mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
plante medicinale si tratamente naturiste


Plante medicinale
Index » Plante medicinale » Plante medicinale
» Coacaz negru

Coacaz negru





Denumire stiintifica: Ribes nigrum Fam. Saxifragaceae.

Denumiri populare: agris-negru, coacaza-neagra, pomisoara-neagra, smordin, smordina-neagra, strugurei-negri, struguri-negri.
In traditia populara: se prepara siropuri, lichioruri si un n negru tonic. Frunzele sunt folosite pentru ceai.
Compozitie chimica- fructe: zaharuri 9,5%, acizi organici, citric, malic, sa. 2,1%, proteine 0,9%, calciu, fier, fosfor, potasiu 316 mg\\100g, sodiu 2,8 mg\\100g, zinc, cupru, fluor, caroten, taminele B1, B2, C (mai bogat ca portocalele de 3-4 ori sau chiar decat lamaia ( 150 mg\\100 g), PP, B6, antocianozide, flavonoide.
Frunzele contin: taninuri, rutozid, tamina C, saruri de potasiu, ulei volatil 0,2%.
Proprietati: frunzele au actiune diuretica, iar fructele aperitiv, digestiv, tonic, racoritor, laxativ, diuretic, astringent, depurativ, hemostatic. Elimina acidul uric in exces si purinele, hipotensor. Sinergismul dintre tamina C si antocianozide le comunica proprietatea de a preveni accidentele vasculare si a marii acuitatea zuala.
Frunzele sunt antireumatismale renumite.

Preparare:
-2 lingurite de frunze maruntite se vor pune la 250 ml apa clocotita. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoara. Se pot consuma 4-5 cani pe zi.
-Praf din ta uscata obtinut cu rasnita de cafea. Se va lua un varf de cutit care se va tine sub limba pentru 10 minute, dupa care se inghite cu putina apa. Tot acest praf se poate pune si pe ranile care zemuiesc.
-Extern se va putea folosi si o infuzie mai concentrata cu cantitate dubla de ta.
-Tinctura- se va folosi la prepararea tincturii praf de ta. Se pune 50 g de praf impreuna cu 250 ml alcool fructelor in asigurarea unui regim alimentar echilibrat" class="alin2">alimentar de 70°. Dupa 15 zile se filtreaza. Zilnic se va lua cate o lingurita de tinctura diluata in apa. Extern se va folosi tinctura diluata cu apa in proportii diferite in functie de sensibilitatea fiecaruia locala.

-Unguent- se va amesteca o parte de praf de ta cu unt care a fost in prealabil fiert si i s-a inlaturat spuma si depunerile de la fund. Se va folosi in strat subtire aplicat 1-2 ori pe zi pe locurile afectate.
-Lichior de coacaze negre: 1 kg de bobe foarte coapte, 2 g de scortisoara si 12 g de cuisoare. Lasam totul sa se macereze o luna in 3 litri de tuica impreuna cu 750 g de zahar. Recipientul il agitam in fiecare zi. Apoi zdrobim fructele si strecuram printr-o panza, storcand-o. Filtram si turnam in sticle.

-Vin din coacaze. Lasam sa se macereze boabele 3 zile in n rosu. Apoi strecuram printr-o sita si amestecam cu un sirop de zahar la cald.
-Crema de coacaze- se pun boabele uscate intr-o sticla, alternand cu straturi de zahar pudra. Astupam sticla si lasam sa se macereze mai multe luni. Clatinand sticla din cand in cand. Continutul se filtreaza si rezulta un lichior cu o aroma delicioasa. Trebuie sa socotim 5-6 sticle pline cu boabe pentru a obtine o sticla de crema. Prin distilarea fructelor se obtine un alcool de foarte buna calitate.

