mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
termeni medicali


Terapia cu struguri si vinuri medicinale
Index » Boli si tratamente » Terapia cu struguri si vinuri medicinale
» Rolul vitaminelor

Rolul vitaminelor







Vitaminele au un rol important in procesul de dezvoltare a organismului, de asimilare a alimentelor si servesc la sinteza unor fermenti. Ele contribuie la intarirea sistemului imunitar in lupta cu bolile si substantele toxice.
Fiind sile, se distrug in urma fierberii sau pastrarii indelungate:

A Deficit: afecteaza retina, provoaca umflarea pleoapelor, cu formarea de cruste, scaderea vederii (mai ales seara), roseata, uscaciune si descuamare a pielii, incaruntire, slabire, anxietate, insomnii, migrene, tulburari de ciclu la femei, unghii casante, par lipsit de stralucire. Exces: administrarea prelungita de vitamina A provoaca intoxicatie cronica.



B1 Este esentiala pentru functionarea sistemului nervos, a aparatului cardiovascular si a unor glande endocrine, pentru secretia sucurilor digestive si diureza, combate insomnia si iriilitatea si are un rol in apararea anti-infectioasa a organismului. Stimuleaza functia antitoxica a ficatului.
Deficit: tulburari cardiovasculare, crampe musculare, mers greoi, paralizia si atrofia muschilor membrelor,
tulburari ale sistemului nervos, perturbarea meolismului glucidic, tulburari psihice si neurologice. La frig trebuie administrata o cantitate mai mare. Exces : la supradozare provoaca, rar, accidente.

B2 Intervine in procesul de crestere, de mentinere a integritatii pielii, de respiratie celulara, previne acneea, celulita si protejeaza tesuturile hepatice contra substantelor toxice. Se mai numeste vitamina de crestere. Deficit: determina dermatita seboreica intre sprancene, pe nas, barbie, in jurul gurii, scrotala si vulvara. Apare fotofobia, corneea este hipervascularizata, iar formele avansate prezinta microulceratii, dureri oculare; este afectata adaptarea vizuala la intuneric. Apar anemia si tulburarile psihice si scade rezistenta organismului rata de unele substante toxice (metale grele).

B5 Ajuta in procesul de transformare a zaharurilor si substantelor grase. Intervine in sinteza hormonilor hipofizari. Este considerata vitamina frumusetii (confera vitalitate si cadfeleaza pielea).
Deficit: rezistenta scazuta la infectii, tulburari hepatice, enterocolite, stari depresive, crampe, caderea parului. Exces: la supradozare provoaca, rar, accidente.

B6 Are rol in diureza si dezasimilare si in formarea globulelor rosii. Asigura troficitatea si buna functionare a pielii, actioneaza impotriva incaruntirii si a caderii parului, intareste ficatul si sistemul nervos. Este indicata in polinevritele de origine toxica sau medicamentoasa, in ebrietate, distrofii musculare, coree, unele dermatite. Deficit: modificari ale tegumentelor si mucoaselor, coloratia rosiatica a pielii (eriteme), dermatita seboreica in jurul ochilor si nasului, inflamatia limbii, hipertensiune, anemie, afectiuni neurologice si psihice. Se reduce capacitatea de aparare antiinfectioasa a organismului, mai ales formarea de anticorpi. Exces: supradozarea implica rareori riscuri (accidente).

B8 Este indispensabila pentru cresterea si dezvoltarea normala a organismului.
Deficit: dermatoze, cojirea pielii, caderea parului, depresie nervoasa, oboseala, paloare.

B9 Are rol in formarea globulelor rosii, influenteaza digestia. Se recomanda in anemii, in anumite tulburari digestive si in convalescenta.
Deficit: anemie, cu scaderea numarului de globule albe, glosita (inflamatia limbii), diaree.

B12 Favorizeaza formarea globulelor rosii si inmultirea celulelor.
Deficit: provoaca afectiuni neurologice (leziuni degenerative ale nervilor periferici si ale maduvei spinarii), psihice (iriilitate, tulburari de memorie, stari depresive), scaderea acuitatii vizuale (mai ales la fumatori), dureri reumatice, oboseala, colite. Exces : produce tumori. Este contraindicata in neoplasm. B15 Rolul cel mai important este acela de eliminare a fenomenului de oxigenare deficitara la nivelul tesuturilor. Se recomanda in caz de astm, angina pectorala, insuficienta coronariana si boli de inima reumatismale. Ajuta la eliminarea toxinelor in cazul intoxicatiilor cu alcool, narcotice si barbiturice.



