mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
termeni medicali


P
Index » Termeni medicali » P
» Paludism

Paludism







Paludismul este o boala parazitara provocata de infestarea cu hematozoare din genul Plasmodium.
Acesti paraziti traiesc in ficatul omului, apoi in globulele sale rosii, a caror distrugere o provoaca ceea ce declanseaza accesul febril.
Paludismul este boala cea mai raspandita din lume, in particular in tarile tropicale.
Parazitii se transmit omului prin intepaturile anofelilor femele infestate. Ei mai pot fi transmisi si in cursul unei transfuzii sangvine, ori de la mama la fat in timpul sarcinii.
Parazitii indeaza mai intai ficatul, apoi globulele rosii, in care se multiplica.
Perioada de incubatie dureaza de cele mai multe ori de la una la doua saptamani, dar se poate prelungi pana la mai multe luni - chiar mai multi ani - daca subiectul a luat medicamente antipaludice in scop preventiv. In acest ultim caz, crizele, daca apar, sunt benigne. Ele pot sa se manifeste tardiv, dupa intreruperea tratamentului.



Crizele de paludism comporta intotdeauna un acces de febra de 40 sau de 41°C si frisoane, apoi o cadere a temperaturii insotita de transpiratii abundente si senzatie de frig.
Puseele de febra se produc, in general, din doua in doua zile, mai rar in fiecare zi sau din trei in trei zile.
Doar parazitul Plasmodium falciparum este cauza unui acces de febra mortal in absenta tratamentului.
Atunci cand crizele de paludism se repeta des, timp de mai multi ani, si cand sunt prost ingrijite, se instaleaza un paludism visceral cu o anemie, un icter, o splina care creste si se poate rupe, si o stare de mare oboseala.
Chinina, indispensabila in timpul acceselor pernicioase, constituie tratamentul obisnuit al tuturor formelor de paludism. Este, de asemenea, posibil sa fie folosite artemeterul, clorochina, meflochina sau halofantina.
Utilizare


a medicamentelor antipaludice este absolut necesara inca dinainte de a pleca intr-o tara in care se intalneste paludismul, pe toata durata sederii in acea tara si o perioada de timp dupa intoarcerea din tara respecti, in majoritatea tarilor tropicale.
De asemenea, trebuie avuta in vedere dotarea, in caz de sedere intr-un loc izolat, cu o cantitate suficienta de medicamente pentru un tratament curativ in fata oricarui simptom care evoca o criza de paludism. Daca durata sederii este mai mare de 3 luni, fi necesar sa se ia in fiecare zi clorochina si proguanil, tratamentul trebuind sa fie urmat si dupa intoarcere, timp de doua luni.
Este obligatorie utilizarea plasei impotri tantarilor, plasa imbibata cu insecticid, care permite indepartarea tantarilor.
Sinonim: malarie.


Articole care vorbesc despre Paludism


Tipareste Trimite prin email




Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor




  Sectiuni Termeni medicali:


 
Fa-te cunoscut! invitatie-1
Invitatie Online - promoveaza produse medicale invitatie-2

Promoveaza! firme, clinici, cabinete medicale. Locul ideal sa spui si la altii ca existi.

 

Creaza cont si exprima-te

invitatie-3
vizitatorii nostri pot fi clientii tai