Se pot folosi la urmatoarele afectiuni:
accidente vasculare (preventiv) se consuma fructe in cure de cat mai lunga durata. Acrocianoza, afectiuni inflamatorii ale tubului digestiv si urinar. Afectiuni oculare cu diminuarea vederii- se consuma fructe sub orice forma. Angine, ateroscleroza (curata venele si arterele), boli pulmonare, calculi renali- elimina acidul oxalic si alcalinizeaza urina, colesterol in exces, crapaturi ale pielii, edeme cardio-renale, fisuri ale pielii, furuncule, guta (elimina acidul uric si purinele), hipertensiune, laringite, menopauza, osteoporoza (ajuta la formarea oaselor si la pastrarea masei osoase), infectie urinara, intepaturi de insecte, panaritiu, paraziti intestinali, prostatita, reumatism cronic, taieturi, tuse, varice.
Mugurii: -Se vor folosi muguri zdrobiti sau sfaramati- 2 lingurite care se vor pune la 250 ml apa clocotita. Se acopere pentru 15 minute apoi se strecoara. Se pot consuma 3-4 cani pe zi. Se pot lua chiar in cure de lunga durata.
-Praf din muguri uscati se vor lua cate un varf de cutit de 3 ori pe zi. Se pune sub limba de 3 ori. Se tine apoi timp de 10 minute, dupa care se inghit eventual cu apa.

-Tinctura- 50 g de muguri zdrobiti se pun impreuna cu 250 ml alcool fructelor in asigurarea unui regim alimentar echilibrat" class="alin2">alimentar de 70°. Se tin 15 zile agitand des. Se strecoara si se va lua de 3 ori pe zi cate 10 picaturi- 1 lingurita.
- Se pot folosi la urmatoarele afectiuni: conjunctita- comprese cu infuzie bine filtrata se poate picura si in ochi de 2-3 ori pe zi, episclerita, hipertensiune arteriala, impotenta, insuficienta urinara, prurigo, psoriazis, urticarie- infuzie sau tinctura diluata si apoi se va pune si putin otet.
Fructele.
-Fructe proaspete se consuma de 3 ori pe zi inainte de mese cate 300 g o perioada mai lunga. Pentru a le avea aceasta perioada fructele se pot pastra la congelator, fara sa-si piarda proprietatile, cu toate ca unele din tamine se distrug.
-Suc de fructe obtinut cu storcatorul de fructe. Se vor consuma de 3 ori pe zi cate 100 ml . La fel este bine sa se tina o cura cu acest suc cat mai lunga.
-Fructe uscate- se macina cu rasnita de cafea. Se va lua o lingurita de praf si se pune la 250 ml apa. Se fierbe apoi timp de 10 minute, dupa care se strecoara. Se pot folosi 3-4 cani pe zi, perioade mai lungi de timp.
-Praf obtinut cu rasnita de cafea care se cerne apoi cu o sita fina. Se va pune un varf de cutit sub limba pentru 10 minute, dupa care se va inghiti.

-Tinctura- 50 g de praf de fructe se vor pune la 250 ml alcool fructelor in asigurarea unui regim alimentar echilibrat" class="alin2">alimentar de 70°. Se tine apoi timp de 15 zile. Se strecoara. Se va lua cate o lingurita de 3 ori pe zi diluat cu putina apa.
-Sirop- se poate face din suc sau din decoct de coacaze mai concentrat la care se va adauga apoi zahar. Se strecoara si se fierbe apoi la consistenta unui sirop. Se va pune si putin suc de lamaie. Se poate pune apoi in sticle inchise. Se va putea folosi cate o lingurita diluata de 3-4 ori pe zi cu 250 ml apa. Se poate si din fructe obtine ca orice sirop din fructe.

Se pot folosi la urmatoarele afectiuni: afectiuni bucale, amigdalite, ameteala, anemie, angine, artroze, astenie, ataminoze, bolile coloanei, boli renale, bronsite, calculoza urinara sau renala, cancer, constipatie, convalescenta, crestere (ajuta la formarea oaselor), dureri de gat, faringita, gingite, gripe, guta (elimina acidul uric si purinele), guturai, hepatite rale, incapacitate de concentrare, infectii in general, icter, inflamatiile aparatului digestiv si urinar, intepaturi de insecte, laringite, menopauza, meteorism, migrene, nefrite cronice, nevroze, obezitate, osteoporoza, oboseala cronica, ochi fructele proaspete maresc acuitatea zuala), paradontoza, pneumonii, raceli, raguseala, splina (activeaza secretia si actitatea ei), somnolenta, stomatita, surmenaj, TBC pulmonar, tulburari glandulare la pubertate, tuse, ulcer cronic.