C Are rol in meolismul celular, in dezvoltarea organismului, in procesul de coagulare a sangelui, mareste rezistenta la infectii si efort, influenteaza formarea hormonilor glandelor suprarenale; contra alergiilor, acneei, celulitei; in eliminarea toxinelor, consolidarea peretilor vaselor de sange, intarirea gingiilor, in inhibarea cresterii tumorilor maligne; regleaza pH-ul, dand prospetime si tonus epidermei. Aceasta vitamina nu se acumuleaza in organism.
Deficit: reactii inflamatorii, reumatism, anemie prin carenta de acid folie, scade rezistenta organismului fata de diferite microorganisme, oboseala, lipsa poftei de mancare, caderea dintilor, hemoragii in piele si mucoase, stomatite, afectiuni ale sistemului osos, alergii, celulita, hipotonus muscular.
Exces: acid uric in sange, diaree, pietre la rinichi, acidifierea urinei. Vitamina dispare din vegetalele vestede, fierte sau conservate.

D Ajuta la consolidarea cresterii. Creste rezistenta organismului impotriva infectiilor si ajuta la functionarea normala a unor glande cu secretie interna: tiroida, paratiroida, hipofiza.
Deficit: reducerea absorbtiei intestinale a calciului, survin crampe musculare, furnicaturi, uneori lesin, socuri, fracturi, intarzierea cresterii, hipotonie musculara, paloare, tetanie, rahitism, reumatism, acnee, carii. Exces: 4000 UI. Efecte nedorite: cresterea calciului (Ca) in sange, varsaturi.

E Are rol antioxidant. Intensifica si echilibreaza activitatea sexuala, precum si nervii si muschii. Este vasodilatator, anticoagulant, incetineste procesul imbatranirii organismului. Protejeaza plamanii de aerul poluat. Preintampina formarea cheagurilor de sange si ajuta la dizolvarea lor. Intervine in prevenirea steatozei ficatului. Este recomandat in cazul sclerozei in placi si al miopiei. Deficit: provoaca ateroscleroza, anemie cu scaderea duratei de viata a globulelor rosii si eritrocitelor, degenerescenta musculara, tulburari de reproducere. in diabetul zaharat se mareste lipoliza. Exces : 300-800 mg/zi provoaca toxicitate. F Combate ateroscleroza. inlesneste transportul oxigenului din sange la celule. Mareste supletea si da luminozitate tenului.
Deficit: scadere in greutate, vene varicoase, formare de calculi biliari, caderea parului, matreata, uscarea pielii, ridare, intarzieri in crestere, dermatite, afectiuni nervoase si genitale.

H Ajuta in procesele de crestere, are actiune opusa fata de sulfamide, contribuie la functionarea normala a pielii, combate seboreea, matreata.

K Determina mobilizarea grasimilor din ficat; impiedica depozitarea colesterolului in ficat. Este importanta in transmiterea impulsului nervos de la nerv la muschi. Joaca un rol important in coagularea sangelui. Deficit: tendinta de sangerari si tulburari de coagulare (hemofilie), anemie.

P Ajuta la protejarea organismului impotriva razelor. Este antihemoragica, are un rol important in meolismul glucidelor si al apei, in oxidarile celulare. Deficit: aparitia petelor si marirea fragilitatii capilare, sangerari ale gingiilor, vanatai.

PP in popor este cunoscuta si sub denumirea de antipelagroasa. Are actiune vasodilatatoare, favorizeaza eliminarea bilei. Ajuta in nutritia organismului, la meolismul glucidic, lipidic, protidic, asigura troficitatea si buna functionare a pielii, mucoaselor, tubului digestiv si sistemului nervos. Asigura permeabilitatea vasculara, tonusul si elasticitatea vaselor.
Deficit: manifestari cutanate - uscarea pielii, eritem la debut, apoi cule, fisuri, tulburari circulatorii periferice, degeraturi, enterocolite, psihoze, stari depresive, sudura degetelor, hemoragii.

U Prezenta ei consolideaza aparatul digesti Deficit: ulcere.



Tipareste Trimite prin email




Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor