mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
termeni medicali


Afectiuni renale tubulointerstitiale
Index » Afectiuni ale rinichiului si tractului urinar » Afectiuni renale tubulointerstitiale
» Afectiuni imunologice

Afectiuni imunologice







NEFROPATIA DE HIPERSENSIBILIZARE O reactie tubulointerstitiala difuza acuta poate rezulta din hipersensibilitatea la o serie de medicamente incluzand sulfonamide, multe peniciline si cefalosporine, fluorochinolone (ciprofloxacin si nofloxacin) si medicamente antituberculoase ca izoniazida si rifampicina. Afectarea tubular interstitiala acuta apare si dupa utilizarea de tiazide si diuretice de ansa, terapie antiul-ceroasa (cimetidina, ranitidina si omeprazol) si AINS. De notat ca nefropatia tubulointerstitiala aparuta la unii pacienti carora li se administreaza antiinflamatoare nesteroidiene se poate asociat cu proteinurie masiva ca in sindromul nefrotic si aspect histologic de glomerulopatie cu leziuni minime. Macroscopic, rinichii sunt de obicei mariti de volum. Din punct de dere histopatologic, glomerulii apar normali. Principalele anomalii histopatologice sunt situate in interstitiul renal, care prezinta edem pronuntat si infiltrat cu leucocite polimorfonucleare, limfocite, plasmocite si, in unele cazuri, un numar crescut de eozinofile. Daca procesul este ser, pot aparea, de asemenea, necroze ale celulelor tubulare insotite de regenerare. Studiile de imunofluorescenta sunt fie irelevante, fie evidentiaza un aspect liniar al depozitelor de imunoglobuline si complement de-a lungul membranelor bazale ale tubilor. In cateva cazuri de boala tubulointerstitiala acuta indusa de meticilina au fost gasiti si anticorpi circulanti antimembrana


bazala tubulara, sugerand ca productia de autoanticorpi poate fi indusa de haptena peniciloil a meticilinei (prin conjugarea haptenei cu proteine ale membranei bazale tubulare, alterand astfel antigenitatea nativa a membranei bazale).
Multi pacienti dezvolta semne de afectare renala dupa cateva saptamani de administrare a medicamentului. Rare cazuri apar dupa doar cateva doze sau dupa un an sau mai mult de utilizare a medicamentului. Azotemia este in general prezenta; triada diagnostica cu febra, rash cutanat si eozinofilie in sangele periferic este inalt sugestiva pentru nefrita tubulointerstitiala acuta, dar de obicei este absenta. Examinarea sedimentului urinar evidentiaza hematurie si frecnt piurie; uneori poate fi prezenta eozinofilia. Proteinuria este de obicei usoara sau moderata, exceptand cazurile de nefrita tubulointerstitiala indusa de AINS si glomerulopatie cu leziuni minime. Tabloul clinic poate fi confundat cu glomerulonefrita acuta, dar cand azotemia acuta si hematuria sunt asociate cu eozinofilie, eruptii cutanate si antecedente de expunere la medicamente trebuie luata in considerare ca posibilitate principala de diagnostic o reactie de hipersensibilitate care conduce la nefrita tubulointerstitiala acuta. intreruperea administrarii medicamentului determina de obicei remisiunea completa a leziunii renale; rareori, leziunea renala poate fi irersibila. Au fost utilizati glucocorticoizi, dar valoarea lor nu a fost inca silita.
SINDROMUL SJOGREN ( si modulul 316) Cand sunt implicati rinichii, caracteristicile histologice predominante sunt cele ale unei boli cronice tubulointerstitiale. Infiltratele interstitiale sunt alcatuite in principal din limfocite, ceea ce face ca aspectul histologic al parenchimului renal sa semene la acesti pacienti cu cel al glandelor salivare si lacrimale. Tulburarile functiei renale includ scaderea capacitatii de concentrare urinara si acidoza tubulara renala distala (tip I). Examenul de urina poate indica piurie (predominant limfociturie) si proteinurie usoara.
AMILOIDOZ A ( si modulele 275 si 309) De obicei predomina afectarea glomerulara si conduce la proteinurie masiva si azotemie. Totusi, functia tubulara poate fi si ea tulburata, ducand la un diabet insipid nefrogen si la o acidoza tubulara renala distala (tip I). in anumite cazuri, aceste anomalii functionale sunt corelate cu prezenta de depozite peritubulare de amiloid, mai ales in zonele ce inconjoara vasarectae, ansele Henle si duetele colectoare. Marirea dimensiunilor ambilor rinichi, in special la pacientii cu proteinurie masiva si disfunctie tubulara, creste posibilitatea existentei unei amiloidoze renale.


INFECTIA CU HIV ( si modulul 308) La o parte din pacientii infectati cu HIV apare o boala cronica renala. Aceasta complicatie se manifesta de obicei cu proteinurie de tip nefrotic si o deteriorare rapida a functiei renale si poate precede SIDA manifesta. Cei mai multi pacienti au o leziune renala caracteristica, nefropatia asociata cu HIV, cuprinzand glomeruloscleroza focala si segmentara cu colaps al glomeru-lului, dilatari tubulare cu modificari chistice, vacuolizarea celulara epiteliala si un infiltrat dens de celule mononucleare in interstitiu. Un numar redus de pacienti au o glomerulonefrita cu complexe imune, cu complexe imune antigen-HIV specifice. Nu se stie cu certitudine daca boala renala este cauzata de infectarea directa a celulelor renale de catre virus sau de o reactie imuna indirecta. in plus la aceste boli renale specifice HIV, dirse boli micobacteriene, fungice si virale pot afecta rinichii. Anomaliile renale suplimentare pot rezulta prin expunere repetata la antibioticele nefrotoxice. A fost raportata de asemenea o microangiopatie trombotica. Pacientii de rasa neagra cu HIV par a aa un risc crescut pentru nefropatia asociata cu HIV Odata BRSF dezvoltata, supravietuirea depinde in principal de statusul imunologic si functional al individului. Valoarea terapiei antiretrovirale sau steroidiene in incetinirea progresiei catre BRSF nu a fost dodita, in timp ce IEC par a aa un anume beneficiu.


ANOMALII TUBULOINTERSTITIALE ASOCIATE CU GLOMERULONEFRITA

O ser\'ie de glomerulopatii primare pot fi de asemenea asociate cu afectarea tubilor si interstitiului. De exemplu, la mai mult de jumatate dintre pacientii cu nefropatie datorata lupusului eritematos sistemic pot fi identificate in membranele bazale ale tubilor depozite de complexe imune insotite de obicei de o reactie inflamatorie interstitiala cu mononucleare. in acelasi fel, la multi pacienti cu glomerulonefrita asociata cu prezenta de anticorpi antimem-brana bazala, aceiasi anticorpi reactioneaza in egala masura si cu membrana bazala tubulara.



Tipareste Trimite prin email




Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor