mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
plante medicinale si tratamente naturiste


Plante medicinale
Index » Plante medicinale » Plante medicinale
» Stejar

Stejar







Quercus robur Fam. Fagaceae.
Denumiri populare: gorun, sledun, stajar, stejar pedunculat, stejariu, stejar de lunca, stejer, sledun, stojar, ters, trajor, tufan.
In traditia populara: scoarta de stejar a fost folosita pentru vopsit in negru.
Coaja de stejar se fierbea cu piatra acra si decoctul se tinea in gura contra durerilor de dinti.
Macerata in otet, la care se adauga alaun se folosea la gingivite. Contra durerilor de masele se mai folosea si zeama de coaja de stejar, cu coaja de paduret, putregai de rachita si piatra acra.

Decoctul scoartei la hemoroizi, rani, se mai faceau bai si spalaturi la leucoree, boli de rinichi, etc. Bai la picioare contra transpiratiei. Ghinda prajita contra diareei. Fierturile din frunze la ascita.

Compozitie chimica: se foloseste terapeutic scoarta ramurilor tinere de 2-3 ani (Cortex Quercus) coaja- acid cvercitanic, acid elagic si galic, principii amare, cvercina, fluroglucina, substante pectice, rezine, oxalat de calciu. Galele care se produc la frunze contin 36-72% tanin care este constituit in majoritate din pentadigaloilglucoza, acid galic, acid elagic, acid ciclogalifaric si hidrati de carbon. Se obtine din acestea o tinctura.



Actiune farmaco-dinamica: precipita proteinele, astringent, hemostatic, antiseptic, antidiareic. tinctura din gale, datorita taninului pe care-l contine are o actiune astringenta, hemostatica de suprafata (prin precipitarea proteinelor), antiinflamatoare, dezodorizanta. Intern cu prudenta numai in cazuri de intoxicatii cu alcaloizi sau metale grele. Nu se administreaza intern pentru ca poate produce tulburari renale si necroza ficatului. Extern nu se face pe suprafete mari. Nu se administreaza in clisme. Extern in solutii 1% in ape de gura unguente 10%, ovule ginale, inhalatii.

Extern: astringent, cicatrizant, dezinfectant.
Se poate folosi la urmatoarele afectiuni: arsuri, degeraturi, diaree, eczeme exudative, enterite, epitaxis, fistule anale, gingivite, hemoragii diverse, hemoroizi, intoxicatii cu metale grele, leucoree, melene, metroragii, seboree, transpiratia excesi a mainilor si picioarelor.


Preparare:Intern- 2 lingurite de coaja maruntita se vor pune in 250 ml apa rece. Se fierbe timp de 20 de minute, apoi se strecoara. Se pot bea 2 cafea si alcool, ceaiurile nu sunt diuretice." class="alin2">ceaiuri pe zi.
-Dintr-o lingurita de ghinda prajita si macinata se prepara o cafea care regleaza scaunul in diaree; se bea dimineata pe stomacul gol o ceasca, ne indulcita.

Extern: 3 lingurite de coaja maruntita se pune la 250 ml apa rece. Se fierbe timp de 20 minute dupa care se strecoara. Se poate face gargara, comprese, bai de sezut, spalaturi ginale, bai in diferite boli ale pielii.
-Praf de coaja de stejar se pune pe diferite rani zemuinde.

-Praf de coaja de stejar se aplica in pantofi sau se pune in ciorapi pentru a absorbi surplusul de umiditate si a diminua transpiratia.
Se poate folosi in combinatii si cu alte te.




Articole care vorbesc despre Stejar

Tenul gras, transpiratia si decoctul de scoarta de stejar

Pentru tratarea tenului gras care transpira din abundenta este indicata urmatoarea reteta populara: 10 grame de scoarta de stejar uscata si pisata marunt se pun intr-un s emailat intr-un pahar de apa, se acopera sul si se tine la baie de aburi 30 de minute, se lasa sa se raceasca la temperatura ca .....
[ continuare articol ]
Index » Plante medicinale » leacuri populare

Parazitoze intestinale

Boli intestinale, produse de paraziti (ermi) intestinali. .....
[

itoze-intestinale.php" class="alin2">continuare articol ]
Index » Termeni medicali » p

Stejarul

Descriere: Arbore mare si ramuros, cu lemnul tare, cu frunzele adanc crestate, de un verde batand in negru, al carui fruct este ghinda. Stejarul este folosit de multa vreme in scop medicinal pentru proprietatile sale astringente, datorita continutului ridicat in tanin. Se folosesc: Coaja - Cortex Q .....
[ continuare articol ]
Index » Boli si tratamente » tratamente cu plante medicinale » FITOTERAPIE SILVESTRA

Extract din amenti de stejar

Actiune: Substantele de tip hormonal continute actioneaza asupra aparatului genital la tineri, in perioada de pubertate, si ia meno- sau andropauza. Recomandari: Adinamie gonadica, astenie sexuala junila, frigiditate, retard al menarhei si pubertatii, impotenta. Mod de administrare: Cate 25-50 de .....
[ continuare articol ]
Index » Boli si tratamente » gemoterapia » PRODUSE GEMOTERAPICE

Extract din ghinde de stejar

Organotropism: Aparatul genital. Actiune: Actioneaza in stari depresi cu astenie sexuala si in frigiditati? la femei. Recomandari:: Adinamie gonadica, astenie sexuala senila, andropauza, menopauza, frigiditate la femei tinere. Mod de administrare: Cate 50-75 de picaturi (2-3 ml) de 1-2 ori pe zi. .....
[ continuare articol ]
Index » Boli si tratamente » gemoterapia » PRODUSE GEMOTERAPICE

Extract din muguri de stejar

Querats pedunculata (robur) MG=D1 Organotropism: Glande suprarenale, gonade masculine si feminine, vase arteriale, aparat genito-urinar, intestin. Actiune: Stimulator cortico-suprarenal (creste secretia hormonilor de tip corticoid), creste presiunea arteriala, stimuleaza secretia de testosteron; r .....
[ continuare articol ]
Index » Boli si tratamente » gemoterapia » PRODUSE GEMOTERAPICE



Tipareste Trimite prin email




Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor




  Sectiuni Plante medicinale:


 
Fa-te cunoscut! invitatie-1
Invitatie Online - promoveaza produse medicale invitatie-2

Promoveaza! firme, clinici, cabinete medicale. Locul ideal sa spui si la altii ca existi.

 

Creaza cont si exprima-te

invitatie-3
vizitatorii nostri pot fi clientii tai