mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
termeni medicali


Igrijirea sl igiena copiluiui
Index » Sanatatea familiei » Mama si copilul » Igrijirea sl igiena copiluiui
» Despre ingrijirea completa a micutilor nostri in prima luna ?

Despre ingrijirea completa a micutilor nostri in prima luna ?







Desigur, in maternitate, mamei ii rene numai grija alaptarii copilului sau, dupa un program fix, sub supraveghere si cu control la cantar. La 18'24 ore dupa nastere, copilul (daca este sanatos si cu greutate peste 2 200 g) este pus la san ; la inceput, timp de 4\', apoi 8\', 10\' si 15\'.
Orarul cel mai favorabil este : 6, 9, 12, 15, 18, 21, 24. Odata ajunsi acasa, desi exista o supraveghere de la circumscriptia sanitara sau a medicului de casa, munca intregii ingrijiri a copilului ii rene mamei.

ATENTIE : Copilul in prima luna de ata este extrem de sensibil si delicat. O multime de boli sunt posibile si ceea ce este mai periculos, este ca semnele de boala sunt foarte sterse, insidioase. De aceea recomandam o mare atentie in observarea comportarii copilului: oiciunea, buna dispozitie, pofta de mancare, culoarea fetei, somnul, miscarile, controlul zilnic al greutatii, al numarului si aspectului scaunelor, al temperaturii, al ritmului respiratiei.



Putem schematiza astfel, pe puncte, ingrijirea la domiciliu a nou-nascutului.
Alimentarea la 3 ore, ca in maternitate. Suptul dureaza pana la 20\'. Se va respecta distanta intre mese. Copilul lacom va fi intrerupt-din cand in cand. Cel lenes la supt, va fi controlat la cantar (proba suptului) si daca mama e hipogalactica (are lapte putin), se va completa diferenta pana la ratia optima de 90'100 g cu laptele de mama muls, sau in lipsa cu (la indicatia medicului) formulele\" de lapte pudra straine, ca : Similac, Ensu-lac, Morinaga, Milupa-Milumil, Humana 0,1 sau 2, Nutricar, Robebi A, B, Baby-lait. Nu se completeaza la sugarul mic cu lapte gras, integral de vaca sau pudra, precum LITA-Holland, bun dupa un an varsta. Nu sa va introduce in alimentatia copilului nici un preparat de lapte, fara indicatii medicale : pericol de diaree grava !Intre mese, daca copilul ge, va primi 4'10 lingurite de ceai cald, fiert cu 5\'Vn zahar :a-  (ceai de tei, chimion, anason ; nu musetel, caci e laxativ). Copilul trebuie sa aiba 1'3 scaune pe zi cu aspectul jumarilor de oua (daca e alimentat numai la san), sau ca un pireu galbui ' daca primeste completare sau e alimentat numai artificial. Daca nu a avut un scaun pana la 8 dimineata si altul pana la 8 seara, le provocam cu un supozitor de glicerina mic, pentru sugari, Nu e bine sa lasam copilul cons-tipat, dupa cum nu e prudenta asteptarea in caz de diaree.

Copilul nou-nascut trebuie sa creasca cu 25'40 g pe zi. Cantarirea de dimineata ne va arata daca progreseaza sau nu.
Pansamentul ombilical se face de 2 ori pe zi, dimineata si seara. Daca bontul ombilical nu a cazut, se pun in jurul sau comprese de tifon sterile imbibate in alcool diluai. (70 g C). Daca s-a detasat, stergem numai cu alcool slab, apoi pudram cu Saprosan pulbere, tot de 2 ori pe zi.
Baia de face la 4 zile dupa caderea bontului ombilical, dupa \'indicatiile date la . 47.
In primele saptamani, pentru prevenirea sau combaterea ciupercutei care creste in gura (margaritarcl, mu-guet) e bine sa i se picure copilului in gura glicerina si stamicin. Operatia se lace intre mese : instilatii bucale cu o pipeta, de 4 ori pe zi ; daca ciuperca s-a intins, ba-dijonam bine gurita cu degetul infasurat cu vata, inmuiat in solutia data, tot de 4 ori pe zi. in afara toaletei bucale si ombilicale, se mai facejoa-leta oculara cu musetel si a narilor cu betisoare de vata inmuiate in tamina A (din sticluta, nu din fiole). La urechi nu are voie sa faca toaleta decat sora, pentru a nu produce raniri.


E bine ca nou-nascutul sa primeasca tamina C de 2 ml ' 1/2 pana la o fiola pe zi, (cu ceai) ' timp de 8'10 zile. Numai la indicatia medicului se vor da calciu, fier, taminele A si D2. Acestea se prescriu, de obicei, dupa o luna ; (nu sunt permise in aceasta perioada de adaptare sucurile de fructe sau fainoasele).

Temperatura copilului (luata timp de 3 minute redai) este normala intre 36,5'37,2A°C.
Temperatura camerei copilului Va fi de 22CC ; nici prea cald, caci transpira, face spuzeli\", faringite prin uscarea gurii, sau chiar febra de sete\" ' dar nici prea racoare, caci raceste, putand face adeitoidite, faringite si otite.
Aeroterapia se va face in sezonul de iarna cu mare prudenta. De laja 14-a zi de la nastere, tinem copilul de 2 ori pe zi cate 10 minute, in camera, cand aerisim. Desigur, nu va sta in curent, ci bine imbracat in patutul lui ' ale carui grilaje laterale vor fi acoperite cu paturi. Daca nu e ger, nici scol, va fi tinut treptat si la fereastra, dar cu fata acoperita, pana la 10-minute. Nu calim copilul nou-nascut daca-l scoatem repede afara iarna, ci il imbolnam.In lunile urmatoare se va incepe treptat opera de creare a rezistentei organismului, pentru care avem tot timpul. Mama care alapteaza va avea grija sa asigure lapte de la san, cea mai buna hrana pentru nou-nascut !
Pentru a avea lapte suficient, ea trebuie sa se odihneasca, sa se alimenteze, sa fie sanatoasa. Copilul nou-nascut va fi izolat in camera lui, fara contact cu persoane racite sau suferind de alte boli. Oricine pune mana pe copil, Se va spala inainte pe maini si se va dezinfecta cu alcool.
Mama va observa cum creste copilul, cum se alimenteaza, cum se comporta ' si va informa medicul cu toate datele, fie bune, fie rele.

In sezonul de iarna, prevenirea infectiilor respiratorii este grija noastra de capetenie.
Bine hranit, bine ingrijit, nou-nascutul va creste frumos si va avea, la sfarsitul primei luni de ata ' intrand in luna a 2-a, cu 800 g si cu 4 cm mai mult decat la nastere.


Tipareste Trimite prin email




Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor


  Sectiuni Sanatatea familiei:


 
Fa-te cunoscut! invitatie-1
Invitatie Online - promoveaza produse medicale invitatie-2

Promoveaza! firme, clinici, cabinete medicale. Locul ideal sa spui si la altii ca existi.

 

Creaza cont si exprima-te

invitatie-3
vizitatorii nostri pot fi clientii tai
Cauta in site:  
 
Taguri:
buze amare hydrastis canadensis hepar sulfur
Sambata
2008 2009 2010 2011 2012 2013 2014 2015 2016 2017 2018 2019 2020 2021 2022 2023 2024