mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:  
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  


Reflexologie
Index » Boli si tratamente » Reflexologie
» Hipertensiunea arteriala

Hipertensiunea arterialaPrin tensiune arteriala se intelege presiunea cu care sangele circula prin artere, fiind impins de inima. Ea se masoara cu aparate speciale, numite tensiometre, valorile constatate ex-primandu-se in centimetri sau milimetri /(coloana de mercur).
Tensiunea arteriala are doua valori: maxima (sistolica), ea reprezentand forta cu care este impins sangele in artere, si minima (diastolica) sau presiunea sangelui din artere, in momentul de repaus al inimii (cand nu mai impinge sange).
Un adult sanatos trebuie sa aiba o tensiune maxima intre 11-l4 cm (110-l40 mm) si minima intre 7-9 cm (70-90 mm). O tensiune normala variaza intre aceste cifre, in cursul aceleiasi zile, in functie de starile emotionale sau efortul depus de persoana respectiva. Dupa varsta de 60 de ani, tensiunea arteriala creste, fara a fi socotita boala, deoarece acest fenomen este normal, datorita reducerii elasticitatii arterei aorte, cat si procesului de ateroscleroza, specifice batranilor.
Vorbim de hipertensiune arteriala cand valorile amintite, la o persoana adulta, sunt depasite: maxima peste 16 cm si minima peste 9,5 cm. Constituie un semnal de alarma o tensiune cu valori maxime intre 14-l6 cm si minime intre 9-9,5 cm.In lumina fiziopatologiei traditionale, hipertensiunea este consecinta unui exces energetic in anumite meridiane, energia INN fiind perturbata de o manie violenta", iar energia IANG de o bucurie prea mare".

Hipertensiunea arteriala beneficiaza de terapiile energetice numai in prima faza, cand cifrele tensionale cresc putin si revin repede la normal. Un astfel de bolnav mai prezinta unele simp-tome intalnite si in nevroza astenica: ameteli, dureri de cap, oboseala, palpitatii, insomnii etc.
Desigur ca hipertensiunea arteriala va fi tratata numai de catre medic, ceea ce nu contraindica si masajul urmatoarelor doua puncte:
» Mlastina vanturilor" - VB20 - (. 75), situat pe ceafa, pe orizontala ce trece pe sub lobul urechii, in scobitura de sub protuberantele (proeminentele) occipitale - toni fiere.
Acest punct are actiune asupra sistemului ners vegetativ simpatic. Prin stimularea sa, excesul energetic din anumite meridiane este drenat spre unul din meridianele curioase.
» Valea luminoasa " - R2 - (. 76), situat pe marginea interna a piciorului, la 2 masuri inaintea .si maleola interna (proeminenta din partea inferioara a tibiei) - dispersie. Acest punct farizeaza eliminarea lichidelor in exces.
Alte indicatii: edemele membrelor inferioare -dispersie amorteli in membrele inferioare - tonifiere.
Alte remedii: limitarea consumului de sare, usturoi; infuzie de talpa gastei (3-5 linguri pe zi), infuzie de paducel (o cana pe zi); decoct de secara (1-2 cani pe zi).Tipareste Trimite prin email