mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
plante medicinale si tratamente naturiste


Plante medicinale
Index » Plante medicinale » Plante medicinale
» Ciubotica cucului

Ciubotica cucului







Denumire stiintifica: Primula officinalis Fam Primulaceea
Denumiri populare: aglica, aglis, anghelina, calce, cinci clopotei, ciubotica mica, ciubotele cucului, oglici, talpa gastei, tata caprei, tata oii, tata vacii, urechiusa ursului, etc.


In traditia populara: ceaiul din flori se lua contra durerilor de cap. Cu decoct se spalau contra durerilor de ochi. Si umflaturile se spalau cu fiertura iar tele se puneau in legaturi. Cu floare de ciubotica si flori de soc se facea ceai pentru astm. Pisata cu apa se bea contra frigurilor. Infuzia de floare amestecata cu radacina de toporas de padure, se bea ca leac pentru febra tifoida, catare, dureri de piept, astm, tuberculoza, iar seva din radacinile pisate se lua contra frigurilor. Radacina se fierbea si din decoct se lua cate 3 cesti pe zi, contra bolilor de rinichi, in special a calculilor renali.



Compozitie chimica:
- radacina si flori saponozid triterpenice 5-l0%, (acid primulic, primulozida), heterozide ca: primrina (primrozida) si primulavrozida, ulei volatil 0,10- 0,25, amidon, enzime, o substanta iritanta. Acidul primulic prin hidroliza da un aglicon de natura terpenica, numit primulagenina A. Primularozida si primrozida, aglicon, derivati ai acidului salicilic, imprimand mirosul specific. Vitamina C :i flavonozide.

Actiune farmaceutica:
- fluidifica secretiile bronhice, emolient, expectorant, antispastic, sedativ, sudorific, decongestionant, cicatrizant, hemostatic, regleaza si curata sistemul nos. Are rol dilatator pentru ne. La unele persoane pot apare reactii de intoleranta manifestate prin alergii.

Mod de preparare si administrare:

- 2 lingurite de ta maruntita se va pune la 250 ml apa clocotita. Se va lasa timp de 15 minute acoperit apoi se va consuma de 3 ori pe zi cate o cana.
-Decoct din 1 lingurita de radacina care se va pune la 250 ml apa. Se va fierbe timp de 5 minute dupa care se strecoara. Se pot consuma 3 astfel de ceaiuri pe zi.
Extern se va folosi cantitatea dubla de ta.

Vin- recomandat mai ales pentru afectiunile inimii si nelor ca si pentru defectele de circulatie ale sangelui. Se va cauta un vin de buna calitate, preferabil din struguri care nu au fost stropiti cu chimicale. Se va prefera vinul alb dulce. Se vor pune la 1 litru de vin 4 linguri de flori maruntite. Este preferabil sa se foloseasca flori proaspete, caz in care se vor pune 5-6 linguri de flori maruntite. Se lasa timp de 8 zile agitand des. Se strecoara apoi. Se complecteaza pana la un litru cu vin. Se poate ca odata cu florile sa se puna si 2 linguri de radacina de patrunjel tocata marunt, caz in care este mult mai eficient. Se va lua cate o lingura cu 30 de minute inainte de mese de 3 ori pe zi in cure de lunga durata.

-Sirop din radacina- se macina fin cu rasnita de cafea radacini uscate sau proaspete. Se va umple un borcan cam de 1\\3 cu praf. Se pune peste acesta miere poliflora, pana se umple borcanul. Se amesteca bine zilnic. Se tine inchis la temperatura camerei. Dupa 4 saptamani se poate administra fara a se mai strecura In ceaiuri inainte de a se da se poate pune si putin bicarbonat de sodiu alimentar inainte de administrare.



Se poate folosi la urmatoarele afectiuni: afectiuni renale sau cale, afte, ameteala, apoplexie, ascita, boli de piept si gat, bronsite, calculi cali sau biliari, cefalee, contractii de natura nervoasa, astenii, contuzii, depresii, dureri de cap, dureri de ochi, echimoze, friguri, febra, ganglioni inflamati, gripa, guturai, hidropizie, inflamarea cailor respiratorii, insomnie, isterie, laringita, litiaza urinara, inflamatii ale miocardului (vin), migrene, nervozitate, nevralgii, plagi, pneumonie, raceala, reumatism, rinite, rino-sinuzite, tuse de orice etiologie, tulburari gastro- intestinale, ulceratii, umflaturi, varice (regleaza si curata circulatia noasa), varsaturi, rtij.




Articole care vorbesc despre Ciubotica cucului

Picior scobit

Piciorul scobit semnifica o scobire excesiva a boitei tare a piciorului dand acestuia un aspect cambrat. Piciorul scobit poate fi provocat de o leziune neurologica, dar, de cele mai multe ori, cauza lui ramane necunoscuta. La inceput, piciorul este suplu, iar deformatiile sale pot fi usor corectate .....
[ continuare articol ]
Index » Termeni medicali » p

Ciubotica-cucului

Denumiri populare: Tata-oii, tata-caprei, tata-vacii, anglicel (anglica), anghelina,ca]cee,cinci-foi,cizma-cu-cului, talpa-gastei, urechita-ursului. Descriere: ta erbacee cu flori galbene, mirositoare. Prin lunile april ie-mai, crangurile si poienile din regiunile deluroase si prealpine se impestri .....
[ continuare articol ]
Index » Boli si tratamente » tratamente cu plante medicinale » PLANTE MEDICINALE. FITOTERAPIE



Tipareste Trimite prin email




Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor






  Sectiuni Plante medicinale:


 
Fa-te cunoscut! invitatie-1
Invitatie Online - promoveaza produse medicale invitatie-2

Promoveaza! firme, clinici, cabinete medicale. Locul ideal sa spui si la altii ca existi.

 

Creaza cont si exprima-te

invitatie-3
vizitatorii nostri pot fi clientii tai