mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
plante medicinale si tratamente naturiste


Plante medicinale
Index » Plante medicinale » Plante medicinale
» Levantica

Levantica





Denumire stiintifica: Lavandula angustfolia Fam. Lamiaceae.
Denumiri populare: aspic, lavand, levantica de gradina, levantica de padure, livant, livantica, livan, spichinel, spichinat.

In traditia populara: uleiul este intrebuintat in industria parfumurilor si sapunurilor de toaleta.
Tulpinile florifere se puneau intre haine contra moliilor si ca sa miroase frumos.
Se mai intrebuinta ca stimulent, antispasmodic, tonic si la combaterea bolilor aparatului respirator.
Plamadeala cu un pumn de flori intr-un litru de rachiu de drojdie tare, tinuta doua saptamani si apoi strecurata, se punea in comprese, ca sa aline durerile din cazaturi si vanataile, sa vindece ranile si arsurile, precum si contra caderii parului.
Cateva picaturi de ulei de levantica se puneau in vasele in care se adapau animalele, pentru pofta de mancare.

Compozitie chimica:
ulei latil cu miros placut, constituit din acetat de linalol, geraniol, linolol in stare libera, valerianat de linalol, boreol, cumarina, substante amare, hernianrina, cineol, nerol, furfurol, alfa pimen, criofilen.
Cel mai important component al uleiului latil este un alcool olifalic linaloolul (pana la 60%) si acidul acetic. Substante amare, tanin, cineol, principii amare, substante minerale

Actiune farmacologica:
antiseptic, dezinfectant, antiseptic, cicatrizant, calmant, insecticid, aromatizat puternic, spastic, diuretic, carminativ, calmant al sistemului ners, neurastenic, colagog, stimulent, analgetic, cicatrizant, combate tensiunea cerebrala, stimuleaza pofta de mancare, mareste secretia biliara, calmeaza durerile abdominale, antispastic, reduce sensibilitatea psihica, estompeaza frica, combate caderea parului, alunga insectele.

Intra in componenta tigarilor antiasmatice.

Se poate utiliza in urmatoarele afectiuni: acnee, afte, afectiuni cutanate, alopecie difuza, ameteli, angoasa, aritmie cardiaca, arsuri, astm, balonari abdominale, boli de inima cu substrat ners, boli de rinichi si ficat, boli ale aparatului respirator, bronsite, candidoze, cefalee, celulita, cistita, cuperoza, dureri reumatice, eczeme, excitatii excesive, gripe, infectii, intepaturi de insecte sau chiar vipere, iritare nerasa, insomnie, leucoree, migrena, nerzitate, nevroze, oboseala, patologie nevrotica, prurit, raceala, rani, reumatism, stimulent general, stres, surmenaj, tensiune cerebrala, tulburari digestive, tuse, ulceratii atone, viermi intestinali.

Preparare:
pulbere de lavanda-se va macina ta uscata cu rasnita de cafea apoi se va pune ce s-a macinat la intuneric pentru ca lumina influenteaza negativ si se inchide ermetic pentru a nu-si pierde aroma. Se va putea lua de 3-4 ori pe zi o cantitate egala cu un varf de cutit sau chiar o lingurita. Se va lua inainte de mese cu 15 minute. Este bine ca acesta sa fie tinut putin sub limba dupa care se va inghiti cu putina apa.
-Din 2 lingurite de praf de ta macinat proaspat cu rasnita de cafea se r pune in 250 ml apa clocotita. Se lasa pentru 10 minute acoperit dupa care se r putea consuma. Se poate indulci cu miere daca nu aveti diabet. Se pot consuma trei astfel de ceaiuri pe zi.
-50 g de praf de ta macinata fin cu rasnita de cafea se r pune in 250 ml alcool alimentar de 70°. Se va tine ermetic inchis si se agita timp de 15 zile foarte des pentru a extrage principiile din te. Dupa 15 zile se strecoara si se va pune in sticle de culoare inchisa care se pot inchide ermetic.
Administrare- in functie de natura si gravitatea afectiunii se poate administra intre 10 picaturi sau o lingurita de 3-4 ori pe zi, sau doar la neie. Se poate face totusi o cura cu acest preparat de 30 de zile cate o lingurita de 3 ori pe zi luata inainte de mese in afectiunile neurologice, fiind foarte utila.
-20 g de praf se va pune intr-o sticla de un litru de vin de buna calitate, care nu a fost stropit cu substante chimice. Se va lasa timp de 8 zile la macerat agitand des pentru a se putea extrage principiile active din ta. Se va strecura apoi prin tifon si se va pune in sticle mai mici ermetic inchise la rece. Se va putea lua cate o lingura sau chiar 50 ml de trei ori pe zi in afectiuni mai grave ca tratament sau se poate lua doar inainte de culcare cu 2 ore pentru a induce un somn linistit.
-50 g de praf se va putea pune cu un litru de otet de miere si mere si se va lasa timp de 8 zile la macerat agitand des. Dupa acest interval se strecoara si se va obtine otetul aromat care este foarte util la diferite frectii sau doar pentru a calma mancarimile de piele.
-Ulei de floarea soarelui un litru- in acesta se va pune 50g de pulbere de lavanda obtinuta cu rasnita electrica. Se va astupa si se lasa la soare sau in locuri calduroase timp de 21 de zile, dupa care se va filtra. Se va obtine un ulei cu un miros puternic de lavanda care se poate folosi in dischineziile biliare sau la alte afectiuni. Se poate lua cate o lingura dimineata pe stomacul gol, sau se poate folosi extern in diferite afectiuni. Prin adaugarea cerii de albine se poate obtine o crema care este utila la cuperoze sau la alte afectiuni cutanate.
-Uleiul aromat din comert (in gospodarie nu se poate obtine) se poate folosi la aromatizarea bailor sau cel care se poate lua intern este foarte eficient la afectiunile care sunt mai sus. Trebuie insa sa fiti foarte atenti pentru ca exista doua tipuri de ulei. Unul care se foloseste intern si unul extern. Cel extern nu se va lua intern niciodata.
-Pentru a alunga insectele si moliile este indicat sa se foloseasca impreuna cu sulfina cand este foarte eficient nu numai pentru molii ci si pentru paduchi sau alti paraziti ca pureci, etc.
-Baile cu lavanda sunt foarte indicate in multe afectiuni si acestea se r face turnand ulei in cada de baie cateva picaturi care r face ca baia sa fie aromata si sa-si faca efectul dorit. Se poate insa face si un infiltrat care se adauga dupa strecurare in cada cu acelasi efect pentru organism.
-In cosmetica este foarte indicata nu numai pentru efectul deosebit de puternic al uleiului ci si pentru efectele care le are asupra organismului.





Articole care vorbesc despre Levantica

Levantica - recomandata impotriva astmului si bronsitei

Foarte cunoscuta datorita proprietatilor sale de ta aromatica, lentica are o sfera larga de folosire si prin prisma actiunii sale terapeutice. Ca si lamiita, lentica este un tranchilizator vegetal. Ea este foarte recomandata persoanelor care sufera din cauza tensiunii arteriale scazute. Datorita .....
[ continuare articol ]
Index » Plante medicinale » leacuri populare

Uleiul esential de levantica si puterea lui curativa

De-a lungul istoriei levantica a fost cunoscuta datorita puterilor ei curative. Ea este folosita ca antiseptic, antibiotic, antidepresiv, sedativ si detoxifiant si nu in ultimul rind corecteaza sau diminueaza aspectul neplacut al cicatricelor. Grecii si romanii cunosteau beneficiile lav .....
[ continuare articol ]
Index » Plante medicinale » plante si fitoterapie

Acid gamma-aminobutiric

(GABA) Aminoacid ce actioneaza ca neurotransmitator in sistemul ners central. .....
[ continuare articol ]
Index » Termeni medicali » a

Levantica

Denumiri populare: Leventica, livantica. Descriere: Planta erbacee cu flori albastre placut mirositoare, intrebuintata in medicina si in industria parfumurilor. Levantica este originara de pe tarmurile Mediteranci, iar la noi se cultiva ca ta ornamentala si aromatica. Se folosesc: Florile - Florcs .....
[ continuare articol ]
Index » Boli si tratamente » tratamente cu plante medicinale » PLANTE MEDICINALE. FITOTERAPIE

Levantica. gindire pozitiva cu levantica.

Aroma placuta, putin amaruie si energizanta a lenticii (Landula an-gustifolia), datorata uleiului eteric continut in frunzele si tulpinile sale, stimuleaza procesele mentale si poate indeparta depresia, mai ales in asociere cu rozmarinul (Rosmarinus officinalis). Puneti cate picaturi de ulei volatil .....
[ continuare articol ]
Index » Sanatatea familiei » enciclopedie a sanatatii » Cele mai bune plante de leac



Tipareste Trimite prin email

Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor


  Sectiuni Plante medicinale:


 
Fa-te cunoscut! invitatie-1
Invitatie Online - promoveaza produse medicale invitatie-2

Promoveaza! firme, clinici, cabinete medicale. Locul ideal sa spui si la altii ca existi.

 

Creaza cont si exprima-te

invitatie-3
vizitatorii nostri pot fi clientii tai