mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
termeni medicali


Ingrijirea fetei
Index » Sanatatea familiei » Pielea » Ingrijirea fetei
» Peelingul chimic

Peelingul chimic







Termenul peeling\" vine din engleza (ta peal - a decojl, a exfolia). in chirurgiAť sau modicul ostatica, se rofora In exfolierea unor straturi superficiale sau medii ale pielii dupa aplicarea de substante chimice. Aceste solutii chimice produc o arsura medicala voluntara, cu vindecare controlata, prin care neregularitatile de la suprafata pielii se rezol.
Tehnica este folosita pentru o multime de afectiuni, dar indeosebi pentru tratarea ridurilor, a petelor solare, hiperpigmentarilor, in general, si keratozelor.
Exista diferite produse chimice care, in concentratii sau formule chimice diferite, patrund si ataca\" pielea in profunzimea dorita.
Peelingurile chimice usoare, care indeparteaza straturn corneum (superficial) si celulele epidermale neaderente, sunt folosite in tratamentul acneei si in eliminarea excesului de grasime a fetei.
Peelingurile de profunzime medie, penetrand pana in dermul papilar, sunt eficiente in tratamentul alterarilor de textura (riduri) si de pigmentare, semnele imbatranirii precoce. Prin peeling se reduc ridurile mai accentuate, dispar cele superficiale, pielea, din mata, cu tenta gri si porii deschisi, devine mai roz, mai stralucitoare, mai neteda, cu porii mai putin dilatati, intr-un cunt, mai tanara.


De-a lungul timpului, pentru peeling s-au folosit diferiti agenti chimici; in prezent, cei mai folositi contin acizi de fructe (AHA -a-hidroxiacizi), acid tricloracetic (TCA) si, mai rar, fenol (poate fi un toxic general si afecta ireversibil pielea), rezorcina (derit al fenolului).
Peelingul cu acid tricloracetic este preferat de multi medici, deoarece incidenta reactiilor adverse este mica si nu prezinta toxicitate generala (mai ales cardiaca, cum se intampla in cazul peelingurilor cu fenol).
Concentratia peelingului riaza de la 15 la 40-50% sau chiar peste.In functie de concentratie, peelingurile se impart in:
1. usoare (15%) - exfoliere superficiala, comedolitic; se utilizeaza in tratamentul acneei, al tenului gras, cu pori mari;
2. medii (20-40%), imbunatatesc textura pielii, discromiile (pete hiperpigmentare sau de rsta);
3. profunde (peste 50%) - pentru fetele evident imbatranite\" sau cu riduri adanci, de culoar* mul inchisa.

Cate recomandari legate de peelingul chimic cu acid tricloracetic (TCA):
1. Este preferabil sa-l efectuati primara sau toamna, deoarece agresiunea factorilor externi (caldura, frig) asupra tegumentului fin, proaspat regenerat este mai mica.
2. Rezerti- 7-l0 zile de repaus la domiciliu, deoarece, dupa primele 24 de ore, culoarea normala a fetei se schimba in maroniu-inchis, devine uscata (ca dupa o arsura solara puternica). Dupa 3-4 zile de la aplicarea acidului incepe descuamarea (impulsionata de folosirea unei creme grase). Descuamarea nu trebuie fortata (pentru a nu lasa cicatrice) si dureaza alte 3-4 zile. La sfarsitul acestei perioade, tegumentul are o culoare roz-rosiatica si este sensibil la agresiunile externe. Se proteja cu lotiuni-ecran solar (sub fard) timp de 1 luna (pentru a evita hiperpigmentarile).
3. Peelingul cu TCA nu necesita anestezie si nu produce reactii alergice; in primele 5 min. dupa aplicare, pacientul simte o senzatie de caldura foarte mare, deranjanta, care dispare.
4. Daca in zilele urmatoare aplicarii apar pustule (puncte de puroi), anuntati medicul.


5. Efectul de intinerire\" se datoreaza eliminarii straturilor moarte de piele si stimularii productiei de colagen si se mentine, in cazul peelingului mediu cu acid tricloracetic, 6-8 luni, cand se poate repeta. Prin repetare, efectul este mai bun si mai durabil).


Riscurile unui peeling cu TCA:

1. Herpesul simplex. Poate aparea atat la persoanele predispuse (in jurul gurii, facial), cat si la celelalte, cu riscul producerii si persistentei unor cicatrice inestetice. Pentru a preveni aceasta afectiune ( mai sus, subcap. 5.2.5.1.), se administreaza preventiv, in ziua aplicarii agentului chimic si in urmatoarele 5 zile, un antiviral pe cale orala;
2. Tulburarile de pigmentare - petele colorate sau decolorate (mai rar). in cazul aparitiei lor, se recomanda tratament dermatologic.
Exista si peelinguri foarte usoare, cu a-hidroxiacizi (AHA). Aceste substante se gasesc in trestie de zahar, mar, citrice, strugure (mastile cu vin ale Mariei Stuart), lapte acru (ingredientul\" bailor de lapte ale Cleopntroi). Aplicarea acestor hidroxiacizi are ca efect o piele mai supla $i permite tegumentului debarasarea de celulele moarte. Rezulta un ten mai stralucitor, cu o textura mai catifelata.In acest sens, puteti sa faceti propriul peeling cu acidul ascorbic (vitamina C) din lamaia verde tlimeta), care, curatata si taiata in doua, poate deveni un burete\" aplicabil pe fata, decolteu si umeri. Daca se poate, nu clatiti imediat - sau clatiti dupa 10 min. Procedura se repeta la 10 zile, un numar de 3-4 sedinte. Veti obser apoi diferenta. Atentie: nu combinati acest lip de peeling cu expunerea la soare: exista riscul aparitiei petelor!



Tipareste Trimite prin email




});
Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor

  Sectiuni Sanatatea familiei:


 
Fa-te cunoscut! invitatie-1
Invitatie Online - promoveaza produse medicale invitatie-2

Promoveaza! firme, clinici, cabinete medicale. Locul ideal sa spui si la altii ca existi.

 

Creaza cont si exprima-te

invitatie-3
vizitatorii nostri pot fi clientii tai
Cauta in site:  
 
Taguri:
buze amare hydrastis canadensis hepar sulfur
Sambata
2008 2009 2010 2011 2012 2013 2014 2015 2016 2017 2018 2019 2020 2021 2022 2023 2024