
Index » Boli infectioase » Afectiuni determinate de micobacterii
» Complicatii lepra

Complicatii lepra







Lepra este probabil cea mai frecventa cauza de mutilare a mainii in lume (ura 172-3). Traumele si infectiile cronice secundare pot conduce la pierderea degetelor sau a extremitatilor distale. Orbirea este de asemenea frecventa.
Fenomenul Lucio, caracterizat prin arterita, este limitat la pacientii cu boala lepromatoasa non-nodulara infiltrativa difuza. Leziunile severe seamana clinic cu alte forme de vasculita necrozanta si sunt asociate cu o rata mare de mortalitate.
Amiloidoza secundara este o complicatie a bolii lepromatoase severe, mai ales in ENL cronic.

Lepra si infectia cu rusul imunodeficientei umane (HIV)
Surprinzator, avand in vedere experienta avuta cu alte boli micobacteriene si raspunsul imun intricat la M. leprae, infectia concomitenta cu HIV pare sa aiba efect scazut asupra manifestarilor clinice sau asupra evolutiei naturale a leprei.


Descrieri ocazionale sugereaza ca rata de recadere dupa terminarea tratamentului pentru boala paucibacilara poate fi usor crescuta la pacientii infectati cu HIV, si ca pacientii HIV-poziti cu lepra timpurie sau subclinica sunt mai predispusi sa dezvolte boala propriu-zisa. Lepra concomitenta poate de asemenea sa accelereze evolutia bolii HIV.

DIAGNOSTIC
Edentierea bacililor acido-alcoolo-rezistenti in frotiurile de piele facute prin metoda inciziei de radare este un argument ferm pentru lepra, dar in boala tuberculoida bacilii pot sa nu fie edentiabili. De cate ori este posibil, o proba biopsica cutanata din aria afectata trebuie trimisa la un anatomopatolog specializat in lepra. Implicarea histologica a nerlor periferici este patognomonica, chiar in absenta bacililor. Se lucreaza la dezvoltarea unor teste folosind probe genetice pentru identificarea rapida si clasificarea micobacteriilor pe specii clinice, dar metoda actuala, ce foloseste reactia de polimerizare in lant (PCR), nu are o sensibilitate cu mult mai mare decat microscopia conventionala.
Testele hematologice si biochimice sunt de putin folos in silirea diagnosticului. Pacientii lepromatosi au frecvent o anemie usoara, o teza crescuta a sedimentarii hematiilor si hiperglobulinemie. Intre 10% si 20% dintre pacientii lepromatosi au teste serologice pentru sifilis fals-pozitive la un titra scazut, sau autoanticorpi contra antigenelor celulare sau nucleare.


Lepromin este o suspensie de M. leprae omorati obtinuti de la persoane intens infectate sau din tesut de tatu. Injectarea intradermica arata, oarecum variabil, o reactie tuberculin-like la 48 ore (reactia Fernandez) si, mult mai constant, o reactie papulara la 3-4 saptamani (reactia Mitsuda). Reactia Mitsuda este de obicei pozitiva la pacientii cu boala tuberculoida si este intotdeauna negativa la pacientii lepromatosi. Totusi, deoarece este de asemenea pozitiva la aproape toti adultii normali, chiar la cei care locuiesc in zone fara lepra endemica, nu are valoare diagnostica. Lepromin nu este accesibil comercializarii.
A fost creat un test serodiagnostic specific pentru lepra. Bazat pe detectarea anticorpilor la glicolipidul I fenolic, aceasta analiza are o sensibilitate de peste 95% in boala lepromatoasa polara si de aproximativ 30% in boala tuberculoida. Nivelul de anticorpi pare sa se coreleze cu cantitatea de bacili, ce explica rata fals-negativa crescuta in boala tuberculoida. in ciuda acestei limitari, specificitatea de aproape 100% a acestei analize o face potential utila pentru confirmarea diagnosticului de lepra si un instrument epidemiologie pentru studiul incubatiei si transmiterii bolii.
Diagnosticul diferential include lupusul eritematos, lupusul vulgar, sarcoidoza, framboesia, leishmanioza cutanata, si o gazda a unei banale boli de piele. Leziunile pielii in lepra, mai ales in boala tuberculoida, se caracterizeaza prin hipoestezie, iar implicarea nerlor periferici poate fi intotdeauna demonstrata. Neuropatia periferica de alte cauze si siringomielia pot fi confundate cu lepra, desi implicarea pielii nu este o trasatura a altor boli ce determina neuropatie periferica. Combinatia dintre o boala cronica a pielii si implicarea nerlor periferici trebuie intotdeauna sa duca la considerarea leprei.



Tipareste Trimite prin email




Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor




  Sectiuni Boli infectioase:


 
Fa-te cunoscut! invitatie-1
Invitatie Online - promoveaza produse medicale invitatie-2

Promoveaza! firme, clinici, cabinete medicale. Locul ideal sa spui si la altii ca existi.

 

Creaza cont si exprima-te

invitatie-3
vizitatorii nostri pot fi clientii tai