Evolutia naturala a cancerului
Index
»
Notiuni de oncologie generala
»
Evolutia naturala a cancerului
»
Distributia metastazelor
Evolutia naturala a cancerului
Cancerul nu este o boala de data recenta, ea fiind constatata cu milioane de ani in urma. Aceasta afirmatie este sustinuta de prezenta unor leziuni neoplazice in scheletele unor dinozauri ce au trait in urma cu 60 de milioane de ani. Descrierea unor cancere a aparut la vechile civilizatii, de exemplu:
cancerul osos si al vezicii urinare descoperite la mumiile egiptene. Ulterior, in lucrarile lui Hipocrate s-au gasit descrieri si recomandari terapeutice pentru cancere.
Istoria naturala a cancerului este tradusa prin evolutia acestuia in trepte si stadii la un individ sau la grupe populationale. Istoria naturala reprezinta de fapt o progresie biologica, in acceptiunea larga a expresiei, iar recent se descrie legatura acesteia cu progresia moleculara. In general cancerele, desi imbraca forme foarte diferite, toate au o istorie naturala comuna. Aceasta evolutie este determinata de: factorii carcinogenici ce afecteaza celulele tesutului de origine, posibilitatile de aparare ale gazdei, entitatile morbide coexistente, celulele si tesutul de origine, factorii imunologici si poate cel mai important, factorii genetici.
Importanta cunoasterii evolutiei naturale a cancerului este determinata de faptul ca aceasta ajuta la stabilirea diagnosticului si orientarea terapeutica a specialistilor oncologi, indiferent ca sunt chirurgi, radioterapeuti sau chimioterapeuti. in plus studiul cineticii proliferarii tumorale demonstreaza ca boala canceroasa este o tulburare a reglarii proliferarii si diferentierii celulare, si poate clarifica radiosensibi-litatea si chimiosensibilitatea unei tumori, deschizand noi perspective terapeutice.