Articole care vorbesc despre Coacaz negru

Tratarea gripei cu decoct de coacaze negre

Cel mai eficient mijloc popular de tratare a gripei este infuzia de coacaze negre cu apa fierbinte si zahar (cite patru pahare pe zi). Foarte usor se poate pregati un decoct si din ramurele de coacaz. Ramurile se rup marunt, in patru pahare de apa se pune un pumn de ramurele, se fierb 5 minute, .....
[ continuare articol ]
Index » Plante medicinale » leacuri populare

Astmul bronsic si florile de boz negru

In cazul astmului bronsic se folosesc florile de boz negru in amestecuri cu alte te: flori de boz negru, frunze de roua-cerului, frunze de patlagina, frunze de viorele (in parti egale). Patru linguri din acest amestec se pun la infuzat intr-un pahar cu apa rece timp de doua o
re, se fierb cite mi .....
[ continuare articol ]
Index » Plante medicinale » leacuri populare

Bisexuat

Persoana and caractere specifice ambelor sexe. Se mai numeste si hermafrodit. .....
[ continuare articol ]
Index » Termeni medicali » b

Mustarul-negru

Descriere: Mustarul-negru este o ta de cultura. Se folosesc: Semintele - Semen Sinapis nigrae, care contin o cantitate apreciabila de ulei gras, un glucozid si un ferment, ce, in contact cu apa, da nastere la esenta de mustar. Indicatii terapeutice: Cataplasmc rcvulsive, activand circulatia sangel .....
[ continuare articol ]
Index » Boli si tratamente » tratamente cu plante medicinale » PLANTE MEDICINALE. FITOTERAPIE

Napi cu coacaze

PENTRU 4 PERSOANE Pregatire: 25 min Preparare: 14 min 1 portie = 52 kcal 700 g napi 200 g coacaze, proaspete sau congelate 1 ceapa mica 10 ci n alb 10 ci apa 4 frunze detelina 1 lingurita cu miere groasa sare si piper macinat Taiati capetele napilor si curatati-i de coaja cu un cu .....
[ continuare articol ]
Index » Dieta nutritie » retete » retete usoare

Salata de kiwi cu banane si suc de coacaze

PENTRU 6 PERSOANE Pregatire 15 min Preparare: 5 min Racire: 1 ora 6 kiwi mari 3 banane sucul de la 1 lamiie verde 300 g coacaze 2 linguri cu aspartam . Curatati kiwi si bananele. Taiati-le rondele si puneti-le pe rind intr-o cupa, stropindu-le imediat cu zeama de lamiie pentru a eta s .....
[
}?>
Frunzele sunt antireumatismale renumite.

Preparare:
-2 lingurite de frunze maruntite se vor pune la 250 ml apa clocotita. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoara. Se pot consuma 4-5 cani pe zi.
-Praf din ta uscata obtinut cu rasnita de cafea. Se va lua un varf de cutit care se va tine sub limba pentru 10 minute, dupa care se inghite cu putina apa. Tot acest praf se poate pune si pe ranile care zemuiesc.
-Extern se va putea folosi si o infuzie mai concentrata cu cantitate dubla de ta.
-Tinctura- se va folosi la prepararea tincturii praf de ta. Se pune 50 g de praf impreuna cu 250 ml alcool
fructelor in asigurarea unui regim alimentar echilibrat" class="alin2">alimentar de 70°. Dupa 15 zile se filtreaza. Zilnic se va lua cate o lingurita de tinctura diluata in apa. Extern se va folosi tinctura diluata cu apa in proportii diferite in functie de sensibilitatea fiecaruia locala.

-Unguent- se va amesteca o parte de praf de ta cu unt care a fost in prealabil fiert si i s-a inlaturat spuma si depunerile de la fund. Se va folosi in strat subtire aplicat 1-2 ori pe zi pe locurile afectate.
-Lichior de coacaze negre: 1 kg de bobe foarte coapte, 2 g de scortisoara si 12 g de cuisoare. Lasam totul sa se macereze o luna in 3 litri de tuica impreuna cu 750 g de zahar. Recipientul il agitam in fiecare zi. Apoi zdrobim fructele si strecuram printr-o panza, storcand-o. Filtram si turnam in sticle.

-Vin din coacaze. Lasam sa se macereze boabele 3 zile in n rosu. Apoi strecuram printr-o sita si amestecam cu un sirop de zahar la cald.
-Crema de coacaze- se pun boabele uscate intr-o sticla, alternand cu straturi de zahar pudra. Astupam sticla si lasam sa se macereze mai multe luni. Clatinand sticla din cand in cand. Continutul se filtreaza si rezulta un lichior cu o aroma delicioasa. Trebuie sa socotim 5-6 sticle pline cu boabe pentru a obtine o sticla de crema. Prin distilarea fructelor se obtine un alcool de foarte buna calitate.

Se pot folosi la urmatoarele afectiuni:
accidente vasculare (preventiv) se consuma fructe in cure de cat mai lunga durata. Acrocianoza, afectiuni inflamatorii ale tubului digestiv si urinar. Afectiuni oculare cu diminuarea vederii- se consuma fructe sub orice forma. Angine, ateroscleroza (curata venele si arterele), boli pulmonare, calculi renali- elimina acidul oxalic si alcalinizeaza urina, colesterol in exces, crapaturi ale pielii, edeme cardio-renale, fisuri ale pielii, furuncule, guta (elimina acidul uric si purinele), hipertensiune, laringite, menopauza, osteoporoza (ajuta la formarea oaselor si la pastrarea masei osoase), infectie urinara, intepaturi de insecte, panaritiu, paraziti intestinali, prostatita, reumatism cronic, taieturi, tuse, varice.
Mugurii: -Se vor folosi muguri zdrobiti sau sfaramati- 2 lingurite care se vor pune la 250 ml apa clocotita. Se acopere pentru 15 minute apoi se strecoara. Se pot consuma 3-4 cani pe zi. Se pot lua chiar in cure de lunga durata.
-Praf din muguri uscati se vor lua cate un varf de cutit de 3 ori pe zi. Se pune sub limba de 3 ori. Se tine apoi timp de 10 minute, dupa care se inghit eventual cu apa.

-Tinctura- 50 g de muguri zdrobiti se pun impreuna cu 250 ml alcool fructelor in asigurarea unui regim alimentar echilibrat" class="alin2">alimentar de 70°. Se tin 15 zile agitand des. Se strecoara si se va lua de 3 ori pe zi cate 10 picaturi- 1 lingurita.
- Se pot folosi la urmatoarele afectiuni: conjunctita- comprese cu infuzie bine filtrata se poate picura si in ochi de 2-3 ori pe zi, episclerita, hipertensiune arteriala, impotenta, insuficienta urinara, prurigo, psoriazis, urticarie- infuzie sau tinctura diluata si apoi se va pune si putin otet.
Fructele.
-Fructe proaspete se consuma de 3 ori pe zi inainte de mese cate 300 g o perioada mai lunga. Pentru a le avea aceasta perioada fructele se pot pastra la congelator, fara sa-si piarda proprietatile, cu toate ca unele din tamine se distrug.
-Suc de fructe obtinut cu storcatorul de fructe. Se vor consuma de 3 ori pe zi cate 100 ml . La fel este bine sa se tina o cura cu acest suc cat mai lunga.
-Fructe uscate- se macina cu rasnita de cafea. Se va lua o lingurita de praf si se pune la 250 ml apa. Se fierbe apoi timp de 10 minute, dupa care se strecoara. Se pot folosi 3-4 cani pe zi, perioade mai lungi de timp.
-Praf obtinut cu rasnita de cafea care se cerne apoi cu o sita fina. Se va pune un varf de cutit sub limba pentru 10 minute, dupa care se va inghiti.

-Tinctura- 50 g de praf de fructe se vor pune la 250 ml alcool fructelor in asigurarea unui regim alimentar echilibrat" class="alin2">alimentar de 70°. Se tine apoi timp de 15 zile. Se strecoara. Se va lua cate o lingurita de 3 ori pe zi diluat cu putina apa.
-Sirop- se poate face din suc sau din decoct de coacaze mai concentrat la care se va adauga apoi zahar. Se strecoara si se fierbe apoi la consistenta unui sirop. Se va pune si putin suc de lamaie. Se poate pune apoi in sticle inchise. Se va putea folosi cate o lingurita diluata de 3-4 ori pe zi cu 250 ml apa. Se poate si din fructe obtine ca orice sirop din fructe.

Se pot folosi la urmatoarele afectiuni: afectiuni bucale, amigdalite, ameteala, anemie, angine, artroze, astenie, ataminoze, bolile coloanei, boli renale, bronsite, calculoza urinara sau renala, cancer, constipatie, convalescenta, crestere (ajuta la formarea oaselor), dureri de gat, faringita, gingite, gripe, guta (elimina acidul uric si purinele), guturai, hepatite rale, incapacitate de concentrare, infectii in general, icter, inflamatiile aparatului digestiv si urinar, intepaturi de insecte, laringite, menopauza, meteorism, migrene, nefrite cronice, nevroze, obezitate, osteoporoza, oboseala cronica, ochi fructele proaspete maresc acuitatea zuala), paradontoza, pneumonii, raceli, raguseala, splina (activeaza secretia si actitatea ei), somnolenta, stomatita, surmenaj, TBC pulmonar, tulburari glandulare la pubertate, tuse, ulcer cronic.




Articole care vorbesc despre Coacaz negru

Tratarea gripei cu decoct de coacaze negre

Cel mai eficient mijloc popular de tratare a gripei este infuzia de coacaze negre cu apa fierbinte si zahar (cite patru pahare pe zi). Foarte usor se poate pregati un decoct si din ramurele de coacaz. Ramurile se rup marunt, in patru pahare de apa se pune un pumn de ramurele, se fierb 5 minute, .....
[ continuare articol ]
Index » Plante medicinale » leacuri populare

Astmul bronsic si florile de boz negru

In cazul astmului bronsic se folosesc florile de boz negru in amestecuri cu alte te: flori de boz negru, frunze de roua-cerului, frunze de patlagina, frunze de viorele (in parti egale). Patru linguri din acest amestec se pun la infuzat intr-un pahar cu apa rece timp de doua o
re, se fierb cite mi .....
[ continuare articol ]
Index » Plante medicinale » leacuri populare

Bisexuat

Persoana and caractere specifice ambelor sexe. Se mai numeste si hermafrodit. .....
[ continuare articol ]
Index » Termeni medicali » b

Mustarul-negru

Descriere: Mustarul-negru este o ta de cultura. Se folosesc: Semintele - Semen Sinapis nigrae, care contin o cantitate apreciabila de ulei gras, un glucozid si un ferment, ce, in contact cu apa, da nastere la esenta de mustar. Indicatii terapeutice: Cataplasmc rcvulsive, activand circulatia sangel .....
[ continuare articol ]
Index » Boli si tratamente » tratamente cu plante medicinale » PLANTE MEDICINALE. FITOTERAPIE

Napi cu coacaze

PENTRU 4 PERSOANE Pregatire: 25 min Preparare: 14 min 1 portie = 52 kcal 700 g napi 200 g coacaze, proaspete sau congelate 1 ceapa mica 10 ci n alb 10 ci apa 4 frunze detelina 1 lingurita cu miere groasa sare si piper macinat Taiati capetele napilor si curatati-i de coaja cu un cu .....
[ continuare articol ]
Index » Dieta nutritie » retete » retete usoare

Salata de kiwi cu banane si suc de coacaze

PENTRU 6 PERSOANE Pregatire 15 min Preparare: 5 min Racire: 1 ora 6 kiwi mari 3 banane sucul de la 1 lamiie verde 300 g coacaze 2 linguri cu aspartam . Curatati kiwi si bananele. Taiati-le rondele si puneti-le pe rind intr-o cupa, stropindu-le imediat cu zeama de lamiie pentru a eta s .....
[ continuare articol ]
Index » Dieta nutritie » retete » retete usoare

Bavaroaza cu coacaze negre

PENTRU 4 PERSOANE Pregatire: 45 min Racire: 6-8 ore 500 g coacaze negre (cassis), proaspete sau congelate 5 foi de gelatina 170 g zahar pudra 50 cl smintina pentru frisca 50 g zahar tos unt pentru uns tava Scoateti simburii de la coacaze si treceti-le sub jet de apa intr-o strecura .....
[ continuare articol ]
Index » Dieta nutritie » retete » retete usoare

Cazuri clinice cu extract din muguri de coacaz negru

1. C.V., baiat in varsta de 5 ani este adus de mama la consultatie pentru tuse persistenta, chinuitoare. Examenul clinic releva o stare generala modificata, facies incercanat, wisingh, dispnee, tuse chinuitoare, in accese, cu pauze foarte scurte, care epuizeaza pacientul. Stetacustic: sibilanta mar .....
[ continuare articol ]
Index » Boli si tratamente » gemoterapia

Extract din muguri de arin negru

Alnus glutinosa MG=D1 Organotropism: Sistemul arterial (arterele cerebrale si coronare); mucoasa digestiva si mucoasa bucala. Actiune: Actiune antiflogistica generala, antitrombotica si tonifianta asupra sistemului vascular arterial (arterele din sfera encefalica si coronariana); antiflogistica as .....
[ continuare articol ]
Index » Boli si tratamente » gemoterapia » PRODUSE GEMOTERAPICE

Extract din mla,dite caprifoi negru

Lonicera nigra MG=D1 Organotropism: Ficat, spiina, aparat respirator, sistem articular, sistem nervos. Actiune: Decongestionant, expectoram, sedativ, resileste functia hepatica. Recomandari: Hepatomegalie, icter, hepatita acuta si cronica, bronsita acuta, astm bronsic, traheobronsita, laringita, .....
[ continuare articol ]
Index » Boli si tratamente » gemoterapia » PRODUSE GEMOTERAPICE

Extract din muguri de coaca,z negru

Organo tropism: Gtandeie suprarenale, mucoase, aparat osteo-articutar, cai genito-urinare, aparat respirator. Actiune: Are efect cortizon-like, stimuleaza secretia corticostero-i zi lor (hormonilor antiinflamatori), stimulator al imunitatii, drenor universal. Recomandari: Sindroame al .....
[ continuare articol ]
Index » Boli si tratamente » gemoterapia » PRODUSE GEMOTERAPICE

Coacazul negru

Sinonime: Struguri-negri, agris negru, pomusoara neagra. Parti folosite : Frunzele uscate sau proaspete, fruciele. Habitat; Originar din nordul si centrul Europei, America de Nord (Canada), vestul Asiei. Creste pe soluri umede, aride, indeosebi prin arinisuri ti frasineturi. Frunzele de coacaz .....
[ continuare articol ]
Index » Dieta nutritie » fructe

Dudul negru

Habitat: Dudul alb este originar din China. Dudul negru nu trebuie confundat cu dudul alb (Morus alba), ale carui frunze constituie hrana preferata a viermilor de matase. Din pacate, dudul negru este aproape pe cale de disparitie. Una dintre principalele proprietati ale acestui arbore o constitui .....
[ continuare articol ]
Index » Dieta nutritie » fructe

Mustarul negru

Sinonime : Rapita de mustar, haradal, mustar salbatic. Parti folosite: Semintele, frunzele. Habitat: Originar din Europa, Asia Mica, China, India, America de Nord si de Sud. Creste pe soluri fertile, necultivate, pe pirloage si taluzuri. Compozifie Glicozida sulfoazotata (sinigrina) Tioglicozi .....
[ continuare articol ]
Index » Dieta nutritie » aromatele



Tipareste Trimite prin email

Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor


  Sectiuni Plante medicinale:


 
Fa-te cunoscut! invitatie-1
Invitatie Online - promoveaza produse medicale invitatie-2

Promoveaza! firme, clinici, cabinete medicale. Locul ideal sa spui si la altii ca existi.

 

Creaza cont si exprima-te

invitatie-3
vizitatorii nostri pot fi clientii tai