Fracturi generalitati
Index
»
Patologia chirurgicala ortopedica
»
Fracturi generalitati
»
Tratamentul complicatiilor
Fracturi generalitati
Fractura reprezinta o intrerupere sau o discontinuitate la nivelul unui os, ca urmare a unui traumatism. Etimologic, cuvantul provine din latinescul "fractura".
Pentru producerea unei fracturi este necesara existenta unor factori extrinseci si a unor factori intrinseci (1, 3, 9).
Factori extrinseci
Fracturile sunt produse datorita actiunii unor forte exterioare. Ca orice forta, si cea care poate produce o fractura are o marime, o directie si determina schimbarea starii de miscare sau de repaus a osului asupra caruia actioneaza sau il deformeaza. Pentru producerea unei fracturi este importanta marimea, durata si directia fortelor ce actioneaza asupra osului ca si modul in care osul este solicitat. Exista o serie de factori favorizanti:
- varsta la care apar cel mai frecvent fracturile (fig. 1) este intre 20 si 40 de ani, dat fiind ca prin activitatea lor, oamenii sunt mai expusi traumatismelor in aceasta perioada. A doua perioada cu incidenta crescuta este cea a varstei a lll-a datorita osteoporozei care diminua rezistenta osoasa. Copiii, desi sunt frecvent supusi traumatismelor (in cursul jocurilor) fac mai rar fracturi datorita elasticitatii mai mari a oaselor lor.